Edukacinė skaitymo skatinimo programa Zarasų bibliotekoje

skaitymo-skatinimas-zarasai-1

Kartu su vasara Zarasų viešojoje bibliotekoje Vaikų literatūros skyriuje prasidėjo edukacinė skaitymo skatinimo programa „Džiaukimės vasara skaitydami, klausydami, žaisdami ir kurdami“ vaikams ir paaugliams, jau baigėsi.

Jos tikslas – dalyvius supažindinti su literatūros kūriniais, skatinančiais teigiamas emocijas, su nominuotais literatūros kūriniais, skatinti kūrybiškumą ir padėti jam atsiskleisti dalyvaujant kūrybinėse veiklose. Suteikti galimybę įvairių socialinių grupių vaikams ir paaugliams bendrauti su bendraamžiais ir bendraminčiais, populiarinti bibliotekos paslaugas.

Apie programą buvo paskelbta bibliotekos interneto svetainėje ir Facebook platformoje, skelbimų lentose, pasidalinta su pedagogais. Birželio 1-ąją, Zarasų m. Sėlių aikštėje švenčiant Tarptautinę vaikų gynimo dieną, vaikučiai ir tėveliai buvo kviečiami dalyvauti programos veiklose, jiems įteiktos programėlės su veiklų grafiku.

Programos „Džiaukimės vasara skaitydami, klausydami, žaisdami ir kurdami“ renginiai prasidėjo birželio 2-ąją ir tęsėsi iki liepos 29-os dienos. Surengta 9 popietės ir literatūros valandėlės,  kūrybinės dirbtuvės. Veiklos vyko Vaikų literatūros skyriaus edukacinėse erdvėse, medijų studijoje, ant bibliotekos priestato stogo ir lauko terasoje, Zarasaičio ežero pakrantėje. Renginiuose apsilankė 117 lankytojų, iš kurių – 10 suaugusiųjų, atlydėjusių vaikučius ir mielai dalyvavusių veiklose. 107 dalyviai vaikai buvo įvairiausio amžiaus, jauniausiajam buvo 2 su puse, vyriausiajam – 11 metų.

Dalyviai susipažino su bibliotekos erdvėmis ir paslaugomis vaikams, naudojimosi biblioteka taisyklėmis. Buvo supažindinti su skaitymo iššūkiu „Vasara su knyga“, literatūra, skatinančia pozityvius jausmus ir terapiniais kūriniais, Metų penketukų vaikams knygomis, moksleivių sukurtomis pasakėlėmis, iliustracijų knygelėmis ir albumais. Dalyviai žaidė mintimis valdomą žaidimą „Balansas“, piešė smėlyje savo emocijas. Mėgavosi kūrybos procesu, kurdami mėgstamus literatūros kūrinių personažus tradiciniu būdu ir šiuolaikinėmis technologijomis.

Pirmieji ir aktyviausi programos veiklų dalyviai buvo Zarasų „Santarvės“ mokyklos 3 A klasės moksleiviai. Pirmosios valandėlės „Knygos: sklaidyk, skaityk, sukurk“ metu jie skaitė vyresniųjų moksleivių sukurtą pasakėlę apie gyvūnėlių draugystę, grožėjosi moksleivių iliustracijų ir paveikslėlių knygelėmis. Stebėjosi prancūzų iliustratorės Frederigue Bertrand šifruotais paveikslėliais, žiūrimais naudojant grotelių tinklelį. Susikūrė knygeles pagal italų dizainerio Bruno Munari dizainą vasarą perskaitytoms knygoms aprašyti. Sugalvojo knygelių pavadinimus ir juos užrašė. Vėlesnių veiklų dalyviai skaitė V. Bako eilėraščius „Ką manė kamanė“, reflektavo, iliustravo jausmus. Išklausę ir aptarę terapinę pasaką „Drūlija ir diena NE“ (aut. Inga Narijauskienė), žaidė grįžtamojo ryšio programos žaidimą „Balansas“, skatinantį susikaupti ir valdyti savo emocijas, jausmus vaizdavo smėlyje. Žaidė judesio žaidimus- literatūrines viktorinas su KINECT įranga. Perskaitę nuotaikingą pasakėlę apie katiną, kuris mėgo būti išgelbėtas, patys iš popieriaus kūrė šį personažą, sugalvojo katinėliams vardus. Populiariausias buvo vardas Murka. Perskaitę Selemono Paltanavičiaus kūrinį „Sniego žmogelių žiema“, išbandė naują įrangą – su 3D pieštukais kūrė personažus – varnas, žvirblį, sniego žmogelius. Po pažinties su literatūra apie pievų gyventojas sraiges, jas taip pat pamėgino sukurti 3D pieštukais. Ruošdamiesi kurti spalvinguosius drugelius, liedami akvarelę pasigamino popierių, jam išdžiūvus, lankstė sparnus, kirpo ir klijavo kūnelius, akis. Zaraso ežero pakrantėje tyrinėjo augmeniją ir klausydamiesi pasakos susipažino su vijokliu, ir sužinojo kodėl jis vyniojasi. Iš prisiskintų augalų nusipynė floristinius kilimėlius ir papuošė aromatingaisiais čiobreliais.

Paskutiniosios popietės dalyviai, išklausę Brigitos skaitomą pasakėlę apie boružę Liputę ir pasidaliję patirtimis apie draugystę, vaškiniais pieštukais piešė pasipūtėlę aguoną, 3D pieštukais – Liputę. Vaikai ir paaugliai, išsakydami savo nuomonę apie programos veiklas, džiaugėsi galimybe bendrauti su draugais ir bendraamžiais, galimybe susipažinti su dar neskaitytais literatūros kūriniais, įgyti naujų patirčių, kuriant personažus 3D pieštukais, liejant akvarelę, kuriant popieriaus lankstinius. Parsinešę namo dalį sukurtų kūrinėlių  vaikai pradžiugins artimuosius, panaudos laisvalaikio paįvairinimui.

Veiklose dalyvavo Zarasų miesto ir rajono gyventojai, svečiai iš kitų Lietuvos teritorijų.
Vaikų literatūros skyriaus edukacinėje erdvėje parengtos sukurtų darbelių parodėlės „Padauža katinas“, „Vasaros spalvos drugelių sparnuose“, „Dažai, vanduo, žiedai“.

Parengė Zina Černovienė,
programos „Džiaukimės vasara skaitydami, klausydami, žaisdami ir kurdami“ vadovė
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija