Užgavėnių šventėje su Elenos Mezginaitės biblioteka

uzgavenes-mezginaite

Vasario 27 dieną, sekmadienį, Panevėžio miesto kultūros ir poilsio parkas buvo triukšmingas ir gausus miesto gyventojų. Čia buvo švenčiama Bendruomenių rūmų organizuota Užgavėnių šventė. Joje dalyvavo ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka.

Remiantis kalendoriumi, šiemet Užgavėnės švenčiamos kovo 1 dieną, tačiau miesto kultūros ir poilsio parke jos buvo paminėtos keliomis dienomis anksčiau. Įsidienojus saulėtam sekmadieniui miesto gyventojai suskubo į pagrindinį miesto parką. Užgavėnių šventėje netrūko pramogų: veikė Užgavėnių kaukių gaminimo dirbtuvėlės, gaspadinės kepė ir kitus mokė kepti blynus, miesto gyventojai galėjo pasivėžinti arklio vežama karieta, susitikti gerai žinomus Užgavėnių veikėjus – lašininį ir kanapinį.

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos kolektyvas šventėje įkūrė Užgavėnių kaukių gaminimo dirbtuvėles. Šiemet mažieji miesto gyventojai buvo pakviesti pasidekoruoti kaukę iš popierinio maišelio ar iškirptą iš žurnalo puslapio. Sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėlėse panoro gausus vaikų būrys: mažieji mielai klijavo labiausiai patinkančias spalvingas aplikacijas (akis, ragus, ūsus, sparnelius ir kt.), lipdukus, patys piešė. Vieni gamino piktas, gąsdinančias, bauginančias kaukes, o kiti, atvirkščiai, kūrė mielus personažus. Kol vaikai dalyvavo dirbtuvėlėse, tėveliai buvo kviečiami „pasivaišinti“ „išminties“ blyneliais, kurių sentencijos ne vieną pradžiugino, privertė nusišypsoti ar ištarti žodžius – „kaip pirštu į akį!“. O kad minčių ir idėjų nepritrūktų, bibliotekos kolektyvas Užgavėnių šventės dalyvius mielai vaišino karšta „išminties“ arbata. Prie Užgavėnių kaukių dirbtuvėlėse buvo galima sutikti ir čigonę, kuri smalsiems miesto gyventojams, traukiantiems likimą lemiančias kortas, būrė ateities įvykius.

Biblioteka tikisi, kad triukšminga Užgavėnių švente pavyko išvaryti žiemą iš kiemo ir smagiai pasitikti pavasarį!

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka