Šiaurės šalių literatūros savaitė – vaikai pakliuvo į vandenyno gelmių pasaulį

siaures-saliu-1

Jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūrinis projektas „Šiaurės šalių literatūros savaitė“ šiais metais tradiciškai vyko tamsiausiu metų laiku – lapkričio 15–21 dienomis. Skaitymus organizavo ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka.

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka kvietė jaunesniojo amžiaus skaitytojus į renginį „Auštant“. Jame dalyvavo ikimokyklinio ir pradinio ugdymo vaikai. Atvykus renginio dalyviams, bibliotekos padaliniuose jau žibėjo žvakių ir žibintų šviesa, grindys, lyg vandenyno krantas, puošėsi kriauklėmis ir smėliu, kažkur tyliai girdėjosi jūros ošimas. Pakliuvę į tokią aplinką, bibliotekos darbuotojos jaunuosius skaitytojus supažindino su Šiaurės šalimis, jų vėliavomis, vieta žemėlapyje. Apie negirdėtas Alandų salas vaikai žiūrėjo trumpametražį filmuką. Susipažinę su Šiaurėje įsikūrusiomis valstybėmis, vaikai apsižvalgė jose gyvenančių rašytojų knygų parodoje. Jaunieji skaitytojai greitai atpažino gerai žinomus Hanso Kristiano Anderseno kūrinius, Astridos Lindgren personažus, Tove Jansson trolius mumius ir kt. Bibliotekos darbuotojos nepamiršo pristatyti vaikams ir Lietuvos kaimyninių šalių (Estijos, Latvijos) rašytojus ir jų knygas.

Projekto organizatoriai šiais metais atsigręžė į pasaulį, kurį jau du metus kausto pandemija ir vis griežtesni ribojimai, todėl buvo pasiūlyta svajonių ir ilgesio tema. Šiaurės šalių literatūros savaitė pakvietė jaunesniojo amžiaus skaitytojus susipažinti su iš Alandų šalių kilusios rašytojos, Karin Erlandsson, knygos „Perlų gaudytoja“ ištrauka. Taip siekta prisidėti prie regiono autonomijos šimtmečio paminėjimo. Žibintų šviesoje, girdint jūros ošimą ir čiupinėjant kriaukles, renginio dalyviai drauge su bibliotekos darbuotojomis leidosi į svajonių ir ilgesio pasaulį. Po skaitinio vaikai nuoširdžiai išsakė savo mintis ir jausmus: jaunieji skaitytojai ilgisi jau išėjusių anapilin artimųjų, nugaišusių augintinių, trokšta, kad jų šeimos būtų sveikos ir laimingos. Vaikai nepabūgo išsakyti ir savo svajonių: bene visi nori apkeliauti pasaulį, tapti žinomu, būti laimingu žmogumi. Po garsinio skaitymo ir atviro pokalbio, jaunieji skaitytojai klausėsi jūros ošimo, stebėjo kaip banga veja bangą, įsivaizdavo, kaip skrenda prieš vėją ir pavėjui. Juk siekiant svajonių nutinka gausybė nuotykių! Po to gaminosi svajonių apyrankes su perlu, kriauklę iš popierinės lėkštės, kurioje užrašė savo svajones, dalyvavo viktorinoje, vaišinosi saldžiais „perlais“ iš lobių skrynios. Mažiausieji renginio dalyviai spalvino istorijos personažus, apgyvendino juos vandenyne, dalinosi savo istorijomis, piešė savo svajonę ir paleido ją išlankstytu laiveliu.

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka džiaugiasi prisidėjusi prie garsinių skaitymų, kurie paragino jaunesniojo amžiaus skaitytojus susimąstyti, atkreipti dėmesį į tai, kas svarbiausia gyvenime, nepamiršti svajonių ir keliauti jų link.

Šiaurės šalių literatūros savaitė – projektas, skirtas skaitymo skatinimui, garsinio skaitymo ir pasakojamosios tradicijos puoselėjimui, pažinčiai su Šiaurės šalių literatūra. Pagrindinė šių skaitymų idėja – skaityti žvakių šviesoje. Kasmet Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekos, mokyklos ir kitos kultūros įstaigos jungiasi prie šios iniciatyvos ir kviečia jaunesniojo amžiaus ir suaugusius skaitytojus pasimėgauti garsiniu skaitymu. 

Parengė Vaida Žalienė
Bibliotekos nuotraukos