Vasario 16-oji Panevėžio regiono bibliotekose

vasario-16-zarasai

Panevėžio regiono bibliotekos minėjo Lietuvos valstybės atkūrimo dieną ir skaitytojus kvietė dalyvauti renginiuose, pamatyti parodas bei išbandyti save įvairiose viktorinose. Minint Lietuvai svarbią datą, kviečiame susipažinti su bibliotekose vykusiomis veiklomis.

Renginiai, parodos ir viktorinos Pasvalio rajono bibliotekose

Minint Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka  ir jai priklausančios Pasvalio rajono miesto ir kaimo bibliotekos kvietė  suaugusius ir vaikus į renginius ir parodas.

Renginiai vyko ne tik bibliotekų erdvėse, bet ir  virtualioje realybėje. Pasvalio bibliotekoje vaikai ir suaugę galėjo persikelti į 2018 metus, kai Pasvalys minėjo Valstybės atkūrimo šimtmetį ir miesto pastatai naktį švytėjo Lietuvos vėliavos spalvomis. Sudalyvauti virtualiame Vasario 16-osios pasivaikščiojime po Pasvalį lankytojai galėjo užsidėję virtualios realybės akinius bibliotekos „Mono arba stereo“ erdvėje.

Gulbinėnų kaimo biblioteka surengė vaikams viktoriną  „Ar pažįsti savo kraštą?“ ir komandinį žaidimą „Visa Lietuva“. Nakiškių kaimo bibliotekoje vyko meninio filmo „Ekskursantė“ peržiūra. Žilpamūšio kaimo bibliotekos lankytojai galėjo išmokti pasigaminti trispalvį papuošalą edukaciniame užsiėmime  „Darom tautišką aksesuarą“. Užsiėmimas parengtas drauge su Pasvalio bibliotekos darbuotojais.

Diliauskų kaimo biblioteka pakvietė savo lankytojus į iškilmingą Lietuvos vėliavos nešimą, skirtą Vasario 16-ajai paminėti.

Kriklinių kaimo biblioteka prisijungė prie Pumpėnų seniūnijos bendruomenių draugystės žygio „Nešame vėliavą“.

Nairių kaimo biblioteka kvietė Lietuvos valstybės atkūrimo dieną paminėti Švokštoniuose, prie karininko Antano Juozapavičiaus paminklinio akmens. Paminėjimą biblioteka rengė drauge su Nairių kaimo bendruomene.

Joniškėlio kultūros namuose vasario 16 d. vyko šventinis minėjimas „Yra šalis, brangi, sava, žinau jos vardas – Lietuva“. Koncertavo Biržų kultūros centro Papilio skyriaus moterų kvartetas „Rovėjūnės“, saloninis duetas ir folkloro kolektyvas „Aguonėlas“ (vadovė Vigilija Macienė). Renginį organizavo Pasvalio kultūros centro Joniškėlio skyrius ir biblioteka.

Bibliotekose ir jų socialinių medijų paskyrose parengtos Vasario 16-osios spaudinių parodos:

  •  „Apie Vasario 16-ąją senuosiuose spaudiniuose“. Paroda Pasvalio bibliotekos Interneto skaitykloje (II a.).
  • „Laisvės paukščiai“. Pasvalio „Riešuto“ mokyklos I-III mokymo metų socialinių įgūdžiu ugdymo klasių mokinių karpinių paroda Pasvalio bibliotekos Vaikų erdvėje (III a.).
  • „Buvom. Esam. Būsim.“ Knygų paroda Pasvalio bibliotekos Suaugusių abonemente (III a.).
  • „Širdelė Lietuvai“ . Vaikų darbų paroda Žadeikonių kaimo bibliotekoje.
  • „Mano Tėvynė – Lietuva“. Virtuali Pajiešmenių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokinių piešinių paroda Pajiešmenių bibliotekos facebook
  • „Jie kūrė Nepriklausomą Lietuvą“. Virtuali spaudinių paroda Meškalaukio bibliotekos facebook.
  • „Lietuvos bažnyčios ir koplyčios“. Virtuali  Virgilijaus Navalinsko fotografijų paroda Gulbinėnų kaimo bibliotekos facebook
  • „Laisva, graži šalis…“ . Vaikų piešinių paroda Joniškėlio miesto bibliotekoje.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija

Edukacinis užsiėmimas ,,Laisvas skrydis. Lietuva“ Zarasų bibliotekoje

Vasario 16-oji – nacionalinė Lietuvos šventė, skirta 1918-aisiais Lietuvos Tarybos signatarų pasirašytam Lietuvos nepriklausomybės aktui paminėti. Šį svarbų dokumentą pasirašė 20 signatarų. Ši istorinė data Lietuvoje minima kasmet. Prieš 99 metus, 1918-ųjų vasario 16-ąją – Lietuvos Taryba Vilniuje paskelbė atkurianti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje. Po ilgos okupacijos Lietuva buvo vėl įrašyta į pasaulio žemėlapį.

Tokiu apibrėžimu apie vasario 16-osios įvykį bibliotekininkė pristatė Zarasų vaikų dienos centro ,,Draugai“ vaikams. Ji vaikus pakvietė dalyvauti edukaciniame užsiėmime ,,Laisvas skrydis. Lietuva“. Užsiėmimo metu vaikai ,,skrajojo“ po Lietuvos žemėlapį. Ji – vaikų akimis – tai didelė ir didi šalis. Žemėlapyje suradę savo gimtąjį miestą, vaikai ėmėsi atsakingo darbo – nuspalvinti trimis spalvomis atspausdintą ant balto popieriaus lapo Lietuvos žemėlapio šabloną. Spalvinant, buvo prisimintos Lietuvos vėliavos spalvos ir jų reikšmė. Džiugu, kad vaikai žino ir niekada jau nepamirš. Nuspalvinus ,,Lietuvos žemėlapį“, priklijuojamas ant jo baltas paukštis. Tai – laisvės simbolis, darnos ir vienybės paukštis sklandantis po Lietuvą…

Parengė Nijolė Pilac
Ligoninės padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Ignalinos viešoji biblioteka kvietė švęsti laisvę

Vasario 16-oji – ypatinga istorinė diena Lietuvai, ši data daug reiškia valstybei ir kiekvienam iš mūsų, todėl visi ją minime, galbūt skirtingai, tačiau iš širdies. Vasario 15-tą bibliotekoje šurmuliavo Ignalinos gimnazijos antrokėliai, jie ne tik domėjosi knygomis apie Vasario 16-ąja, bet ir kūrė koliažus, kokia yra jų Lietuva. O ji yra ypatinga – graži, kupina spalvų, gerų žmonių, stipriai plakančių širdžių. Bibliotekoje ne vienerius metus šios šventės proga veikia Gyvasis mikrofonas, mažieji Tėvynei Lietuvai skyrė gražiausias poetų eiles, trispalviais paukštukais puošė bibliotekos obelaitę. Šventė vaikams buvo įsimintina ir prasminga.

Vėliau bibliotekos ir lankytojai džiaugėsi ansamblio „Iš Širdies“ (vad. Loreta Kuksėnienė)  dainomis. Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos mokiniai, kviesdami visu miesto gyventojus ir svečius šią ypatingą dieną švęsti vieningai, dovanojo nuostabią programą. Klausytojus sužavėjo jaunieji saksofonininkai Kernius Šilas ir Vytis Šidlauskas, smuikininkė Medeina Kutraitė, kanklininkė Liepa Jankauskaitė,  jaunieji pianistai Ignas Baltaduonis ir Gustautė Zenkutė, gitaristas Žymantas Ivanauskas, fleitininkas Kostas Kutra bei merginų vokalinis ansamblis. Savo kūrybos dainas dovanojo Oskaras Kliauga. Muzikantai atliekamais kūriniais tarsi kvietė puoselėti patriotiškumo jausmą, gerovę, vienybę. Vakare susirinkusiems kraštietis Kazimieras Jakutis dovanojo poezijos muzikos vakarą ,,SAVA KRAŠTA ŽMANĖM”.

Biblioteka kviečia visus žengti žingsnelį link svajonių, nepabijoti jų įgyvendinti, švęsti Vasario 16-ąją vieningai – pasipuošti geltona–žalia–raudona, iškelti Lietuvos trispalves, prisiminti svarbius Lietuvai įvykius ir švęsti Laisvę!

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija