Savanorių atradimai Panevėžio regiono bibliotekose

savanoriai

2022-uosius metus paskelbus Savanorystės metais ir norint pažymėti dešimties metų savanorystės įteisinimo Lietuvoje dešimtmetį, siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į reikšmingą savanorių indėlį ir pagalbą bibliotekoms regione. Savanoriai į bibliotekas atvyksta įgyti vertingos patirties, prisidėti prie bibliotekų vykdomų projektų ir kultūrinių veiklų. Asmeninė patirtis, įgyta savanorystės metu, ugdo asmenybę, padeda renkantis profesinį kelią bei motyvuoja jaunimą užsiimti tikslinga, reikšminga veikla visuomenėje. Kviečiame susipažinti su savanoriais bei jų skirtingais atradimais Panevėžio regiono bibliotekose.

Savanorių patirtis Zarasų bibliotekoje

Įgyti naujos patirties ir realizuoti savo idėjas į Zarasų viešąją biblioteką atvyko menininkas Yuri Abrahamyanas iš Armėnijos ir filologė Iryna Zhukova iš Ukrainos. Koordinuoti savanorišką veiklą padėjo bibliotekos bendradarbiavimas su jaunimo savanoriškos veiklos centru „Deineta“. Savanoriai bibliotekoje praleido devynis mėnesius, kurių metu bibliotekoje vykdė įvairias veiklas suaugusiųjų ir vaikų švietimui.

Savanoris Yuri ir jo tapybos darbai

Savanoris Yuri Abrahamyan

Savanoris Y. Abrahamyanas įsitraukė į bibliotekos projekto „Šiuolaikinė biblioterapija – socialinei atskirčiai mažinti“ veiklas ir organizavo užsiėmimus vaikams. Šio projekto metu buvo stiprinami vaikų socialiniai įgūdžiai, smalsumas, kūrybiškumas ir per praktines užduotis suteikiamos naujos žinios. Savanoris projekto dalyviams organizavo judriuosius žaidimus XBOX platformoje ir įtraukė vaikus į piešimo pradžiamokslio užsiėmimus: mokė piešti ant šviesos stalo su kvarciniu ar kinetiniu smėliu.

Paklaustas, kodėl pasirinko Lietuvą ir Zarasų kraštą, nedvejodamas atsakė, kad Lietuva labai graži šalis. „Esu girdėjęs, kad lietuviai labai geri žmonės, nelaimėje tikrai nepaliks“, – pasakojo Yuri. Knygų aplinka, smalsumas, noras dirbti bibliotekoje su vaikais ir paskatino vaikiną rinktis savanorystės programą Zarasų viešojoje bibliotekoje. Yuri atidarė personalinę parodą, kurioje vaizduojama Zarasų ir Armėnijos gamta. Paveikslus dovanojo bibliotekai.

Savanorė I. Zhukova pagal profesiją yra anglų-vokiečių kalbų mokytoja, įgijusi Mariupolio universitete filologijos magistro laipsnį. Jos pasirinkta veikla bibliotekoje glaudžiai siejosi su jos profesija. Bibliotekoje Iryna vykdė suaugusiųjų švietimą ir mokė bibliotekos vartotojus ir darbuotojus anglų kalbos. Kursai pradedantiesiems sulaukė itin didelio žmonių susidomėjimo.

Yrina-zarasai

Savanorė Iryna Zhukova

Gausų būrį žmonių, norinčių tobulinti anglų kalbos žinias, teko dalinti net į dvi grupes. Savanorė džiaugėsi dalyvių aktyvumu ir neslėpė šypsenos dirbti širdžiai mielą darbą bibliotekoje. Jos nuomone, mokytojo profesija yra susijusi su žinių, išminties, patirties perdavimu ir dalinimusi. ,,Savanorystės programa padėjo pažinti save, atskleisti savo potencialą, o taip pat geriau pažinti ir suprasti žmones. Bibliotekoje jaučiau darbuotojų palaikymą, kasdien mielai ėjau į darbą, pamilau šį miestą, kuriame taip ramu ir gera“, – sakė Iryna.

Šešių mėnesių savanorystės programą pabaigė dvi savanorės Silvija Borisevičiūtė ir Ieva Navickaitė. Savanorės mokosi Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje. Pasirinkusios Jaunimo savanorišką tarnybą, gimnazistės savanoriavo kiekvieną mėnesį po 40 val. Savanorės teigia, kad ši veikla joms siejasi su pagalba kitiems ir galimybe pažinti save – pamatyti sritis, kuriose sekasi puikiai, ir dalykus, kurie atrodo dar sudėtingi.

savanoryste-Zarasu-viesojoje-bibliotekoje

Savanorės Silvija Borisevičiūtė ir Ieva Navickaitė

 

 

Pasak savanorių, svarbu iš laiko skirto savanorystei pasisemti kuo daugiau patirties ir nebijoti prašyti vis naujų užduočių, nes kiekvienas darbas yra savaip įdomus. Savanorystė gali suteikti labai daug, tačiau pastangų reikia įdėti ir pačiam savanoriui. Be jo noro ir užsidegimo ši nuostabi galimybė gali tiesiog praslysti pro pirštus. Savanoriška veikla – naujų pažinčių, darbų ir gebėjimų atradimas.

Savanorės Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekoje

Utenos biblioteka, bendradarbiaudama su organizacija „Socialinis veiksmas“, priėmė savo jėgas išbandyti uteniškę Adelę Drazdauskaitę.

savanoryste-adele-utena

Savanorė Adėlė Drazdauskaitė

„Savanoriavau bibliotekoje šešis mėnesius, tačiau jie neprailgo. Buvo smagu aptarnauti skaitytojus, paplepėti su draugiškais darbuotojais ir ramiai praleisti laisvą laiką padedant kitiems. Džiugu sulaukti įvairaus amžiaus skaitytojų, nuo pačių jauniausių iki vyriausių. Linkiu plėsti knygų fondą ir išlikti ne tik puikia vieta atokvėpiui, bet ir kultūriniu centru. Ačiū A. ir M. Miškinių bibliotekai už suteiktą gražią patirtį“, – savo įspūdžiais apie savanorystę dalinosi mergina.

Prieš prasidedant pandemijai Utenos viešąją biblioteką taip pat aplankydavo savanoriai iš užsienio. Bendradarbiaujant su organizacijomis, koordinuojančiomis tarptautinės savanorystės programas, į biblioteką atvyko savanorė iš Sankt Peterburgo Marija Shirkina ir savanorė iš Jerevano Lillit Avagyan.

marija-savanore-utena

Savanorė Marija Shirkina

 

 

 Savanorė M. Shirkina, prisidėdama prie bibliotekos veiklos, praturtins jau turimus užsiėmimus individualiomis iniciatyvomis, idėjomis, veiklomis. Paklausta, kodėl pasirinko savanorystę, Marija sako: „dėl tų pačių priežasčių, kaip ir daugelis žmonių: noriu išmokti naujų dalykų apie pasaulį ir save, palikti savo komforto zoną, būti naudinga ir, žinoma, pamatyti naują šalį, kurioje niekada nebuvau“.

Lillit Avagyan

Savanorė Lillit Avagyan

 

 

Savanorė L. Avagyan į biblioteką atvyko todėl, kad jai patiko moderni ir šiuolaikiška biblioteka bei savo žiniomis ir gebėjimais nori prisidėti prie kultūros ir švietimo vykdymo proceso.  Lillit susipažino su bibliotekos veikla, prisidėjo prie edukacinių veiklų ir kultūrinių renginių įgyvendinimo, pristatė vietos bendruomenėms savo kultūrą, fiksavo bibliotekos organizuojamus renginius ir prisidėjo juos viešinant.

Nors pandemijos suvaržymai koregavo viešųjų bibliotekų veiklas, šių metų rudenį Utenos biblioteka pasitiko gausų būrį savanorių. Net penkios savanorės nuo rudens pradėjo savanorystės veiklas, kurios apims kultūros ir informacijos paslaugas, jų kūrimą, organizavimą bibliotekoje.

Savanorės

Moksleivės Revita, Kamilė ir Kotryna savanorystės metu tikisi įgyti patirties organizuojant kultūrinius renginius, prisidėti prie edukacinės veiklos bei suaugusiųjų informacinio raštingumo ugdymo.

Iš užsienio atvykusios savanorės Lika ir Lusine bibliotekoje savanoriaus iki gegužės mėnesio. Lika atvyko iš Gruzijos. Bibliotekoje ji nori padėti vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems, organizuoti įvairius renginius, planuoti edukacines veiklas. Savanorė Lusine iš Armėnijos tikisi, kad galės išmokti daug naujo, pritaikyti savo turimas profesines žinias, panaudoti kino kūrėjos įgūdžius, taip pat įgyti naujų kompetencijų ir tobulėti. Šiuo metu abi merginos darbuojasi ir išbando savo jėgas bibliotekos skyriuose, susipažįsta su darbo bibliotekoje specifika ir Lietuvos kultūra.

Šiuo metu abi merginos darbuojasi ir išbando savo jėgas bibliotekos skyriuose, susipažįsta su darbo bibliotekoje specifika ir Lietuvos kultūra.

Savanorystė apima įvairias veiklos formas ir sritis. Prie bibliotekų veiklų įgyvendinimo prisidedantys savanoriai savo idėjomis ir pagalba yra naudingi ne tik bibliotekoms, bet ir visuomenei. Džiaugiamės, kad ir Lietuvoje gyvenantys savanoriai, ir jaunimas iš užsienio renkasi savanorystę ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir Panevėžio regione.

Daugiau informacijos apie savanorių paiešką, savanorystei skirtus projektus, akreditacijas ir kitas savanorystės galimybes: Jaunimo savanoriškos veiklos centras ,,Deineta”, organizacija ,,Socialinis veiksmas“, Jaunimo reikalų departamentas.

Parengta pagal Panevėžio regiono bibliotekų skelbtą informaciją