Panevėžio regiono bibliotekose įvyko pirmosios pasakojimų edukacijos pagal projektą „Pasakojimo meno ir metodo modelio sukūrimas Lietuvos bibliotekoms“

Rugsėjo 20–24 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka  organizavo edukacinių pasakojimo programų kūrimo mokymus Panevėžio regiono bibliotekų specialistams, įgyvendinant Nordic Culture Point finansuojamą projektą „Pasakojimo meno ir metodo modelio sukūrimas Lietuvos bibliotekoms“. Mokymuose įgytą patirtį Panevėžio regiono bibliotekininkai jau pritaikė kurdami edukacinius pasakojimus savo bibliotekų lankytojams. Nuo 2021 m. lapkričio iki 2022 m. birželio Panevėžio  regiono bibliotekose numatyta įvykdyti 40 pasakojimo renginių lankytojams: vaikams ir jaunimui, suaugusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms. Kviečiame susipažinti su edukacinių pasakojimų akimirkomis Panevėžio regiono bibliotekose!

Pirmieji pasakojimo meno metodus išbandė ir ėmė taikyti Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos specialistai

Mažiesiems bibliotekos lankytojams iškart po mokymų buvo pristatyta ritminė pasaka: „AKMENŲ SRIUBA“, kurią pasakojo vyr. bibliotekininkė Lida Žukauskaitė.

Paukštelio Varnos istorija Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje bibliotekoje

Dalyvauti knygelių istorijų pasakojimuose atvyko Anykščių „Spindulėlio“ vaikų lopšelio-darželio „Boružiukų“ grupės auklėtiniai. „Gyvosios knygelės“ vaikus pakvietė sukurti istoriją pagal Ievos Babilaitės bežodę knygą vaikams „(Ne) vienas“. Keliaudami knygos puslapiais ir atidžiai stebėdami iliustracijas, vaikai kūrė pasakojimą apie paukštelį vardu Varna. Pasak mažųjų kūrėjų, paukštelis žiemą gyveno medyje, jis jautėsi vienišas ir liūdnas. Bet vieną kartą medžio šaka nulūžo ir paukščiukas nukrito į kažką… O tas kažkas buvo jo mama Katė. Paukščiukas labai apsidžiaugė, kad jis dabar bus nebe vienišas ir galės kartu keliauti po pasaulį ieškoti tėčio.

Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus informacija
Nuotraukos Raimondos Varnaitės ir Astos Pumputienės

„Rudens melodijos“ Molėtų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Rudenišką vakarą muzikiniame vakare „Rudens melodijos“ Molėtų rajono Inturkės bendruomenės nariams ir svečiams iš Suginčių nuskambėjo bibliotekininkės Onutės pasakojamasis intarpas: juk ilgais rudens vakarais lietuviai susirinkę pasakodavo istorijas – tai buvo kaimo bendruomenių tradicijos dalis. Tad būtinybė dalintis istorijomis bendruomenėse išlieka. Istorijos pasakojime buvo įterptas ir moralas, kad turime dalintis savo gyvenimo istorijomis. Neseniai vykusiuose literatūros aktualijų kursuose išgirdome mintis, kad labiausiai trūksta šių dienų dokumentinei literatūrai (lektorė Solveiga Daugirdaitė) paprastų žmonių pasakojimų – dienoraščių. O Inturkė 2023 metais minės savo 650 metų jubiliejų, tad labai lauksime užrašytų pasakojimų ir prisiminimų istorijoms kurti.

Parengė bibliotekininkė Ona Cesiulienė
Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

Pasakojimo istorijos Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje

Pasvalio „Eglutės“ lopšelio-darželio „Ežiukų“ grupės auklėtiniai kūrė istoriją apie bitutės ir mergaitės draugystę kartu su bibliotekininkėmis Lijana ir Dalia. Vaikai sužinojo, kas gyveno pilkame, dulkėtame, užterštame mieste ir kokia graži draugystė užsimezgė. Užsiėmimo metu meditavome – užsiropštę bitutei ant nugaros, „skridome“ į žydinčią pievą už miesto, o kad ją užuostume, naudojome dėžutę su aromatiniais augalais. Vaikai pasėjo gėlių sėklutes į vazonėlį ir išsinešė į savo darželio grupę, kad matytų, kaip sėklutės dygsta ir kas iš jų išauga. Žaidėme žaidimus: „Bitės ir medus“, „Gėlės“, „Drugelis“, panaudojant interaktyvių grindų įrenginį. Vaikai linksmai ir prasmingai leido laiką, sužinojo apie bitučių reikalingumą ir kaip joms pagelbėti plečiantis miestams.

Pradinių klasių mokiniai iš Pakruojo progimnazijos „Žemyna“ dalyvaudami edukaciniame užsiėmime „Bitė ir aš“ ir kurdami istoriją apie mergaitės ir bitės pažintį – mokėsi draugauti ir mylėti gamtą. Vaikai sužinojo, kad patys gali prisidėti prie šių nykstančių, bet tokių naudingų vabzdžių išsaugojimo. Taip pat mokiniai dalyvavo „Bičių viktorinoje“ ir rašė laišką bitutei.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija

Darželinukai kūrė istoriją paveikslėlių knygai Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Spalio pabaigoje Vaikų literatūros skyriuje vyko pasakojimo kūrimas pagal tyliosios / begarsės, paveikslėlių knygos iliustracijas. Istoriją Ievos Babilaitės knygai „(Ne) vienas“ kūrė Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos „Žvaigždučių“ grupės ugdytiniai. Atidūs vaikai pastebėjo, kad knygoje nėra raidžių. Bibliotekininkė jiems paaiškino, kad knyga be teksto vadinama paveikslėlių arba bežode knyga ir pasiūlė sukurti istoriją patiems. Apžiūrėdami paveikslėlius vaikai spėliojo, kas medyje sėdi. Vieniems tas vienišas padarėlis buvo panašus į pelėdą, kitiems – į beždžionę, tretiems – į musę. Nusprendę, kad tai paukštis, stebėdami įvykius paveikslėliuose, tęsė istorijos kūrimą. Apsidžiaugę, kad šuo nenuskriaudė paukštelio, išrinko jiems vardus, vieną pavadindami Maksiu, kitą – Cypsiu. Sekdami knygelės herojų nuotykius iliustracijose, vaikai įsitikino, kad kai gyvūnai ar vaikai susidraugauja, jie nebebūna vieni ir padainavo dainelę apie draugystę. Edukacijos metu vaikai suprato, kad jeigu knygoje nėra istorijos, tai ją susikurti galima patiems.

Zina Černovienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos autorės ir Reginos Petkevičienės

Nordic culture point logotipas