Fleitininko Justino Mačio dovana – pirmasis solinis albumas

Fleitininkas Justinas Mačys
Fleitininkas Justinas Mačys. Milenos Marcinkevičiūtės nuotrauka

Kalėdos – dovanų metas. Nuostabiai gražią dovaną mūsų bibliotekai – savo pirmąjį solinį albumą „Aš – strazdo mokinys“ padovanojo fleitininkas, dirigentas, muzikos projektų autorius Justinas Mačys.  Albume įrašyta muzika bibliotekos lankytojai galės mėgautis Menų skaitykloje. Dedikacijoje bibliotekai atlikėjas parašė: „Su labai sena meile ir didžiausia pagarba“.

Justinas – Bitės bibliotekos bičiulis, dalyvaujantis čia vykstančiuose renginiuose, projektuose, surengęs savo rečitalį, grojęs koncertuose su kitais atlikėjais. Menų skaityklos darbuotojos Jolanta Sriubienė ir Nomeda Tvarkūnienė sako, kad joms teko laimė stebėti pirmuosius jo pasiekimus muzikos kelyje, kai Justinas mokėsi Panevėžio vaikų muzikos mokykloje, nes tuomet bibliotekoje jos dirbo kartu su būsimojo muzikanto mama Ninel.

Tas muzikos kelias prasidėjo Raseiniuose, mokytos Astos Nikžentaitienės fleitos klasėje. 1998 m. J. Mačys baigė Panevėžio vaikų muzikos mokyklą, kur jis mokėsi pas Eduardą Mackų. Tais pačiais metais įstojo į Vilniaus konservatoriją studijuoti pas dėstytoją Laimą Šulskutę. 2003–2009 metais Justinas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Algirdo Vizgirdos fleitos klasėje, kur įgijo bakalauro, taip pat magistro laipsnius. 2009–2010 metais stažavosi Prancūzijoje, Liono nacionalinėje muzikos ir šokio konservatorijoje pas prof. Philippe Bernold ir asistentą Julien Beaudiment.

„Mano pirmasis solinis albumas „Aš – strazdo mokinys“ yra dedikacija prancūzų fleitos mokyklai ir profesoriaus Algirdo Vizgirdos meninei ir pedagoginei veikla. Tai pastoralė šiandienai – žinojimas ir supratimas, kad per šimtmečius žmogaus prigimtis nepakito. Mes lygiai taip, kaip ir prieš kelis amžius, kenčiame, džiaugiamės, mylime“, – teigia J. Mačys.

Muzikos albume skamba baroko epochos meistrų Marin Marais bei Johanno Sebastiano Bacho muzika, kuri tarsi nutiesia tiltą į šiandieną – Ritos Mačiliūnaitės, Algirdo Martinaičio, Andriaus Maslekovo kūrinius fleitai solo.

Virtuoziškumas, ypatinga energija, magija, užburianti klausytojus… Tokie apibūdinimai nekart yra lydėję J. Mačio atliekamus kūrinius. Muzikos gurmanai teigia išgyvenantys katarsį jo koncertuose. Šįkart susitikimas kiek kitoks. Dar intymesnis, nes kiekvienas gali kūrinius išklausyti individualiai. Albumo kūriniai buvo groti Paliesiaus dvaro koncertų salėje,  įrašyti Baltic Mobile Recording įrašų studijoje Aleksandros ir Viliaus Kerų.

J. Mačys – labai daug koncertuojantis atlikėjas. Savo pirmąjį albumą jis skyrė koncertinės veiklos dešimtmečiui pažymėti. Muzikos atlikimo paslapčių jis sėmėsi  garsių fleitininkų W. Bennet, G. Buorgogne, V. Botazzini, B. Gisler Haase, Ph. Bernold meistriškumo kursuose. Jo muzikavimas ne kartą buvo įvertintas konkursuose.

Fleitininkas J. Mačys grojo su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų simfoniniu orkestru, Klaipėdos kameriniu orkestru, Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir kamerinės muzikos ansambliu „Musica Humana“, diriguojant D. Geringui, S. Sondeckiui, Ph. Bernold, J. C. Capezzalli, R. Šervenikui, M. Pitrėnui, A. Vizgirdai. Yra atlikęs nemažai kūrinių, parašytų asmeniškai jam. Kaip solistas ir įvairių ansamblių dalyvis koncertavo  Danijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Rusijoje, Estijoje, Lenkijoje.

Nuo 2014 m. J. Mačys – Panevėžio muzikinio teatro orkestro muzikantas. 2016 m. debiutavo dirigento amplua. Šiuo metu dirba pedagoginį darbą Panevėžio muzikos mokykloje bei Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje. Taip pat rengia seminarus ir fleitos meistriškumo kursus Lietuvoje ir užsienyje. 2019 metais inicijavo ir įkūrė „Justino Mačio fleitos vasaros akademiją“, į kurią atvyksta jaunieji Lietuvos ir užsienio fleitininkai.