Gorio didžioji paslaptis

zarasai-goris-3

Paskutinįjį sausio penktadienį bibliotekoje lankydamiesi Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos III C klasės moksleiviai susipažino su literatūros personažu Goriu. Skaitydami ir klausydamiesi draugų skaitomos lietuvių rašytojo Virgio Šidlausko parašytos istorijos apie povandeninio pasaulio gyventoją Gorį, moksleiviai stengėsi sužinoti didžiąją jo paslaptį. Kas nutiko, kad jis tapo tokiu atsiskyrėliu? Kodėl vienatvė tapo vienintele jo draugija?

Vienas po kito draugiškai skaitydami tekstą keliavo pažinčių su povandeniu pasauliu keliu, susipažindami su gyvūnais, augalais. Sužinodami, kad ežero dugne verda gyvenimas panašus į jų, žmonių gyvenimą. Žodis po žodžio, eilutė po eilutės susipažindami su mažo keisto žmogučio istorija artėjo prie paslapties atskleidimo. Sužinojo, kad Goris anksčiau buvo besišypsantis ir mielas, mėgęs lankytis povandeninėse aikštėse ir skveruose. Bet kartą atsitiko labai nemalonus įvykis, kai iš išsigandusio, netikėtai pargriuvusio ir net susižeidusio išsijuokė, užuot būtų suteikę pagalbą ir užjautę. Goris skaudžiai įžeistas, pykdamas ir nebepasitikėdamas kitais užsisklendė. Gyvendamas atsiskyrėliškai tikėjosi, kad taip apsisaugos, nebebus įskaudintas. Bet vieną dieną po netikėto skambučio į duris ir to kas nutiko vėliau, kai Goris pagaliau suprato jog neteisinga pykčiu bausti kitus, viskas pasikeitė. Grįžo ankstesnysis Goris.

Moksleiviai, aptardami istoriją prisipažino, kad ir juos kartais aplanko panašūs jausmai dėl pašaipų ar nesupratimo. Kartais ir patys būna nejautrūs kitiems. Suprato, kad daug kas priklauso nuo mūsų pačių elgesio ir nuotaikos.

Lavino vaizduotę ir kūrybiškumą pavaizduodami svarbiausią literatūros kūrinio personažą Gorį supantį pasaulį savo kūrinėliuose.

Parengė Zina Černovienė,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukų autorė Daria Kravtsova