Pasaulinė mezgimo viešumoje diena

Susitikime-penktadieni-2

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka birželio 11-osios vakarą trečią kartą pakvietė minėti Pasaulinę mezgimo viešumoje dieną. Ši data yra švenčiama antrąjį birželio šeštadienį, o Lietuvoje pradėta minėti nuo 2014 m. Visi norintys paminėti šią dieną yra kviečiami išeiti į gatves, kiemus, parkus ar kitas viešas vietas ir megzti, atsinešti parodyti savo darbus.

Kai penktadienio vakarą artėjantis tamsus debesis pasuko kita kryptimi užleisdamas vietą saulei ir šilumai, šurmuliuojančioje Laisvės aikštėje susitiko rankdarbių entuziastai. Tai Šiaurinėje bibliotekoje įkurtas ir veikiantis klubas „Laumė“ ir Panevėžio trečiojo amžiaus universiteto mezgėjos. Susirinkusių tikslas – paminėti Pasaulinę mezgimo viešumoje dieną. Mezgimo šventės dalyviai ne tik susirinko megzti kartu, tačiau atsinešė parodyti jau sukurtus rankdarbius: sukneles, kojines, žaisliukus, skrybėles, riešines, šalikus, pirštines ir kt.

„Šią dieną minime, nes susibūrus draugėn megzti yra smagiau negu „užsidarius“ namuose. Taip užsimezga ne tik naujos draugystės su bendraminčiais, bet ir kyla naujos kūrybinės idėjos, nauji iššūkiai. Būtent toks šios dienos tikslas – pasimėgauti mezgimu, pasidžiaugti vienas kito draugija, pasidalinti rankdarbių idėjomis“ – teigia klubo „Laumė“ įkūrėja Šiaurinės bibliotekos vedėja Lina Dubauskienė.

Pasaulinė mezgimo viešumoje diena ne tik skatina bendrauti ir  dalintis, taip siekiama prisiminti ir saugoti tradicijas, papročius. Lina Dubauskienė pastebi, kad nors šis užsiėmimas yra kiek primirštas ir populiarumo jam stinga, tačiau vis dažniau atrandamas kaip puikus laiko praleidimo būdas: „Žmonės noriai telkiasi į klubus, aktyviai mokosi, ieško idėjų. Taip įkvepia ir kitus veikti, prisiminti jau kiek primirštus mezgimą, nėrimą, pasidžiaugti papročių puoselėjimu. Vartotojiškoje visuomenėje vis labiau atkreipiamas dėmesys į rankų darbą, jo gaminius, taip neleidžiant išnykti tradiciniams amatams“ – džiaugiasi rankdarbių klubo „Laumė“ įkūrėja.

Mezgimas – ne tik prasmingai praleistas laikas, tačiau puiki atsipalaidavimo ir meditacinė priemonė, kuri lavina smulkiąją motoriką, teigiamai veikia atmintį, atitolina įvairias ligas. Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka skatina ir kviečia bendrauti, susitikti, užsiimti širdžiai mielu pomėgiu, dalintis žiniomis ir darbais su kitais. Šiaurinėje bibliotekoje veikiantis rankdarbių mėgėjų klubas „Laumė“ visada laukia prisijungiant naujų narių.

Parengė Vaida Žalienė
Miglės Nasevičienės nuotraukos
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos informacija