Bibliotekoje veikia ispanų studentų darbų paroda

paroda4

Bibliotekos Atviroje jaunimo erdvėje eksponuojama Ispanijos Hueskos miesto meno mokyklos reklamos dizaino studentų paroda „Auginame kultūrą“.

Kultūros puoselėjimas – tai tarsi žinių, idėjų, tradicijų ir papročių sėklų sėjimas ir rūpinimasis tuo, kad jos sėkmingai sudygtų. Idėjos ir tradicijos yra būdingos konkrečiam laikmečiui ir jo žmonėms, kurie idėjų semiasi iš įvairių šaltinių, iš kurių vienas svarbiausių yra skaitymas.  
Projektas „Auginame kultūrą“ gimė siekiant skleisti kultūrą per novatorišką turinį, kuris apima įvairiausias temas. Šios konkrečios parodos atveju dėmesys sutelktas į asmeninę kūrybą.

Pradinė šios parodos idėja buvo gražus žodžių žaismas, sujungiantis kai kuriuos gerai žinomus ispanų posakius su įžymių rašytojų vardais ar pavardėmis. Deja, išvertus į kitą (šiuo atveju – lietuvių) kalbą, žodžių žaismo žavesys dingsta, tad šiuo atveju lieka tik visų atpažįstamas žymių autorių įvaizdis. Kad parodos idėja būtų suprantama ir kitose šalyse, tekstas plakatuose buvo adaptuotas ir jame tik užsimenama, kad kultūra visada prasideda nuo autoriaus.

Šią parodą kūrė Ispanijos Hueskos miesto meno mokyklos reklamos grafikos specialybės studentai Sheila Armañac, Izarbe Ciprés, Lucía Diez, Rodrigo Gutiérrez, Claudia Leal. Vadovas – Macu Vicente.

Pradinis studentų darbo rezultatas buvo plakatai, tačiau vėliau idėja buvo perkelta ir į kitus formatus – brošiūras, skrajutes, aplikacijas ant krepšių.
Parodos eksponatai į Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką atkeliavo tarpininkaujant Hueskos miesto viešajai bibliotekai, kuri yra G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos partnerė nuo 2018 m.
2021 m. spalio mėn. Panevėžio apskrities viešosios bibliotekos darbuotojos lankėsi Ispanijos Aragono regiono viešosiose bibliotekose ir nuvežė Atviros jaunimo erdvės savanorės Rūtos Šulskytės fotografijų parodą „Formos dialogas = ryšys“, kuri buvo eksponuojama Hueskos miesto viešojoje bibliotekoje, o šiuo metu ją galima pamatyti Hueskos meno mokyklos parodų erdvėse.

Paroda „Auginame kultūrą“ Atviroje jaunimo erdvėje (Respublikos g. 14) veiks iki 2022 m. vasario 18 d.

Parengė Rodrigo Gutiérrez ir Virginija Švedienė