Susitikimai su literatūros personažais

edukacine-programa

Zarasų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius siekdamas vaikų literatūros populiarinimo didinimo, literatūrinio skonio lavinimo, mąstymo skatinimo, empatijos ir jausmų suvokimo, kūrybiškumo ugdymo parengė edukacinę programą „Susitikimai su literatūros personažais“. Jos veiklų dalyviai supažindinami su nominuotais ir naujais įvairių šalių vaikų autorių kūriniais.

Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos priešmokyklinės grupės ugdytiniai, I D ir III B klasių moksleiviai dalyvavo literatūros valandėlėse supažindinančiose su italų rašytojos Rosa Tiziana Bruno kūriniu „Tylenio kepyklėlė“, iliustruotu talentingo italų dailininko Paolo Proietti. Vyresnieji dalyviai išklausę kūrinį ir pasigrožėję iliustracijomis pabandė įsijausti į personažo pono Tylenio vaidmenį. Pasibaigus tylos valandėlei reflektavo. Dalijosi patirtimis apie pažįstamus, sutiktus žmones gyvenančius tyloje ir ką jie žino apie gestų kalbą. Apie tai, kaip triukšmas juos vargina ir netgi kenkia sveikatai. Apie tai, kad triukšmaudami ir šaukdami negirdime vieni kitų. Jaunesnieji dalyviai pasidalijo patirtimis ir mintimis apie tai, kad iš veido mimikos supranta kodėl mamyčių akys liūdnos, kodėl mokytoja nesišypso. Dalyviai buvo skirtingo amžiaus, bet visi suprato, kad svarbiausia ne tai kokia kalba ir kaip žmonės bendrauja, kad svarbiausia yra vienam kito supratimas ir jausmai. 

Kūrybinėse dirbtuvėse kūrė iliustracijas, vaizduojančias šventadieninį stalą, prie kurio susėdę šeimos nariai vaišinasi vieni kitus suprasdami be žodžių. Piešė kepinius atrodančius tarsi iš konditerio pono Tylenio kepyklėlės, nepamiršdami pagrindinio ingrediento – tylos. Kai žmonės vieni kitus supranta ir tyla gali pasakoti.

Parengė vyresnioji bibliotekininkė Zina Černovienė
Nuotraukų autorė bibliotekos savanorė Daria Kravtsova
Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka