Dovanota vertinga knyga – mokslo monografija „Prieš srovę: psichikos sveikata ir vertybės šiuolaikiniame pasaulyje“  

Knygos „Prieš srovę“ viršelis

Kraštietė gydytoja psichoterapeutė, edukologijos mokslų daktarė, Lietuvos biblioterapijos asociacijos prezidentė, poetė  Jūratė Sučylaitė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai padovanojo naujausią savo knygą – mokslo monografiją „Prieš srovę: psichikos sveikata ir vertybės šiuolaikiniame pasaulyje“ (2021).

Jūratė Sučylaitė –  mokslo monografijų, daugelio straipsnių ir metodinių priemonių, grožinių kūrinių autorė.

Jei jus domina išsamiau pažinti psichologijos mokslo subtilybes, skaitykite toliau, nes pristatomoje knygoje rasite analitinių įžvalgų apie žmogaus psichikos sveikatą, nuo kurios priklauso mūsų gebėjimas džiaugtis gyvenimu, išgyventi egzistencinius sunkumus (artimojo netektį, darbo praradimą, fizinės sveikatos blogėjimą ir t.t.), suprasti save patį ir jausti žmogišką orumą, būti savarankiškam, užmegzti ir palaikyti santykius su kitais žmonėmis.

Greitas šiandieninio gyvenimo tempas ir mūsų pastangos neatsilikti nuo jo, pragmatizmas ir maksimalizmas, mūsų norai, dažnai prasilenkiantys su galimybėmis, mūsų siekiai susitapatinti su kitais, informacijos perteklius, nenoras įsiklausyti į savo vidų, nepraeina be pėdsako, o prasiveržia įvairiausiais negalavimais ir susirgimais.

Knygos autorė analizuoja šiuolaikinio pasaulio vertybių įtaką žmogaus psichikos sveikatai, ieškodama atsakymų mokslinių straipsnių įžvalgose, interpretuodama mokslinių tyrimų duomenis, gilindamasi į individualių psichikos būsenų ir atskirų gyvenimų aprašymus, sociokultūrinės aplinkos procesus ir vertybes, poezijos terapijos gydomąją galią.

Autorė tikina, kad net 80 procentų žmonių, besikreipiančių į šeimos gydytojus, turi psichosomatinių sutrikimų. Todėl labai svarbu ne slėpti savyje susikaupusias emocijas, o jas išsakyti balsu, atsiverti. Čia mums pagelbėti gali biblioterapija – dvasinės terapijos būdas, pasitelkiant literatūrą.

Pasak dr. J. Sučylaitės, žmogui reikia bendravimo ne tik buities, bet ir būties kontekste, nes tai lengvina jo egzistenciją, mažina neurotiškumą. Taip pat pabrėžiama mintis, kad mažėjantis dėmesys humanistikai yra susijęs su psichikos sveikatos blogėjimu, tai kelia etinį rūpestį.

Mokslinė monografija „Prieš srovę. Psichikos sveikata ir vertybės šiuolaikiniame pasaulyje“ skirta ne tik edukologams, sociologams, visuomenės sveikatos specialistams, bet ir visiems besirūpinantiems savo dvasiniais poreikiais.

Nuoširdžiai dėkojame bibliotekos bendruomenės ir skaitytojų vardu gerb. dr. Jūratei  Sučylaitei už vertingą žinių šaltinį.

Parengta pagal: https://kulturosuostas.lt/renginiai-visi/dr-jurates-sucylaites-knygos-pristatymas/

Juodytė, Genė. Susitikimas su gydytoja psichiatre ir poezijos terapeute

Informaciją parengė
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė Birutė Urbanavičienė