Knygnešio dienos akcentai Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos skaitykloje

etika

Taip jau įprasta, kad per Knygnešio dieną skaitykloje eksponuojame pačius aktualiausius leidinius apie spaudos draudimo laikotarpį, prisimename įžymiausius Lietuvos ir savo krašto knygnešius, daraktorius, spaudos darbuotojus.

Į Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio skaityklą sugužėjo II e klasės moksleiviai, per etikos pamoką atėjo III gimnazijos klasių moksleiviai. Prisiminėme knygnešį, publicistą, „Aušros“ ir „Varpo“ bendradarbį Jurgį Bielinį, Rokiškio krašto knygnešius, susipažinome su Benjamino Kaluškevičiaus, Kazio Misiaus informaciniu leidiniu „Lietuvos knygnešiai ir daraktoriai 1864-1904“.

Gimnazijos skaityklos unikaliąją leidinių su autografais kolekciją papildė dar vienas leidinys. Tai sociologo, habilituoto socialinių mokslų daktaro Arvydo Virgilijaus Matulionio knyga „Mano pasaulio žmonių autografai“. Gimnazistams apžvelgiau šį leidinį. Tai įžymybių autografų ir įrašų nuotraukos įvairiose laikmenose.

Viešėję skaitykloje gimnazistai ant lapelių rašė, kas jiems svarbu, ką jiems reiškia žodžio laisvė. Gimnazistai apmąstė knygnešio sunkų darbą ir akcentavo, kad ši diena turi būti svarbi kiekvienam lietuviui, kad dėka knygnešių mes turime galimybę lietuviškai skaityti, giliau pažinti savo kraštą ir kultūrą.

Parengė Reda Kiselytė,
Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio bibliotekininkė

Nuotraukos J. Adomavičienės