„Let‘s Talk“ entuziastams trečiadienis prilygsta savaitgaliui savaitės viduryje

Let's talk klubo narių bendra nuotrauka - būrys žmonių
„Let‘s Talk“ nariai trečiojo klubo gimtadienio šventėje

2018 m. lapkričio 14 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje buvo įkurtas angliškų pašnekesių klubas „Let‘s Talk“. Pasak klubo įkūrėjos Aušros Marijos Narbutės, tuomet tai tebuvo idėja, svajonė ir tikėjimas, kad Panevėžyje gali atsirasti keletas žmonių, besidominčių angliškais pokalbiais. Laikas parodė, jog idėja buvo lyg grūdas, įkritęs į labai palankią dirvą – šiandiena klubo veikla tęsiasi toliau, pereidama į vis naujus formatus, įtraukdama vis daugiau anglų kalbos entuziastų ne tik Panevėžyje, bet ir kitose Lietuvos vietovėse, o taip pat ir užsienio šalyse.

Klubas – ideali erdvė laisvalaikiui ir mokymuisi

Šiandiena klube, kuris 2021 m. lapkričio mėn. atšventė savo trečiąjį gimtadienį, yra 45 nariai – vieni jų lanko trečiadieniais bibliotekoje vykstančius užsiėmimus, kiti liko ištikimi pandemijos metu išpopuliarėjusiems ir pasiteisinusiems virtualiems susitikimams, kurie vyksta dukart per savaitę. Klubo narių tarpe yra nemažai entuziastų, kurie mielai ateina ir į bibliotekos susitikimus, ir prisijungia prie pašnekesių nuotolinėje „Zoom“ platformoje.

Klubo narys Rytis „Let‘s Talk“ veikloje mato dvigubą naudą: čia puiki atmosfera, kurioje klubo nariai susipažįsta ir pagerina savo anglų kalbos žinias. Praktika yra geriausias būdas tobulėti, tad šis užsiėmimų formatas (pašnekesiai) Ryčiui yra priimtinesnis, nei anglų kalbos kursai. Šio klubo dėka jo šnekamoji anglų kalba tapo sklandesnė. Kaip ir Ryčiui, ištikimam klubo senbuviui Sigitui klubo susitikimai – ir proga tobulėti, ir mielas laisvalaikio užsiėmimas, kurio metu jam įdomu ir pasikalbėti, ir pasiklausyti grupės draugų nuomonių įvairiais klausimais. Klubo bičiuliams pritaria ir Gintautas, kuris sako, jog geresnės veiklos ir nesugalvosi – klube gali ir mokytis, ir puikiai leisti laiką, o svarbiausia jog ir rimti pokalbiai, ir pajuokavimai čia vyksta tik anglų kalba.

Vilma sako, jog klubo veikla žmonėms suteikia daugiau pasitikėjimo savimi, nes praktika, kuomet prieš visą susirinkusiųjų auditoriją tenka pasakyti savo nuomonę angliškai, padeda nugalėti viešo kalbėjimo baimę. Šis klubas, pasak Vilmos, yra ir puiki socializacijos galimybė.

Klubo narė Vida teigia labai norinti ir linkinti, kad tiek šilti ryšiai su klubo bičiuliais, tiek patys klubo užsiėmimai gyvuotų kuo ilgiau, nes jai tai ne tik proga tobulėti anglų kalbos žinių atžvilgiu, bet ir galimybė pažinti tiek daug skirtingų, įdomių, atvirų žmonių, pokalbiai su kuriais praturtina ir suartina.

Tarp klubo narių – ne tik panevėžiečiai ir ne tik lietuviai

Klubo užsiėmimais vis dažniau susidomi kitų Lietuvos vietovių gyventojai. Šiais metais nuotolinius užsiėmimus atradusios Daiva ir Raminta džiaugiasi galimybe tobulinti savo anglų kalbos komunikacinius įgūdžius „Zoom“ platformoje, nes nereikia gaišti laiko kelionei į užsiėmimo vietą, be to, turint omenyje neįprastą situaciją dėl pandemijos,  virtuali erdvė yra saugi aplinka angliškiems pašnekesiams.

Prieš gerą pusmetį prie klubo prisijungusi ir aktyviai jo veikloje dalyvaujanti ispanė Dayana teigia, jog jai šis klubas labiausiai patinka tuo, jog užsiėmimai visuomet puikiai organizuoti: kiekvieną kartą perenkama įdomi pokalbio tema, kuri visiems pokalbio dalyviams yra aktuali; dalyvaujantys diskuijoje pašnekovai plečia savo žodyną; puiku, kad galima susitikti virtualiai (Dayanos atveju tai ypač svarbu); grupės nariai labai draugiški ir geranoriški.

Lietuvoje gyvenančio amerikiečio Byrono dalyvavimas klube naudingas ir jam pačiam, ir „Let‘s Talk“ nariams. Dalyvaujant klubo susitikimuose, Byronui atsivėrė platus bendros informacijos ir asmeninių pasakojimų apie jį dominančius dalykus – Lietuvos kultūrą ir istoriją –  spektras. Byronas džiaugiasi klubo dėka susiradęs daug draugų, su kuriais jau bendrauja ne tik „Let‘s Talk“ susitikimuose. Jam taip pat džiugu, jog klubo nariai itin vertina jo, kaip anglakalbio, praktinius patarimus.

Klubo naujokai džiaugiasi atradę veiklą, apie kurią seniai svajojo

„Let‘s Talk“ naujokė Irena sako, jog apie tokį klubą svajojusi seniai ir neapsiriko prisijungdama, nes čia jaučiasi puikiai. Malonu, kad senbuviai naujokus priima paprastai ir draugiškai, nes to ir reikia naujam nariui.

Daiva dėkinga už galimybę tobulinti anglų kalbos kalbėjimo įgūdžius, plėsti žodyną ir būti dalimi šiltos ir geranoriškos bendruomenės. Klubo naujokei patinka puikiai parinktos pokalbių temos, šilta susitikimų nuotaika. Daiva sako laukianti kiekvieno užsiėmimo ir visada apgailestaujanti, kai netikėti reikalai sutrukdo dalyvauti.

Jolanta į klubą atėjo tikėdamasi, kad čia pavyks  įveikti kalbėjimo anglų kalba baimę. Jau pirmo susitikimo metu maloniai nuteikė čia vyraujanti draugiška atmosfera, pagarba ir tolerancija, įdomiai pateiktos užduotys, silpnesnius kalbėjimo įgūdžius turinčių narių  palaikymas bei paskatinimas iš klubo bičiulių pusės. Jolanta sako esanti tikra, kad  šis klubas yra puiki galimybė tobulinti anglų kalbos įgūdžius, pasisemti  gerų emocijų, kokybiškai praleisti laiką draugiškoje aplinkoje.

Rudens pradžioje klubo susitikimus pradėjęs lankyti Valerijus juokauja, kad prisijungęs prie šio klubo jaučiasi lyg patekęs į tam tikrą sektą su savo taisyklėmis, iš kurių pagrindinė – visuomet kalbėtis tik angliškai. Ir nors klubo naujokas sako, kad pradėti šią veiklą jam buvo tam tikras iššūkis, klubo nariai jau spėjo įsitikinti, kad Valerijui iššūkiai – tarsi gyvenimo būdas, nes jis puikiai moderavo vieną iš klubo sesijų ir jos metu surengė protmūšį.

„Let‘s Talk“ – daugiau nei tik angliškų pašnekesių klubas

Angliškų pašnekesių klubo „Let‘s Talk“ susitikimai įgauna vis naujas formas: jie vyksta ir bibliotekoje, ir virtualioje erdvėje; užsiėmimuose gvildenamos pačios įvairiausios – psichologinės, filosofinės, socialinės – temos; į susitikimą atėję klubo nariai niekuomet nežino, ar jų laukia pokalbis pasirinkta tema, ar istorijų kūrimas ir pasakojimas, ar žaidimas. Jau ne vieną klubo sesiją yra moderavę patys „Let‘s Talk“ nariai ir tai jau tampa gera tradicija. Klubas jau turi ir kitų tradicijų – įprastos trečiadienio sesijos virto šventinėmis, kai lapkritį bibliotekos kavinukėje klubo nariai pažymėjo trečiąjį „Let‘s Talk“ gimtadienį, o visai neseniai miesto kavinėje susirinko į prieškalėdinį susitikimą, kurio metu aptarė didžiausius metų atradimus ir iššūkius. Pasak klubo narės Jūratės, šiandien „Let‘s Talk“ yra daugiau nei paprastas klubas. Susibūrė nuostabi bendruomenė, kurioje kiekvieną kartą labai malonu būti.

Vieno ištikimiausių klubo narių Artūro teigimu, labai gera turėti bendraminčių draugų, kai kartu gali su malonumu mokytis ir tobulėti, dalintis ir gauti, kalbėti ir klausytis – atrasti viską viename! Artūras sako, jog trečiadienis, kuomet vyksta klubo susitikimai, yra tobula diena – lyg dar vienas savaitgalis savaitės viduryje.

Parengė Virginija Švedienė