Virtuali Molėtų bibliotekos Filosofijos skaitykla kviečia į viešą filosofės prof. Linos Vidauskytės paskaitą

nuotoliniai-mokymai

Hansas Blumenbergas (1920-1996) yra vienas žymiausių XX a. vokiečių filosofų, bandęs suvokti žmogiškąją tikrovę ir sumišusį pasaulį per kalbos metaforas ir nevalingas ištaras. Filosofas siekė paaiškinti, kaip žmonija slepia nuo savęs suvokimą, kad esame mirtingi, ir surasti atsakymus į pamatinius klausimus, kuriuos verčia kelti pati egzistencija: kas yra pasaulis? Kodėl aš esu? Kodėl yra kas nors, o ne niekas? Ar yra mirties prasmė?

Tiek filosofo vardas, tiek jo plėtota metaforologija Lietuvoje dar nėra plačiai žinomi. Molėtų biblioteka džiaugiasi galėdama suteikti galimybę plačiajai visuomenei apie įdomų mąstytoją, jo metodą ir nenuspėjamas interpretacijas išgirsti daugiau.

Filosofė Lina Vidauskytė yra Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos profesorė, monografijos „Tikrovė ir literatūra: Czesławo Miłoszo literatūrinė filosofija“, mokslinių straipsnių apie Walterį Benjaminą, Martiną Heideggerį, Jacques Derridą, Simone Weil, Hansą Blumenbergą ir kitus bei mokomosios knygos „Medijų filosofijos pagrindai“ autorė, skaito pranešimus Lietuvoje vykstančiose ir tarptautinėse konferencijose. Dalyvavo mokslinių tyrimų projekte „Post-sekuliarus būvis“ (VU, vadovas – prof. Tomas Sodeika). Mokslinių interesų sritys – medijų filosofija, religijos filosofija, technologijų filosofija, vizualumas, filosofinė praktika, žodis ir raštas, etika.

Virtuali Molėtų bibliotekos Filosofijos skaitykla prasidėjo 2020 m. pavasarį, paskelbus karantiną. Ją kuruoja filosofai prof. Lina Vidauskytė ir Vidas Dusevičius, dalyvauja ir vienas žinomiausių Lietuvos filosofų prof. Tomas Sodeika.

Molėtų bibliotekos Filosofijos skaityklą remia Lietuvos kultūros taryba, mūsų partneriai – Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Molėtų gimnazija ir Molėtų r. savivaldybė.

Paskaita „Hansas Blumenbergas: mitas, metaforos ir post-sekuliarus būvis“ vyks Zoom platformoje internete gruodžio 1 d., trečiadienį, 18 val. Paskaita įdomi visiems, kas domisi savo gyvenimu ir jo prasme. Klausytojų amžius, išsilavinimas ir gyvenamoji vieta nesvarbu, prisijungti ir klausytis paskaitos galima tiek kompiuteriu, tiek telefonu.

Paskaita yra Molėtų bibliotekos Filosofijos skaityklos programos dalis ir yra atvira visiems, renginys nemokamas, registracijos ar išankstinio pasiruošimo nereikia.

Į renginį kviečiame prisijungti čia.

Prisijungimo duomenys: Meeting ID 867 9960 1244, Passcode 832613

Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija