Gražina Tulauskaitė – paslaptinga, charizmatiška, neatrasta

Gražina Tulauskaitė, iš knygos viršelio
Data:2021-10-26
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 26 d. 16 val. bibliotekos konferencijų salėje bus pristatoma knyga „Gyvenimą savo sudėjau į knygą“ apie mokytojos, poetės Gražinos Tulauskaitės-Babrauskienės gyvenimą ir kūrybą.

Knygos sudarytoja ir apžvalginių tekstų autorė – Maironio lietuvių literatūros muziejaus darbuotoja dr. Virginija Babonaitė-Paplauskienė. Į knygą pateko ne tik G. Tulauskaitės-Babrauskienės poezija, bet ir laiškai, nemažai nuotraukų.

Knygos pratarmėje jos sudarytoja rašo, kad nors jau daugelį metų turime galimybę rūpintis išeivių kultūrinio palikimo sugrąžinimu į tėvynę, dar ir dabar yra mažai žinomų, neatrastų veidų. Vienas iš tokių – charizmatiškos mokytojos, poetės G. Tulauskaitės (1908–1990). Pasak Virginijos Babonaitės-Paplauskienės, iš visų nepriklausomos Lietuvos iškilesnių ketvirtojo dešimtmečio moterų rašytojų G. Tulauskaitė buvo likusi vienintelė, savo kūryba dar nesugrįžusi į Lietuvą.

Kažkada laiške draugui B. Brazdžioniui G. Tulauskaitė rašė: „Pati nesitikiu gyva sulaukti, bet gal kas nors kada nors iš visų mano rinkinių sudarys vieną rinktinę“. Nors ir po trisdešimties metų, bet poetės svajonė išsipildė. Kviečiame apie tai sužinoti daugiau.

Renginyje dalyvaus knygos sudarytoja dr. Virginija Paplauskienė, dr. Arvydas Vidžiūnas, Vilniaus Zanavykų bendrijos pirmininkas Kęstutis Vaičiūnas. Poetės eiles skaitys bibliotekos kultūrinės veiklos organizatorė Elvyra Pažemeckaitė. 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.