Grupė bibliotekos darbuotojų dalyvauja pasakojimo meno mokymuose Škotijoje

Sesija su pasakotoja Daiva Ivanauskaite

Bibliotekai vykdant programos „Erasmus+“ projektą suaugusiųjų švietimo srityje „Tarptautinė kvalifikacija novatoriškoms bibliotekų idėjoms 3“lapkričio 22–26 d. grupė PAVB darbuotojų dalyvauja Pasakojimų centro (angl. Village Storytelling Centre), kuris įsikūręs Glazgo mieste (Škotija), mokymuose.

Pirmąją mokymų dieną mokymuose dalyvaujančios bibliotekos darbuotojos Greta Kėvelaitienė, Malvina Zimblienė, Rūta Juzėnienė, Angelė Mikelinskaitė ir Virginija Švedienė susitiko su Pasakojimų centro vadove Helen Mill, kuri papasakojo apie Centro įsikūrimo istoriją, ryšius su vietos bendruomene bei apie Centro veiklą.

Pasakojimo metodo taikymą dirbant su vyresniais žmonėmis mokymų dalyvėms pristatė Škotijoje gyvenanti ir dirbanti pasakotoja Daiva Ivanauskaitė.  Tai buvo lyg graži dovana iš Lietuvos atvykusioms bibliotekininkėms, nes ši mokymų sesija vyko jų gimtąja kalba.

Užsiėmimo metu pasakotoja Daiva Ivanauskaitė paaiškino, jog dirbant su vyresniais žmonėmis svarbiausia yra patys žmonės, kurie ateina į tokius susitikimus, nes svarbiausia yra sukurti progas, kad žmonės susitiktų, būtų išgirsti ir išklausyti ir kad matytų tame prasmę.

Sesijos metu lektorė Daiva kalbėjo apie žaidimus ir priemones, temas ir formatus, kuriuos ji renkasi ir  taiko susitikimuose su vyresnio amžiaus žmonėmis. Mokymų dalyvės užsiėmimo metu ne vieną lektorės paminėtą priemonę, žaidimą išbandė praktiškai ir jau iš karto apgalvojo, kaip šias priemones galės pritaikyti savo darbe – kurdamos edukacijas, vesdamos ekskursijas, burdamos bendruomenes bibliotekoje.

Pasakotoja Daiva Ivanauskaitė mielai pasidalino ir savo pačios istorija – kaip ji atrado pasakojimą ir suprato, jog tai jos gyvenimo kelias ir širdžiai miela veikla. Mokymų dalyvės turėjo progą išgirsti Daivos pasakojamą istoriją apie Škotijos kilmę.

Per kitas mokymų sesijas Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotojos Greta Kėvelaitienė, Malvina Zimblienė, Rūta Juzėnienė, Angelė Mikelinskaitė ir Virginija Švedienė susipažins su pasakojimo metodo taikymu dirbant su socialiai jautrių visuomenės grupių bei jaunimo atstovais, domėsis sensorinio pasakojimų metodo ypatumais.  

Projektą „Tarptautinė kvalifikacija novatoriškoms bibliotekų idėjoms 3“ finansuoja Švietimo mainų paramos fondas

Švietimo mainų paramos fondas