Iškilmingas interaktyvios parodos „Šiaurės šalių vaikų knygų potvynis“ atidarymo renginys

Vaizdas be pavadinimo
Data:2021-06-01
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Birželio 1 d. 14 val. vyks iškilmingas nuotolinis pirmą kartą Lietuvoje rengiamos interaktyvios parodos „Šiaurės šalių vaikų knygų potvynis“ atidarymo renginys. Parodą organizuoja Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka ir Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. Prisijunkite ir išgirskite, ką apie parodą sako jos organizatoriai ir kūrėjai.

Pepė Ilgakojinė, troliai Mumiai, Kalėdų Senelis – šie herojai kaipmat nukelia į magiškus vaikystės prisiminimus. Ne viena karta užaugo apsupta mylimų personažų, atkeliavusių iš Šiaurės šalių autorių knygų. Bet ar patys jauniausi skaitytojai dar pažįsta klasika tapusius personažus? Kokia yra šiuolaikinė Šiaurės šalių literatūra vaikams? Kaip žaidimas ir kūrybinės užduotys padeda atrasti skaitymo džiaugsmą?

„Šiaurės šalių vaikų knygų potvynis“ yra išskirtinis renginys vaikų literatūros pasaulyje. Pirmą kartą ši paroda vyko 2018 m. Islandijoje, minint Šiaurės šalių namų 50-metį. Kitais metais interaktyvi ekspozicija keliavo į Latviją. Šiemet Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos iniciatyva bei kūrybiško islandų ir lietuvių menininkų, skaitymo skatintojų, architektų, dailės mokyklos moksleivių, bibliotekos specialistų bendradarbiavimo dėka įgijusi naują savitą veidą paroda pirmą ir vienintelį kartą pristatoma Lietuvoje.

Parodą kuruoja žinoma islandų rašytoja ir iliustratorė Kristín Ragna Gunnarsdóttir. Interaktyvią ekspoziciją kūrė iliustruotoja, rašytoja Kotryna Zylė, architektai Justinas Dūdėnas ir Marius Lukošiūnas bei Literatūros pažinimo programos vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“ vadovas Justinas Vancevičius

Šių talentingų žmonių dėka Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje atsirado milžiniškas vikingų laivas. Įžengus į jį, jaunųjų lankytojų laukia begalė įtraukiančių žaidimų ir užduočių. Vaikai klausysis pasakų, sužinos daug įdomių faktų ir net patys kurs eiles. Tie, kurie neturės galimybės apsilankyti fiziškai, galės parodą apžiūrėti nuotoliniu būdu, prisijungę prie virtualaus ekspozicijos turo. Šia iniciatyva siekiama ne tik pristatyti vaikams skirtą Šiaurės šalių literatūrą, bet kartu, pasitelkiant inovatyvias priemones, ugdyti vaikų skaitymo įpročius.

Atidarymo renginio metu sveikinimo žodžius tars: Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė, Lietuvos kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė Helén Nilsson, The Nordic House Reikjavike direktorė Sabina Westerholm, islandų menininkė, iliustruotoja, rašytoja Kristín Ragna Gunnarsdóttir, Literatūros pažinimo programos vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“ vadovas Justinas Vancevičius, iliustruotoja, rašytoja Kotryna Zylė, architektas Justinas Dūdėnas, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Palmira Styrienė.

Renginio metu vyks sinchroninis vertimas iš anglų kalbos ir į ją, tad transliaciją bus galima stebėti lietuvių ir anglų kalbomis.

Aplankykite specialų parodos polapį su visa aktualia informacija.

Projekto rėmėjai:  
The Nordics
Šiaurės ministrų taryba
Reykjavik UNESCO city of literature
Panevėžio miesto savivaldybė

                         Panevezio-miesto-savivaldybe

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *