Meno ir bažnyčios istorikės dr. Irenos Vaišvilaitės paskaita apie tapytoją Pranciškų Smuglevičių

Renginio plakatas
Data:2021-11-09
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Lapkričio 9 d. 17.15 val. bibliotekos konferencijų salėje vyks žymios mūsų kraštietės, meno ir bažnyčios istorikės dr. Irenos Vaišvilaitės paskaita „Iškiliausias, bet beveik pamirštas Lietuvos dailininkas – Pranciškus Smuglevičius“.

Pasvalyje gimusi ir Panevėžyje, I-ojoje vidurinėje mokykloje (dabar J. Balčikonio gimnazija), mokiusis, I. Vaišvilaitė garsina mūsų krašto vardą Lietuvoje ir pasaulyje. Meno ir bažnyčios istorikė, diplomatė, iki 2019 m. buvo Lietuvos Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė prie UNESCO. I. Vaišvilaitė taip pat rašo ir sudaro knygas (monografija „Baroko pradžia Lietuvoje“,  „Pasivaikščiojimai po krikščioniškąjį Vilnių“ ir kt.), publikuoja straipsnius dailės, architektūros, kultūros bei Katalikų Bažnyčios istorijos tematika.

Istorikė buvo įvertinta aukštais apdovanojimais: Pijaus IX ordino Didžiuoju kryžiumi (Šventojo Sosto apdovanojimas), ordino „Pro merito Melitensi“ Didžiuoju kryžiumi (Maltos ordino apdovanojimas), ordino „Už nuopelnus Italijos Respublikai“ Didžiuoju kryžiumi. 2018 m. I. Vaišvilaitė buvo išrinkta Lietuvos šimtmečio moterimi.

Paskaitoje sužinosite apie XVIII a. pab.–XIX a. pr. gyvenusį įžymiausią Lietuvos klasicizmo dailininką Pranciškų Smuglevičių. Didžiąją jo kūrybos dalį sudaro religinė tapyba, istorinio, mitologinio, alegorinio ir portretinio žanro kūriniai. P. Smuglevičius vadovavo Vilniaus universiteto Piešimo ir tapybos katedrai, parengė pirmą vietinių dailininkų kartą ir reikšmingai prisidėjo prie profesionaliosios dailės sampratos ugdymo. Jo kūriniai užima garbingą vietą nuolatinėse muziejų ekspozicijose, puošia bažnyčias, yra rodomi teminėse parodose.

Kviečiame ateiti į renginį ir sužinoti apie šį iškilų dailininką daugiau!

Renginys iš projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 3“

Projekto rėmėjai Lietuvos kultūros taryba ir  Panevėžio miesto savivaldybė

Panevėžio miesto savivaldybės logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.