„Literatūriniame žadintuve“ prisimename be melo gyvenusį poetą Mindaugą Tomonį

Literatūrinis žadintuvas, Mindaugas Tomonis

Vasarai ritantis į pabaigą prisiminsime būtent vasaros gale, rugpjūčio 28 d. (1940 m.) gimusį poetą, vieną ryškiausių disidentinės literatūros atstovų, Mindaugą Tomonį. Nors kovodamas už laisvę poetas žuvo būdamas vos 35 metų, jo mintys, žodžiai ir šiandienos kontekste skamba itin gyvai.

Tomo Kuršio slapyvardžiu pasivadinęs poetas savo gyvenimo moto pasirinko rusų rašytojo Aleksandro Solženicyno skelbtą principą – gyventi ne mele. Nepaisant sovietų represijų, jis nepailsdamas kovojo už laisvę. Pasirašydamas slapyvardžiu poetas savo eilėraščius publikavo „Poezijos pavasario“ almanache ir periodikoje bei išeivijoje leidžiamame žurnale „Metmenys“.

„Jeigu ne lemtis, jeigu ne apkvaišusių komunizmo idėjomis žmonių fanatizmas, naikinantis viską, kas gražiausia, lietuviai būtų turėję dar vieną poetą – mistiką ir vizionierių,“

– savo mintimis apie M. Tomonį dalijosi poetas Sigitas Geda.

Laidoje bibliotekos darbuotojos Albina Saladūnaitė, Ona Peseckaitė supažindins su dramatiškais autoriaus gyvenimo vingiais, Žilvinas Kropas ir Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Albinas Kėleris skaitys eiles. Stebėkite laidą:

Dažnai šiuolaikiniai literatūriniai pokalbiai akcentuoja šviežiausias tendencijas knygų pasaulyje, pristato naujai sužibusius autorius ir jų kūrinius. Literatūros naujienų srautas toks gausus ir spalvingas, kad jo kontekste neretai nublanksta mūsų rašytinio lobyno grynuoliai. Bibliotekos inicijuojamas virtualių literatūrinių pokalbių ciklas tarsi žadintuvas pabudins skaitytoją, paskatins jį atsigręžti, prisiminti ar iš naujo atrasti autorius, be kurių sunku įsivaizduoti lietuvių literatūros pasaulį.

Visus „Literatūrinio žadintuvo“ įrašus galite stebėti bibliotekos „YouTube“ kanale.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *