MAŽAS MIESTELIS PRIE DIDELIO KELIO: Lietuvos kultūros mažosios sostinės

Vaizdas be pavadinimo

Bibliotekos I aukšto erdvėje eksponuojama leidinių paroda „Mažas miestelis prie didelio kelio: Lietuvos kultūros mažosios sostinės“.

Dideliems sodams
Reikia mažo miestelio.
Kaip ir didelei meilei
Mažo žmogaus.
Valdemaras Kukulas

Šia paroda biblioteka pristato leidinius, supažindinančius su Lietuvos kultūros mažosiomis sostinėmis, atsiskleidžiančius jų patrauklumą ir matomumą plačiajai kultūros visuomenei.

Parodos turinį pristatyti norisi profesorės Viktorijos Daujotytės įžvalga: „Tėvynė, valstybė iš prigimtosios kultūros iškyla per jos pačios kultūrinius darinius, kai nuo prigimtosios kultūros neatitrūkę asmenys įgyja didesnės socialinės ir kultūrinės patirties, kūrybos galimybių, atvirumo pasauliui, kai atsiranda organizuoti socialiniai dariniai“ .

Mažoji kultūra – tai judėjimas už kultūringesnį Lietuvos miestelį ar kaimą, o kultūros sostinės metai – tai bendrystės, tradicijų tąsa ir kultūros atspindžiai kiekvienoje gatvelėje, kiekvieno namuose. Yra miestelių, kurie džiugina savo ramiu jaukumu, paprasta bet tvarkinga infrastruktūra ir tam tikra tos vietovės dvasia (genius loci). Jie unikalūs savo turtinga praeitimi, garsiais ten gimusių ar gyvenusių žmonių vardais, etnokultūra.

Lietuvos etnokultūrinės tapatybės ištakų reikia ieškoti ne didmiesčių dangoraižiuose, o mažuose miesteliuose, jų kuriamoje gyvybingoje aplinkoje.

Daugelyje mažųjų sostinių vietinių entuziastų, kultūros darbuotojų ir savanorių jėgomis sukuriami nuostabūs kultūriniai renginiai vietinei bendruomenei, auga profesionalaus meno prieinamumas ir sklaida, atsiranda naujų kultūrinio turizmo iniciatyvų, kuriomis stengiamasi grąžinti į Lietuvos žmonių širdis meilę ir pagarbą savam kraštui bei jo tradicijoms. Tuo pačiu skatinamas bendruomenių kultūrinis aktyvumas, stiprinamas etnografinių regionų savitumas, gerinama sociokultūrinė aplinka, kuriamos naujos kultūros tradicijos, gaivinamos ir puoselėjamos senosios.

Miestelių ar kaimo vietovių galias generuojančios gerosios praktikos reiškiasi kūrybinėmis bendruomenių iniciatyvomis: istorinėmis konferencijomis, šventinėmis eisenomis, meno mėgėjų bei profesionalių atlikėjų pristatymais, mugėmis, bendrystės simbolinės ugnies kūrenimu ir įvairiais renginiais, kuriuose atspindi regionų etniniai motyvai, tradicijos ir istorinė atmintis.

Lietuvos mažųjų kultūros sostinių konkursą inicijuoja Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga. Projekto partneriai – Lietuvos Kultūros ministerijos kultūros taryba, Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos seniūnų asociacija. Šis projektas padeda užmegzti prasmingus kultūrinius mainus tarp pačių mažųjų kultūros sostinių, paskatinti naujas kūrybines iniciatyvas, kurios tęsiamos ir ateityje.

Mažosios kultūros idėja gimė Naisiuose, todėl 2015 m. čia suplevėsavo pirmosios mažosios sostinės vėliava.

Nuo 2016 m. kasmet tituluojama po 10 mažųjų kultūros sostinių, iš kiekvienos apskrities po vieną  šauniausių kaimų ir miestelių, kurie neša mažųjų Lietuvos kultūros sostinių vėliavą ir tampa gražiu pavyzdžiu kitiems.

Lyg šiai parodai skirta apibendrinanti Vytauto V. Landsbergio mintis: „Retsykiais politikų, filosofų ar visuomenininkų lūpose pasigirsta minčių, kad Lietuva kelsis tik tada, kai pabus jos provincija, kai mažųjų miestelių žmonės ims aktyviau puoselėti bendruomeninę dvasią, kai jie taps savarankiškais piliečiais ir ims tvarkytis savo namuose […] būtina humanizuoti mūsų viešąją erdvę ir kažką daryti su provincija – rimta nacionaline bei regionine politika atkovoti ją iš nevilties ir destrukcijos”.

Įvairiarūšiai parodos leidiniai eksponuojami chronologinės sistemos tvarka. Ekspozicija profesionaliai iliustruota informatyviais plakatais, sukurtais bibliotekos dailininkės Mildos Lašaitės.

Kviečiame pažinti Lietuvos mažų miestelių kultūros sostines, patirti jų savitumą ir kultūrinės atminties prasmes.

Parengta pagal:

Daujotytė, Viktorija. Prigimtosios kultūros ratilai.

Konferencija „Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių gerosios praktikos pavyzdžiai“.

Kultūros ministras M. Kvietkauskas: mažosios kultūros sostinės kuria Lietuvos kultūrai svarbų tinklą.

Nefas S.  ir Lakis J. Lietuvos miesteliai – mūsų ateities tylūs pranašai.

Parodą ir informaciją parengė
Birutė Urbanavičienė
Skaitytojų aptarnavimo skyrius
vyr. bibliotekininkė

2 komentarai įraše „MAŽAS MIESTELIS PRIE DIDELIO KELIO: Lietuvos kultūros mažosios sostinės

  1. jaudinančios, įkvepiančios puikios mintys. Kiekvieną žodį gerte sugėriau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *