Leidinių su autografais kolekcija Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijoje

autografu-paroda-1

Autografai ir įrašai įvairiose laikmenose šildo, primena susitikimus, bendravimą, susirašinėjimą laiškais su įžymiais žmonėmis. Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio skaitykla jau nuo 2003-2004 m. vykdo projektą „Leidiniai su autografais“. Šis projektas turi gilias šaknis ir savo istoriją. Jame dalyvauja ne tik Lietuvos įžymybės, bet ir užsienyje gyvenantys įžymūs žmonės.

Išskirtinę vietą užima rašytojos, JAV visuomenės veikėjos Alės Rūtos (Elenos Viktorijos Nakaitės – Arbačiauskienės/Arbienės), kunigo, visuomenininko Justo Jasėno dovanotų leidinių su autografais kolekcijos. Šie leidiniai pristatomi ne tik gimnazijos bendruomenės nariams, bet ir svečiams, nevyriausybinių organizacijų atstovams, rajono švietimo įstaigų bibliotekininkėms. Pandemijos laikotarpiu daug informacijos apie leidinių su autografais kolekciją skelbiama socialiniuose tinkluose.

Per Lietuvių kalbos dienas panaudojame leidinių su autografais kolekciją. Jau buvo parengta spaudinių paroda „Iš ko mes galime pasisemti lietuvybės“, o gegužės mėnesį parengsime spaudinių parodą „Knygų istorijos. Įrašų ir autografų šiluma“.

Visada  malonu kalbėti ir rašyti apie dovanotus šviesios atminties poeto, dramaturgo, vertėjo, akademiko Justino Marcinkevičiaus, poeto, literatūros kritiko, redaktoriaus Algimanto Baltakio, poeto Alfonso Maldonio, prozininkės, poetės, dailininkės Jurgos Ivanauskaitės, teatro ir kino aktoriaus Leonardo Zelčiaus, kunigo Roberto Grigo, fotografo Stanislovo Žvirgždo ir daugelio kitų leidinius ir kitas informacines laikmenas.

Kolekcija visada populiarinama ir pildoma naujais autografais įvairiose laikmenose. Nustebino sociologo, hab. socialinių mokslų daktaro Arvydo Virgilijaus Matulionio dovanota knyga „Mano pasaulio žmonių autografai“. Tai solidus leidinys, papildęs gimnazijos unikaliąją kolekciją. Ją gimnazistams pristatėme per Knygnešio dieną.

Parengė Reda Kiselytė,
Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio bibliotekininkė