Liaudies žaidimai Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

interaktyvios-skulpturos-1

Spalio 22 dieną mūsų bibliotekoje lankėsi Paliūniškio pagrindinės mokyklos pradinukai. Tik išlipusius iš geltonojo autobusiuko vaikus pasitiko dailininko Audriaus Goko sukurtos meniškos medinės figūros pagal Mato Grigonio rinktinės „200 žaidimų“ motyvus.

Atsižvelgdami į laikmetį, šiais metais bibliotekos lauko erdves praturtinome skulptūriniais objektais. Dailininkui teko ieškoti sprendimų, kuriais galėtų sujungti savo meninius matymus su ne vieną šimtmetį skaičiuojančia liaudies kūryba. Jis sukūrė skulptūras, simbolizuojančias pasirinktus keturis žaidimus, kurie dar 1911 metais buvo aprašyti Mato Grigonio.

Etnomuzikologei Linai Vilienei patarus, atrinkome žaidimus: „Žaltys“, „Jūrės“, „Žiedas“, „Žvirblio liga“. Penktam žaidimui „Medžiai dega“ panaudojome kieme augančius medžius. Dailininkas A. Gokas skulptūrinius objektus organiškai įkomponavo bibliotekos prieigose, sukurdamas vizualiai vientisą aikštelę, lyg interaktyvių žaidimų platformą. Projektu „INTERaktyvūs žaidimai: Maminukų akademijos edukacijos“ norėjome, kad vizualai-skulptūros būtų atraktyvios, kad skulptūromis būtų galima ne tik grožėtis, bet ir „išbandyti“ – vaikai galėtų laipioti, landžioti, sėdėti ant detalių ar kitaip žaisti.

Lankytojus vilioja ne tik itin jauki aplinka, žaismingi vizualai, bet ir netradiciniai sprendimai – liaudies žaidimus galima ne tik „pačiupinėti“, bet ir išgirsti.

Ant kiekvienos skulptūros galima rasti QR kodą, padedantį iš realios žaidimų platformos persikelti į virtualią platformą su video edukacijomis ir informacija apie Matą Grigonį – pedagogą, žaidimų literatūros ir lietuvių vaikų poezijos pradininką, vertėją, gamtininką. Nuskaičius kodą išmaniuoju telefonu, galima išgirsti melodiją, pamatyti gyvai M. Grigonio aprašytą žaidimą.

Vaikai noriai klausosi Linos Vilienės įgarsintų ir vaikų folkloro ansamblio „Sierčikai“ sužaistų, išdainuotų edukacijų. Kartu galima apžiūrėti ir išbandyti vaizdinį variantą.

Žaidimai sudomino ir suaugusiuosius. Išsipildė projekto vykdytojų spėjimas, kad čia skambantys žaidimai bus įdomūs ne vien vaikams. Prie bibliotekos galima dažnai matyti be vaikų ateinančius suaugusius lankytojus, kurie prisėda ant vizualo, skaito informaciją per QR kodus, fotografuojasi Žiedo simbolio erdviniame paveiksle.

Labiausiai vaikų įvertinti yra žaidimų „Žaltys“, „Žiedas“ motyvais sukurti skulptūriniai objektai: čia galima patekti į skulptūros vidų, užlipti, atsigulti, pralįsti.

Parengė vyr. bibliotekininkė L. Žukauskaitė
Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka