„Let‘s Talk“ – ne tik angliškiems pašnekesiams, bet ir kitų kultūrų pažinimui

Bibliotekoje vyksta anglų kalbos lavinimo klubo „Let's Talk“ veikla

Neįprasta situacija pasaulyje COVID pandemijos metu keičia mūsų įpročius, neretai riboja galimybes, tačiau kartais, atvirkščiai, atveria naujus kelius. Bibliotekos angliškų pašnekesių klubo „Let‘s Talk“ susitikimai persikėlė į virtualią erdvę 2020 m. pavasarį, vos prasidėjus pirmajam karantinui. Virtualus formatas leidžia klubo nariams prisijungti prie grupės susitikimų iš bet kurios pasaulio vietos. Džiugu, kad klubą atranda ir anglų kalbos entuziastai iš kitų šalių.

Neseniai klubo nare panorusi tapti ispanė Dayana sutiko papasakoti apie tai, kaip atrado lietuviškąjį „Let‘s Talk“, apie asmeninius anglų kalbos mokymosi motyvus ir apie patirtį mūsų bibliotekos angliškų pašnekesių klube.

„Let‘s Talk“ – galimybė kalbėti angliškai ir pajusti lietuvišką charakterį

„Ieškojau internete angliškų pašnekesių klubų ir paieškoje įvedusi „Let‘s Talk“ radau informaciją apie jūsų klubą. Labai džiaugiuosi, kad jūs mielai atsakėte į mano laišką ir sutikote mane priimti į jūsų klubą. Reikia pripažinti, jog situacija buvo išskirtinė – radau klubą Lietuvoje, o aš pati šiuo metu gyvenu Didžiojoje Britanijoje, į kurią atvykau iš Tenerifės.

Bibliotekos klubo „Let's Talk“ klubo narė ispanė Dayana

Jau pirmas susitikimas mane maloniai nustebino: patiko užsiėmimo struktūra ir turinys. Mes kalbėjomės su grupės nariais porose, taip turėdami daugiau laiko savo kalbos praktikai ir nuomonių apsikeitimui.

Šiuo metu gyvenu Didžiojoje Britanijoje, tad anglų kalba man būtina. Ji svarbi man ne tik dėl kasdienės komunikacijos, bet ir dėl to, kad noriu čia dirbti. Esu odontologė, tad man dėl galimybės įsidarbinti reikia išlaikyti anglų kalbos egzaminą ir gauti kuo aukštesnį įvertinimą.

Be ispanų ir anglų kalbų šiek tiek kalbu itališkai. Mano tėtis italas, tačiau jis manęs neišmokė šios kalbos. Prieš keletą metų lankiau italų kalbos kursus, po to keliavau į Italiją ir savaitę laiko turėjau progą bendrauti šia kalba. Galiu pasakyti, kad man sekėsi neblogai, aš gebėjau suprasti ir kalbėti itališkai. Tačiau po šios kelionės nebeturėjau progų aktyviai kalbėti šia kalba ir praradau motyvaciją. Tad noriu pasakyti, kad kalbos įgūdžių lygio palaikymui ir tobulėjimui labai svarbu turėti galimybę naudoti kalbą aktyviai, turėti pokalbių partnerių.

Be jūsų bibliotekos „Let‘s Talk“ klubo šiuo metu dalyvauju dar dviejų angliškų pašnekesių klubų veikloje. Jie veikia Didžiojoje Britanijoje. Jų užsiėmimai taip pat nuotoliniai.

Įsijungimas į jūsų klubo veiklą man buvo tam tikras iššūkis. Mano ir mano grupės draugų lietuvių akcentas kalbant anglų kalba yra skirtingas, bet tai netgi smagu girdėti! Be to, man nepaprastai įdomu išgirsti, ką grupės nariai galvoja viena ar kita tema. Man smalsu jus pažinti kaip šalį ir kaip asmenybes. Prisipažinsiu, kad man anksčiau nėra tekę susitikti ir bendrauti su lietuviais, tad man išties buvo įdomu pajausti, kokie jūs. Turiu pasakyti, kad bendravimas su jumis man paliko itin malonų ir šiltą įspūdį. Jaučiausi labai draugiškai priimta į grupę, o tai išties tiek pat svarbu, kiek ir pati galimybė kalbėti angliškai.

Man patinka klubo pokalbių temos, kurios skatina diskusijas. Tai nėra tiesiog pokalbiai apie orą. Manau, kad tos temos, kuriomis diskutuojame klubo susitikimuose, man padės ir laikant egzaminą“.

Sprendimas išeiti iš komforto zonos parodė tiesiausią kelią pažinti Lietuvą

Anglakalbis Byronas sako, jog jo įsijungimas į klubo veiklą buvo naudingas tiek jam pačiam, tiek klubo nariams. „Mano atmintyje išliko vien malonūs įspūdžiai nuo pat pirmo susitikimo, į kurį atėjau. Buvau sutiktas nepaprastai geranoriškai, nes tuo metu klube buvau vienintelis užsienietis, be to, anglakalbis.

Bibliotekos klubo „Let's Talk“ dalyvis anglakalbis Byronas

Dalyvaujant klubo susitikimuose, man atsivėrė platus bendros informacijos ir asmeninių pasakojimų apie mane dominančius dalykus spektras. Labiausiai mane domino Lietuvos kultūra ir istorija.

Jau po pirmųjų susitikimų buvo akivaizdu, kad priėmiau protingą sprendimą išeiti iš komforto zonos ir prisijungti prie šio klubo. Buvo nuostabu matyti, kaip žmonės nekantravo kalbėti angliškai ir įgyti daugiau praktinių žinių.  Klubo dėka susiradau daug draugų, su kuriais jau bendrauju ne tik „Let‘s Talk“ susitikimuose. Pastebėjau, kad kai į klubo veiklą įsijungia nauji žmonės, „Let‘s Talk“ senbuviai visada tuo labai džiaugiasi ir stengiasi, kad nauji nariai jaustųsi patogiai.   

Žaviuosi ir gerbiu klubo narius už tai, kaip pozityviai jie kalba apie Lietuvą, patriotizmą, šeimos kultūrą ir vertybes. Tai labai šaunūs žmonės.  Džiaugiuosi, jog klubo nariai itin vertina mano, kaip anglakalbio, praktinius patarimus“.

Lietuviams – neįkainojama kalbinė patirtis, naudingi patarimai ir pažintis su kitomis kultūromis

Pasak klubo narės Vilmos P., kitų kultūrų atstovų dalyvavimas „Let‘s Talk“ veikloje yra absoliučiai teigiama patirtis tiek lietuviams, tiek užsieniečiams. „Anglakalbiai klubo nariai mums yra aiškaus ir teisingo žodžių tarimo pavyzdys, smagu girdėti ir kitų šalių atstovų, kuriems anglų kalba nėra gimtoji, šneką. Galime palyginti, kokius žodžius mes ir jie naudojame tam tikrose situacijose. Be abejonės, mes vieni iš kitų ir mokomės. Diskusijos, dalijimasis nuomonėmis mums taip pat leidžia pažinti ir kitų šalių kultūrą“, – sako Vilma.

„Let‘s Talk“ entuziastė Dalia dėkinga  klubo nariui ir bičiuliui Byronui, iš kurio norintys tobulinti savo kalbėjimo įgūdžius gauna daugybę naudingų patarimų, kaip teisingai vienu ar kitu atveju anglų kalba įgarsinti savo mintis. Šiais metais klubo nare tapusi Angelė taip pat ypač džiaugiasi Byrono palaikymu bei jo draugiškais patarimais ir pasidalintomis naudingomis nuorodomis, kurių dėka ji gali ir savarankiškai tobulėti.

Gintautas teigia, jog jam labai įdomu ir naudinga girdėti, kaip kalba kitataučiai: „Mes girdime skirtingą akcentą, netgi skirtingus tose pačiose situacijose naudojamus žodžius. Tai praturtina ir mūsų pačių anglišką šneką“. Gintautui pritaria Vilma A., kuri stengiasi nepraleisti nei vieno klubo užsiėmimo. „Pastebiu, jog man tampa vis lengviau suprasti anglakalbius. Manau, tai itin svarbi patirtis. Tai suteikia pasitikėjimo savimi bendraujant su užsieniečiais už mūsų klubo ribų. Man taip pat ne mažiau įdomu išgirsti kitų kultūrų atstovų nuomonę įvairiomis aktualiomis temomis“, – teigia Vilma.