Andriaus Repšio fotografijų parodos „Projektas 1808. Karantinas“ atidarymas

A. Repšio fotografija „Panevėžys“
A. Repšio fotografija „Panevėžys“
Pradžia:2022-04-08 16:00
Pabaiga:2022-05-31 19:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Balandžio 8 d. 16 val. bibliotekos II a. ekspozicijų erdvėse atidaroma garsaus fotografo Andriaus Repšio darbų paroda „Projektas 1808. Karantinas“. Naujausioje darbų serijoje menininkas nagrinėja koronaviruso sukeltos pandemijos įtaką žmonėms ir jų kasdienybei. Dronu darytų fotografijų vaizdai ne tik dokumentuoja pasaulį sukrėtusį reiškinį, bet kartu kelia gilesnius klausimus ir kviečia pačius žiūrovus ieškoti atsakymų.

Apie parodą

Kaip ir ankstesnėse savo darbų serijose, fotografas kelia problemas, sujungdamas geografines erdves ir jų specifiškumą su žiūrovui gana gerai įskaitomomis simbolinėmis prasmėmis. Ši serija kurta nuo Lietuvoje įvesto karantino pradžios, fiksuojant centrines didžiųjų miestų aikštes.

Pats projekto pavadinimas kreipia į koronaviruso karštąją liniją: 1808. Atsispyręs nuo šio numerio, A. Repšys dokumentuoja pasirinktas vietas kasdien tuo pačiu laiku – 18:08 val. Iš viršaus fiksuojamos architektūrinės kompozicijos panašėja į abstrakčių figūrų išsidėstymą ir ritmą, kartkartėmis nutraukiamą žmonių paliktų ženklų.

Kardinaliai pasikeitęs mums įprastas vaizdas simbolizuoja ne tik kiekvieno mūsų laikinumą, bet ir pandemijos sukeltos vienatvės, atskirties būseną. Kvestionuojamas ir žmogaus vidinis pasaulis: ar tokioje situacijoje namai staiga virsta kalėjimu? Ar akistatoje su baime išliekame sąžiningi, o gal apsimetame, jog mums grėsmės nėra? Ir galiausiai, ar mokame gyventi bendruomenėje net būdami vieni?

Apie A. Repšį

A. Repšys – vienas iš aktyviausių fotografų, jau du dešimtmečius išradingai derinantis menines, praktines ir verslo iniciatyvas fotografijos meno bei technologijų srityje. Menininkas yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys ir Spaudos fotografų klubo bei Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociacijos valdybų narys. Kūrėjas siekia inovatyvių, netikėtų fotografijos formų. Išbandęs aviacinės fotografijos sritį, šiuo metu A. Repšys gilinasi į Lietuvoje dar naujos dronų fotografijos meistriškumą: šlifuoja techniką, ieško už estetinio grožio slypinčių prasmingų formų derinių, netikėtų sekų, teminio cikliškumo.

Ne vieną dešimtį personalinių parodų surengusio menininko biografijoje gausu prestižinių įvertinimų: net penkis kartus gautas Lietuvos spaudos fotografijos konkurso nugalėtojo titulas, tris kartus – Tarptautinio aviacinės fotografijos konkurso laurai, Budapešto tarptautiniame fotografijos konkurse pelnyta bronza ir kt.

Paroda veiks iki gegužės 31 d.

Parodos rėmėjas

LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.