Projektas „Skaitymas – tiltas tarp žemynų“

Net ir karantino sąlygomis biblioteka ir mokykla gali sėkmingai draugauti ir bendradarbiauti. Smėlynės bibliotekos organizuotas projektas „Skaitymas – tiltas tarp žemynų“ sujungė bendraminčius iš Panevėžio „Vilties“ progimnazijos ir Melburno Kingsley Park Primary School mokyklos. Vaikus, kuriuos skyrė tūkstančiai kilometrų, daug laiko juostų, skirtingi metų laikai ir mokymosi tradicijos, suvienijo skaitymas.

Pavasario pradžioje Smėlynės bibliotekos organizuotas konkursas „Turtinga kalba – turtingas aš“ sukėlė jaunųjų skaitytojų konkurencingą kovą, stengiantis kuo išraiškingiau pristatyti mėgstamą literatūros kūrinį. Maloniai nustebino Panevėžio „Vilties“ progimnazijos 1B klasės mokinių ir jų mokytojos Astos Sakalienės pasirinkimas dalyvauti konkurse ne individualiai, o kaip vienas draugiškas kolektyvas. Knygų pristatymai stebino ir džiugino. Pratęsdami mūsų gražią draugystę, pasiūlėme dalyvauti projekte „Skaitymas – tiltas tarp žemynų“ ir jie mielai sutiko.

Ėmėmės kiek neįprasto bibliotekai vaidmens – supažindinome (virtuliai) Panevėžio „Vilties“ progimnazijos pirmokus su Melburno (Australija) Kingsley Park Primary School mokyklos pirmokais ir davėme šioms klasėms užduotį – pristatyti savo šalį, kuriant knygos skirtuką. Kas jau kas, o skirtukas tikrai žino savo šeimininko skaitymo įpročius ir net tą puslapio vietą, kurioje mus apima kaip visada netikėtai atsliūkinantis saldusis miegas.

Šalia šios veiklos pristatymo, moksleiviai filmavo siužetus apie namų bibliotekas, skaitomas knygas, mokyklą, laisvalaikį, augintinius ir dar daug ką. Mokytojos Astos auklėtiniai penktokai angliškai įgarsino filmuką, pristatantį ne tik pirmokų veiklas, bet ir mūsų gimtąjį miestą bei mokyklą. Simboliška, bet visos dovanos – skirtukai ir vaizdo medžiaga – iš pirmokų atkeliavo į Smėlynės biblioteką būtent Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu. Nuo savęs pridėjome M. Jovaišos albumą „Neregėta Lietuva“, saldžiuosius „Ačiū“ ir išsiuntėme į tolimąją Australiją.

O kol mes lauksime skirtukų iš kitos Žemės pusrutulio pusės, pažadame, kad laiko veltui neleisime – SKAITYSIME!  Prisijunkite ir Jūs, tai užburiančiai smagu.

Lolita Pranienė, Smėlynės bibliotekos vedėja
Monika Kazlauskė, vyresn. bibliotekininkė
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos informacija