Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centro atidarymas Pasvalyje

Šios dienos laukėme pakiliai, džiugiai ir kartu – su įpareigojančiu nerimu… Juk tai – pirmas toks įvykis Lietuvoje.

Iš Amerikos šia proga atvyko pats Ohajo universiteto profesorius, nepaliaujantis stebinti energija ir gyvenimo džiaugsmu – kriklinietis Algis Mickūnas. (Arba dėdė Algis, kaip mėgsta būti vadinamas.) „Čia – mano namai“, – sakė profesorius, o kaimiški vaikystės vaizdiniai mąstytoją lydi visą kūrybos kelią.

Drauge su juo – mokinys ir kolega Žilvinas Svigaris iš Vilniaus universiteto – jau ne pirmąsyk viešėjęs Pasvalyje ir nuoširdžiai susižavėjęs mūsų kraštu, derlingu ir žemės, ir minties turto.

Profesoriui ir Bibliotekos direktorei Danguolei Abazoriuvienei pasirašius steigimo sutartį, keliavome pas draugus ir partnerius – Krašto muziejų. Filosofai susitiko su rajono gyventojais, gimnazistais ir pačiais artimiausiais A. Mickūnui žmonėmis – krikliniečiais. Profesorių ir Pasvalio biblioteką sveikino vietos valdžios atstovai, svečiai – Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos narys Stasys Tumėnas drauge su padėjėju – buvusiu A. Mickūno studentu dr. Nerijumi Brazausku, taip pat – draugai iš Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos. Virtualiai susitikome su bibliografu, žurnalistu ir istoriku Sigitu Kanišausku – jis pripažino, jog su kraštiečiu profesoriumi palaikomą ryšį, bibliotekai dovanotą raštų gausą įprasminti norėjosi jau seniai.

Su Pasvalio kultūros centro folkloro ansambliu „Rags“ užtraukėme lietuviškų liaudies dainų. Abu filosofai žavisi mūsišku skambesiu – juk dainomis nuo seno išjaučiame, giedame pasaulį…

Kalbėjomės apie laisvę bei drąsą mąstyti, apie filosofijos prasmę kiekvieno mūsų gyvenime. Kas taip svarbu šiandien – kai patiriame didžiulius demokratijos, švietimo sistemos, žmogiškumo iššūkius.

Profesorius drąsino – niekas iš mūsų neturi absoliučios ir neklystančios išminties. Kiekvienas esame laisvas mąstyti ir pripažinti, jog klystame. Taip pat esame ir atsakingi klaidas taisyti, per nesutarimus nuolat ieškoti išminties. Ne tik filosofinėse diskusijoje – o ir kasdienybėje, gyvenimo kryžkelėse.

Tad su kraštiečio profesoriaus pagalba sieksime sukurti jaukią, įtraukią erdvę šiems ieškojimams – rengsime paskaitas, filmų peržiūras, parodas… Kviesime išdrįsti mąstyti bei kalbėtis. Klausytojai jau ir pasiūlė temą kitam susitikimui – padiskutuoti apie jaunimo laisvę mokykloje. Turėti galimybę mokytis yra nuostabi laisvės išraiška – juk patys, būdami laisvi, ir sukūrėme savo mokyklas. Mokykla, anot A. Mickūno, yra ir visa Vakarų civilizacija, taip pat – ir Lietuva, Pasvalys… Nes mes kuriame save mokydamiesi. Tad kodėl mokykla jaunimui šiandien – lyg kalėjimas? Galbūt ką nors darome ne taip? Kokias problemas turime spręsti?

Algis bei Žilvinas vėliau drąsino – ir jų kolegos Lietuvoje palaiko Pasvalio iniciatyvą populiarinti filosofiją bei mielai sutinka atvykti, padėti kurti pirmąją filosofijos mokyklą regione. (Tarp jų – Tomas Kačerauskas, Laura Varnauskaitė, Vytautas Rubavičius…) Tad laukite naujienų, vėl susitiksime!

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija