Mirė gydytojas, gėlininkas, bibliotekos bičiulis Alfonsas Žobakas (1938–2022)

Kardelių selekcininkas Alfonsas Žobakas kardelių parodoje rankose laiko gėlės žiedą
Alfonsas Žobakas tradicinėje Kardelių parodoje bibliotekoje (2015 m.)

Netekome ilgamečio bibliotekos bičiulio – eidamas 84-uosius metus Anapilin iškeliavo gydytojas, gėlininkas, visuomenininkas Alfonsas Žobakas. Daug metų jis vadovavo Panevėžio miesto Visuomenės sveikatos centrui. 2014 m. už viso gyvenimo nuopelnus buvo išrinktas Metų panevėžiečiu.

Su Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka A. Žobaką siejo ne tik meilė knygoms, bet ir gėlėms. Žinomas kardelių augintojas ir selekcininkas, daug metų atnešdavęs savo išaugintų žiedų papuošti bibliotekos erdvėms, 2009 m. nusprendė grožiu dalintis su visu miestu. Tų metų vasarą buvo surengta pirmoji Kardelių paroda bibliotekos Atrijaus terasoje ir ši graži tradicija puoselėjama iki šiol. Entuziazmo nestokojantis A. Žobakas, geranoriškai bendradarbiaudamas su bibliotekos darbuotojais, skyrė daug laiko ir jėgų, kad paroda išaugtų į respublikinę, o vėliau  – į tarptautinę. Kasmet ši paroda sutraukdavo daugybę lankytojų ne tik iš savojo miesto.

Apie kardelius A. Žobakas galėjo kalbėti valandų valandas tarsi apie mylimus vaikus. Diskutuodamas kitomis temomis jis tapdavo aštresnis, nevyniojo žodžių į vatą, tiesiai išsakydavo savo nuomonę, tačiau net patį juodžiausią faktą pateikdavo su savitu humoro jausmu. Bibliotekos darbuotojai visad Jį prisimins kaip linksmą, smalsų, bendrauti mėgstantį žmogų.

Mums Jūsų labai trūks, mielas Alfonsai…

Velionis pašarvotas „Grauduvos“ laidotuvių rūmų Didžiojoje salėje. Atsisveikinti galima šiandien, sausio 10 d., nuo 15 val. Laidotuvės sausio 11 d. 15 val.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos bendruomenė