Trečioji biblioteka jubiliatė – Panevėžio rajono savivaldybės bibliotekai 70!

pan-raj-vb

Šiais metais net trys Panevėžio regiono bibliotekos švenčia garbingus jubiliejus. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, tęsdama sveikinimų tradiciją, kviečia skaitytojus susipažinti su Panevėžio rajono bibliotekos reikšmingais projektais, įsimintinais faktais bei reikšminga veikla Panevėžio kraštui.

Biblioteka, kuriai priklauso 36 filialai Panevėžio rajone, turi išskirtinę galimybę pasiūlyti rajono skaitytojams įvairiausias veiklas pagal amžių ir domėjimosi sritis. Bibliotekoje vykdomi neformaliojo švietimo projektai vaikams ir suaugusiems kviečia rajono gyventojus užsiimti prasmingu laisvalaikiu, dalyvaujant kūrybinėse edukacijose, įvairiuose renginiuose, stiprinti bendrąsias kompetencijas, užtikrinant kokybišką veiklų turinį bei tobulinant dvasines ir kūrybines patirtis. Biblioteka kasmet inicijuoja įvairiausius neformaliojo švietimo projektus moksleiviams, kurie lavina moksleivių kultūrinį pažinimą, suteikia naujų žinių technologijų srityje, kviečia užsiimti aktyvia edukacine ir sportine veikla. Daugelis bibliotekos vykdomų neformaliojo švietimo projektų yra tęstiniai, gerai žinomi ir pamėgti Panevėžio rajono moksleivių.

Panevėžio krašto kultūriniam tapatumui biblioteka skiria ypatingą dėmesį. Projektine veikla siekia visuomenei priminti apie tautiškumo svarbą spaudos draudimo laikotarpiu, kovas už laisvę, neįkainojamą kultūrinį kraštiečių palikimą Panevėžio kraštui ir žmonėms. Nenutolti nuo savo šaknų kraštiečius kviečia ir bibliotekos įkurti J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių bei Puziniškio (G. Petkevičaitės-Bitės gimtinė) muziejai, kuriuose vyksta ekskursijos, renginiai bei interaktyvios edukacijos. Inovatyvūs bibliotekos įgyvendinami projektai kviečia visuomenę pažinti krašto istoriją, pritaikius informacines technologijas: kuriamos mobilios programėles, virtualūs žaidimai, padėsiantys lankytojams įsikūnyti į knygnešio vaidmenį ir atlikti jo misiją.  Biblioteka dėmesį skiria ir G. Petkevičaitės-Bitės istorinio atminimo pristatymui, naudojant tradicines ir inovatyvias priemones. Kartu su įvairiais partneriais sukurtas žaidimas „Bitės draugas“, kviečiantis aplankyti specialų sudarytą maršrutą po Panevėžio regiono vietas, susijusias su rašytojos gyvenimu ir veikla.

Pagerbti žymiai kraštietei G. Petkevičaitei-Bitei įsteigta literatūrinė premija, kuri skiriama už prozos ir meninės publicistikos kūrinį, keliantį moralines, dvasines problemas, humanistines, švietėjiškas idėjas, kurios atsispindi ir pačios rašytojos kūryboje. Nuo 1996 metų rajono biblioteka kartu su Panevėžio rajono savivaldybe kasmet teikia šią premiją rašytojos gimtinėje Puziniškyje.

Elza-Sakartvelo

Bibliotekoje lankosi ne tik skaitytojai, bet ir savanoriai iš užsienio, kurie atvyksta į biblioteką prisidėti prie įdomių projektų ir veiklų organizavimo. Įgyvendinant Erasmus+ ir Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros projektą ,,Me(na)s Vienybėje“ į biblioteką atvyko savanorė Elza iš Sakartvelo. Ši savanorė buvo jau 12-toji Europos Savanorių  Tarnybos savanorė, kurios sulaukė Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka nuo 2007-ųjų metų.

Kad bibliotekos veiklos yra reikšmingos ir svarbios regione, įrodo gauti apdovanojimai bibliotekai ir jos kolektyvo nariams. 2017 metais bibliotekos metodininkė Asta Nedveckienė pelnė ,,Ad astra“ apdovanojimą už įgyvendintas idėjas bibliotekos veiklų modernizavimui, nuveiktus svarbius darbus G. Petkevičaitės-Bitės muziejuje Puziniškyje. Svarbu paminėti, kad ir pati biblioteka kasmet iniciatyviai organizuoja reikšmingą šventę bibliotekos bendruomenei „Ištikimi knygai“. Šventės metu skelbiama ir „Metų bibliotekininko“ nominacija. 2020 metais biblioteka pelnė „Lietuviškiausios bibliotekos“ nominaciją, kurią skyrė Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija už Panevėžio krašto kultūrinio tapatumo pristatymą, puoselėjimą visuomenei bei jo aktualizavimą projektinėse veiklose.

Minint jubiliejinę sukaktį, linkime bibliotekos kolektyvui neblėstančių idėjų įgyvendinant modernius projektus, kurie įprasmina krašto istoriją. Tikimės, kad ir toliau kursite šiuolaikiškas, tradicijas puoselėjančias veiklas, kurios bus kultūros traukos centras Panevėžio rajono gyventojams.


Regiono bibliotekų strateginės plėtros skyriaus informacija