Utenos regiono viešųjų bibliotekų ir savivaldybių specialistų mokymai

mokymai-zarasai

Utenos, Visagino, Ignalinos, Molėtų ir Zarasų viešųjų bibliotekų ir savivaldybių specialistai kelias dienas dalyvavo mokymuose „Kultūros įstaigų interneto svetainės“ pagal Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos vykdomą projektą „Šiuolaikinių technologijų taikymas ir kūrybiška partnerystė populiarinant kultūros paslaugas“, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Veiklos vyko Paliesiaus dvare (Ignalinos rajonas). Mokymus vedė VšĮ „IT AKADEMIJA“ dėstytojai.

Ar dažnai susimąstome kas yra saugi interneto svetainė, kokia yra gera svetainė? Kodėl verta didinti svetainės saugumą ir kaip tai padaryti? Kokie keliami bendrieji reikalavimai valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainėms ir kaip jų laikomasi? Kas yra SEO, SEO istorija, Google atnaujinimai, kokios SEO tendencijos 2021. Šiuos ir kitus klausimus nagrinėjo ir analizavo Jolanta Totoraitienė, KTU Informatikos fakulteto dėstytoja, Informacinių technologijų departamento, Tinklo paslaugų ir valdymo skyriaus, vyr. IT specialistė.

Laura Domarkė, kūrybinės rinkodaros agentūros „AdDrama“ vadovė, dalinosi patirtimi ar tikrai tinkamai reprezentuojame save socialiniuose tinkluose: Facebook, Instagram, Linkelin. Facebook puslapis, kuris sukurtas ne pagal reikalavimus ir standartus, dažnai gadina įstaigos įvaizdį. Mokymų metu ji apžvelgė svarbiausias socialinių tinklų tendencijas, tikslus, paskyrų nustatymus, dizaino kryptis, kitus svarbius reikalavimus. Mokymų dalyviai analizavo kaip optimizuoti savo Facebook paskyros informaciją, pateikti sudominantį pranešimo turinį, susipažino su esminiais reklamos principais ir fotografijos mobiliuose įrenginiuose ypatumais. Praktinės užduotys leido sistemingiau susivokti ką ir kaip galima padaryti, kad lankytojas socialiniuose tinkluose paprasčiau rastų tikslinę informaciją.

Egidijus Langys, Mykolo Romerio Universiteto lektorius, Mediacijos ir darnaus ginčų sprendimo laboratorijos narys, Advokatų profesinės bendrijos AVOCAD advokatas, mediatorius, arbitras, analizavo privatumo politikos kryptis – ką reikia žinoti ir kaip nesuklysti. Privatumo politika yra dokumentas, nurodantis, kokie asmens duomenys renkami iš savo svetainės naudotojų, kodėl ir kaip tai daroma, kaip užtikrinamas asmens duomenų privatumas, įvardijantis kokias teises svetainės naudotojai turi bei kaip jas įgyvendinti. Jei interneto svetainėse yra renkami asmens duomenys, pavyzdžiui, svetainės naudotojo paskyrai susikurti, paslaugų užklausoms teikti, naujienlaiškiui užsisakyti, arba svetainė veikia naudodama slapukus, mes susiduriame su privatumo politika. Slapukų (angl. cookies) naudojimas dažniausiai yra daugiausiai klausimų kelianti privatumo politikos dalis, siekiant užtikrinti, kad interneto svetainė atitiktų privatumo ir asmens duomenų apsaugos reikalavimus. Jis kalbėjo apie funkcinius, analitinius ir rinkodaros slapukus, analizavo skirtumus, naudą ir rizikas.

Puikūs mokymai, stiprinantys partnerystę, vykę unikalioje erdvėje, suteikė naujų žinių ir įrankius, kaip panaudoti šiuolaikines technologijas darbe pasiremiant išbandytais specialistų patarimais.

Parengė Jolanta Lementauskienė,
Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka

LKT_Logotipas