Laisvės aikštėje skambėjo Elenos Mezginaitės poezija

poezijos-skaitymai-1

Kovo 21-oji – Pasaulinė poezijos diena. Šią progą minint, Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka antrus metus iš eilės organizavo poezijos skaitymo akciją „Elena Mezginaitė žmonių širdyse“, kuri įvyko pačiame miesto centre – šurmuliuojančioje Laisvės aikštėje.

„Eilėraščiui perskaityti užtenka kelių minučių, tačiau jam suvokti reikia laiko, įsijautimo, nuolatinių grįžimų. Tai kelionė su eilėraščiu per gyvenimą, ir jis to gyvenimo prisipildo“ – tokiais žodžiais renginio vedėja Viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Inga Matelienė visus susirinkusius sveikino su Pasauline poezijos diena. Antrus metus iš eilės poezijos skaitymo akcijoje skambėjo panevėžietės poetės Elenos Mezginaitės eilės. Prie šio renginio prisidėjo ir poetės dukra Milda Juodiškytė, kuri perskaitė mamos eilėraštį, kurtą būtent jai. Milda Juodiškytė – meniškos sielos asmenybė: piešia, kuria eiles. Akcijos metu renginio dalyviams ji perskaitė ir keletą savo kurtų eilėraščių.

Paminėti Pasaulinę poezijos dieną į miesto centrą atvyko moksleiviai: Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos devintokai skaitė Elenos Mezginaitės eiles, o Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos septintokai drauge su lietuvių kalbos mokytoja Rasa Majauskiene skaitomas eiles skyrė Ukrainos laisvei. Šioje poezijos skaitymo akcijoje dalyvavo ir trys Panevėžio lėlių vežimo teatro aktoriai ukrainiečiai: Marija, Margarita, ir Vladislavas. Jie deklamavo panevėžietės poetės eilėraštį „Galvok apie meilę“. Ukrainiečiams aktoriams teko nelengva užduotis – išmokti skaityti eiles lietuvių kalba. Prie jų triūso prisidėjo jų lietuvių kalbos mokytoja Daiva.

Poezijos skaitymo akcijoje sulaukta ir svečių – atvyko Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos ir Rokiškio rajono literatų klubo „Vaivorykštė“ atstovai. Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos pavaduotoja Daiva Vilkickienė visus pasveikino su Pasauline poezijos diena ir papasakojo, kiek daug buvo nuveikta praėjusiais metais, kai biblioteka minėjo Elenos Mezginaitės 80-ąjį gimimo jubiliejų. Patys kuriantys ir rašantys literatų klubo „Vaivorykštė“ nariai padovanojo puokštę gražiausių poetės eilių.

Poezijos mylėtojai – Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio menų fakulteto literatai. Jie taip pat mielai prisijungė prie šios skaitymo akcijos ir renginio dalyviams skyrė ne tik gražiausias poetės Elenos Mezginaitės, bet ir savo kūrybos eiles.

Skaitymo akcijos nepraleido ir fotomenininkė, Elenos Mezginaitės draugė Marija Čičirkienė, kuri perskaitė keletą poetės eilėraščių. Renginyje dalyvavo ir kraštotyrininkė Joana Viga Čiplytė, kuri šia proga kvietė visus kuriančius, fotografuojančius, piešiančius neslėpti savo kūrybos, o ja dalintis su visais. Po šių žodžių, istorikė su renginio dalyviais pasidalino savo kurtomis eilėmis.

Visiems akcijos skaitovams buvo įteiktos Panevėžio „Ąžuolo“ progimnazijos etikos mokytojos, floristų būrelio vadovės Daivos Baubonienės ir jos mokinių būtent šiai progai kurtos nedidelės tekstilinės lėlytės: vienos dekoruotos Lietuvos, kitos – Ukrainos vėliavų spalvomis. Pasak mokytojos Daivos Baubonienės, sukurtos lėlytės simbolizuoja tvirtą Lietuvos ir Ukrainos draugystę.

Saulėtas kovo vidurdienis Laisvės aikštėje pasipuošė pačiais gražiausiais žodžiais, mintimis, eilėmis. Poezija visais laikais buvo, yra ir bus aktuali, o šiuo skaudžiu ir nenuspėjamu metu daugeliui ji tampa tvirtu ramsčiu.

Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Bibliotekos nuotraukos