Įteikta 33-oji G. Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija

premija

Į iškilmingą premijos teikimo ceremoniją G.Petkevičaitės-Bitės gimtinėje, Puziniškyje, atvyko premijos laureatas, klaipėdietis rašytojas Juozas Šikšnelis, Panevėžio rajono valdžios atstovai, smilgiečiai, bibliotekininkai.

Rajono meras P. Žagunis pasidžiaugė galimybe susitikti gyvai ir premijos teikimą įvardijo kaip reikšmingą įvykį Panevėžio rajone.
Bibliotekos direktorė R.Bagdonienė, pristatydama laureatą, atskleidė jį ne tik kaip rašytoją, bet ir kaip menininką, kuriantį medžio, akmens dirbinius. Pasidžiaugė, kad jis yra ir bibliotekininkų bendruomenės narys. Kalbėdama apie nominuotą knygą „Būsenos“ priminė kritikų vertinimus ir tai, kad knyga yra tarp reikšmingiausių 2020 m. išleistų lietuvių autorių knygų. Trumpuose apsakymuose ir esė fiksuojamas dabartinis laikmetis, pateikiant paprasto žmogaus realijas ir atrandant prasmę kasdienėse smulkmenose.
Knygoje slypinčią jėgą leido pajusti Panevėžio dramos teatro aktorės Astos  Preidytės įtaigiai skaitomi tekstai. Pasak aktorės, prisilietus prie knygos, su kiekvienu puslapiu atsiveria paslaptis. Skaitytojo rankose knyga gali atgyti ir pradėti gyvenimą su naujom interpretacijom.

Juozas Šikšnelis pasidžiaugė, kad šalia garbingų Žemaitės, Ievos Simonaitytės vardo apdovanojimų atsiras ir G. Petkevičaitės-Bitės vardas. „Be galo džiaugiuosi tuo apdovanojimu, nes jis suteikia pasitikėjimą“, – teigė jis. G. Petkevičaitę-Bitę įvardijo kaip pavyzdį didžios asmenybės, pakilusios virš skepticizmo ir nuveikusios didžius darbus, ugdant tautą.

Laureatą sveikino Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos direktorė J. Bugailiškienė, Smilgių seniūnijos, kultūros centro, Smilgių gimnazijos atstovai. Nominuotos knygos „Būsenos“ autorius kantriai dalino autografus, visiems, susidomėjusiems šiuo kūriniu.

Juozas Šikšnelis kartu su žmona ir Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės bibliotekos atstove džiaugėsi pirmąja viešnage G. Petkevičaitės-Bitės gimtinėje, apžiūrėjo muziejų, domėjosi Panevėžio krašto istorija.

Parengė A. Nedveckienė
Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija