Dėmesio vertos knygos, kurių galbūt nespėjote perskaityti šiais metais

Atversta knyga, puodelis su gėrimu, šviesų girlianda

Baigiantis metams galime pasidalinti paklausios literatūros įžvalgomis. Jei rinkdamiesi knygą atsižvelgiate į bibliotekininkų rekomendacijas, tuomet šis knygų sąrašas kaip tik Jums. Pristatome šiais metais mūsų dėmesį patraukusių kuo nors tikrai ypatingų knygų sąrašą.

Knyga mėgstantiems subtilų humorą

Knygos „Gyveno kartą Uvė“ viršelis

Frederik Backman „Gyveno kartą Uvė“

Tai labai šilta knyga, kuri ir prajuokins, ir sugraudins. Su meile ir puikiu skandinavišku humoru papasakota labai tikroviška istorija apie nepaprastai mielą bambeklį, kurio neįmanoma neįsimylėti, privers susimąstyti apie mus pačius – mūsų vienatvę, draugystes, meilę.

Jautrių knygų gerbėjams

Knygos „Laiškai mano dukroms“ viršelis

Emma Hannigan „Laiškai mano dukroms“

Šilta, emocinga ir jautri istorija apie vienos šeimos trijų kartų moteris. Apie dukteris, seseris ir motinas. Apie tai, kad kraujo ryšys ir šeima gyvenime yra patys svarbiausi. Ir apie tai, kad meilė į gyvenimą gali ateiti daugybe būdų.

Kitokių knygų mėgėjams

Knygos „Tarnaitės pasakojimas “viršelis

Margaret Atwood „Tarnaitės pasakojimas“

Netolima ateitis. Gileado respublika. Fredinė gyvena Vado ir jo Žmonos namuose. Išeiti iš namų jai leidžiama tik kartą per dieną nupirkti maisto produktų. Parduotuvių pavadinimai yra paveikslėliai, nes moterims nebeleidžiama skaityti ir apskritai siekti žinių. Kartą per mėnesį ji privalo gulėti ant nugaros ir atlikti Tarnaitės pareigą, nes mažėjančio gimstamumo amžiuje Fredinės ir kitų šiai tarnystei paskirtų moterų vertė tėra jų vaisingumas. Ji dar atmena senus laikus, kai gyveno su savo vyru Luku, žaisdavo su dukra, turėjo darbą, pinigų ir galėjo mokytis. Bet dabar visa tai jau praeitis.

Knygos „Liudijimai“ viršelis

Margaret Atwood „Liudijimai“

Kaip sakoma, istorija nesikartoja – istorija rimuojasi. Prabėgus daugiau kaip penkiolikai metų nuo įvykių, aprašytų Tarnaitės pasakojime, teokratinis Gileado respublikos režimas tebelaiko valdžią savo rankose, bet jau ryškėja pirmieji vidinio jo irimo ženklai. Šiuo kritiniu metu susipina trijų labai skirtingų moterų likimai – ir jų sąjunga žada sprogimą. Agnesė ir Deizė priklauso jaunajai kartai, užaugusiai jau galiojant naujai tvarkai. Šių jaunų moterų liudijimus papildo trečias – Tetos Lidijos. Jos sudėtinga praeitis ir miglota ateitis veriasi netikėtais ir lemtingais vingiais. „Liudijimuose“ Margaret Atwood nuplėšia uždangą nuo vidinių Gileado mechanizmų, ir kiekviena iš moterų turi apsispręsti, kas ji ir kaip toli pasirengusi žengti kovodama už tai, kuo tiki.

Autobiografiniai romanai

Knygos „Mažas gyvenimas“ viršelis

Hanya Yanagihara „Mažas gyvenimas“

Giesmė broliškai draugystei ir meilei XXI amžiuje, pasakojimas apie šeimas, kuriose gimstame, ir apie šeimas, kurias susikuriame patys, žmogiškosios ištvermės ir empatijos meditacija. Tai viena labiausiai pritrenkiančių, metančių iššūkį, liūdinančių, sukrečiančių ir jaudinančių kelionių per sudėtingą žmogaus gyvenimą, nukelianti mus į vienas tamsiausių kada nors grožinėje literatūroje aprašytų vietų ir vis dėlto suteikianti šviesos.

Knygos „Mano kova“ viršelis

Karl Ove Knausgard „Mano kova“

Visame pasaulyje išgarsėjusiame šešių autobiografinių romanų cikle „Mano kova“ Karlas Ove Knausgårdas šokiruojamai atvirai aprašo savo paties, o ne išgalvotų personažų gyvenimą, tačiau kiekviena ciklo knyga skaitoma kaip talentingai parašytas, tvirtais siužeto siūlais sukabintas romanas. Savito stiliaus pasakojime autorius supina intymias kasdienio gyvenimo detales su pamatiniais – mirties, meilės, meno, žmogaus baimių ir gėdos jausmo – klausimais. Šis literatūros šedevras duoda galimybę pažinti vieną originaliausių šių dienų rašytojų.

Klasikinės literatūros gerbėjams

Knygos „Erškėčių paukščiai“ viršelis

Colleen McCullough „Erškėčių paukščiai“

Drąsus ir psichologiškai tikslus pasakojimas apie didingą meilę, įveikiančią visas kliūtis ir trunkančią tol, kol esame gyvi. Colleen McCullough „Erškėčių paukščiai“ – drąsus ir psichologiškai tikslus pasakojimas apie didingą meilę, įveikiančią visas kliūtis ir trunkančią tol, kol esame gyvi. Romanas, sėkmingai išlaikęs laiko egzaminą.

Knyga apie iškilią asmenybę

Knygos „Valdas Adamkus“ viršelis

Egidijus Aleksandravičius „Adamkus“

Žinomas istorikas bei visuomenės veikėjas, VDU profesorius, Lietuvių išeivijos instituto vadovas. Poros dešimčių knygų autorius ir bendraautoris, Lietuvos ir užsienio redakcijų ir kolegijų narys, akademinių apdovanojimų laureatas. Knyga „Adamkus“ – ilgų bendravimo metų su Prezidentu ir jo veiklos tyrinėjimų Lietuvoje bei JAV rezultatas. Jo Ekscelencijos Prezidento Valdo Adamkaus bibliografija plati ir įvairi, kai kurios Prezidento knygos sulaukė didelio visuomenės dėmesio („Be nutylėjimų“, „Paskutinė kadencija“). Tačiau išsamios V. Adamkaus biografijos neturėjome.

Psichologinių knygų mėgėjams

Knygos „Moteris, kuri turi planą“ viršelis

Maye Musk „Moteris, kuri turi planą“

Turite pati nuspręsti, kada norite būti laiminga. Kada tai nutiks? Kam atidėlioti karjeros pokyčius, rūpinimąsi sveikata, laimingą šeimą, draugus, meilę gyvenimui? Būdavo akimirkų, kai nemaniau, jog kada nors tapsiu laiminga. Niekada! Ir tuomet sugalvodavau planą, kaip iš ten ištrūkti, nes neverta skendėti nuolatiniame liūdesyje. Tad kurkite savo planą dabar.

Sukrečianti literatūra

Knygos „Mūsų kūnai“ – jų karo laukas

Christina Lamb „Mūsų kūnai – jų karo laukas“

Aautorė atiduoda balsą konfliktų zonose gyvenančioms moterims, parodydama, kaip šiandienos kare armija ir teroristai naudoja prievartą kaip ginklą, siekdami pažeminti, išnaudoti ir vykdyti etninius valymus. Lamb atskleidžia neįtikėtinas didvyriškumo ir pasipriešinimo istorijas nuo Pietryčių Azijos, kur japonai per Antrąjį pasaulinį karą ėmė į vergiją „paguodos moteris“, iki Ruandos, kur buvo išprievartauta maždaug ketvirtis milijono moterų, ir šių dienų jazidų moterų bei vaikų, kurie prieš Islamo valstybei paimant juos į vergiją tapo masinių savo šeimų žudynių liudininkais.