Tomo Rudoko tapybos darbų paroda – geometrijos formose užkoduotas pasaulis

Tomo Rudoko tapybos darbas – spalvotos geometrinės figūros
Pradžia:2021-09-03 9:00
Pabaiga:2021-09-30 12:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Nuo rugsėjo 3 d. bibliotekos II a. ekspozicijų erdvėse veikia panevėžiečio dailininko Tomo Rudoko tapybos darbų paroda, kurioje – iš geometrinių figūrų dėliojamas subtilus žmogaus ir jo aplinkos santykis kviečia lankytojus į vidinių paieškų kelionę.

Tomas Rudokas rengia personalines parodas, dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje bei kuruoja kraštiečių dailininkų ekspozicijas. Menininkas dažnai semiasi patirties pleneruose, stažuotėse ir simpoziumuose. Jis taip pat organizuoja tarptautinius, dailininkui Kazimierui Naruševičiui atminti skirtus tapytojų plenerus Panevėžyje.

Dailininkas taip pristato savo parodą:

„Kūrinys yra savarankiškas, specifiniais vaizdavimo dėsniais grįstas objektas, nepriklausomas nuo gamtos pavidalų, visuomenės poreikių.

Šiuo metu kūryboje man labai svarbi mane supanti aplinka – tai, kaip ji mane veikia ir, kaip šis poveikis perteikiamas kitiems, todėl pastaraisiais metais mano darbuose žiūrovas dažnai gali rasti urbanistinio peizažo ar interjero detalių. Žmogaus figūra yra visiškai geometrizuota ir suabstraktinta į trikampį ar jų grupę. Figūra tampa simboliu, vidinių išgyvenimų personažu, skirtingų situacijų veikėju. Tai griežtos formos tapyba, kur geometrinės lokalios plokštumos ramiai egzistuoja viena šalia kitos arba „braunasi viena į kitą“ laužydamos tarp jų esančią  spalvinę ribą ir tuo pačiu metu suformuodamos naujas geometrines plokštumas ar gilumines kompozicijas.

Kaip kūrėją mane žavi galimybė iš paprastų, visiems gerai pažįstamų geometrinių figūrų, tokių kaip trikampis, kvadratas, apskritimas, drobėje dėlioti nesibaigiančias geometrines kompozicijas.  Darbo pradžioje jaučiuosi kaip šachmatininkas pradedantis partiją, kai ant lentos stovi 32 figūros, o mintyse milijonas kombinacijų. Niekada nežinau, koks bus plokštumoje konstruojamų ir spalvinamų figūrų rezultatas.

Galbūt ši nežinomybė, jos paieška, galutinės vizijos nebuvimas ir teikia tą egoistinį kūrybinį malonumą, kai vakare užbaigtas darbas ryte, rodos, vėl reikalauja naujo požiūrio. Galų gale, kaip kūrėjas pradedi suvokti, kad kūrinio pilnai užbaigti neįmanoma, galima tik laikinai sustabdyti šį procesą.“

Tomas Rudokas gimė 1968 m. Panevėžyje. 1993 m. baigė Šiaulių pedagoginį instituto (dabar VU Šiaulių akademija) dailės fakultetą. Nuo 1999 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) narys, nuo 2003 m. – LDS Panevėžio skyriaus vadovas.

Paroda veiks iki rugsėjo 30 d.

Kviečiame pamatyti!

Renginys iš projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 3“

Projektą finansuoja

Panevėžio miesto savivaldybės logotipas  LKT_Logotipas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *