„Neparašyti tekstai“ kviečia kurti, skaityti ir puoselėti!

Tu su savimi visada esi vienas ir būdamas vienas, trauki iš savęs tai, ką turi ir nori pasakyti kitiems.

Donatas Petrošius

Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka šiais, 2021 metais, vykdo tęstinį projektą „Neparašyti tekstai“, skirtą Biržų krašto pasididžiavimui – poetui Broniui Krivickui (1919– 1952) ir rašytojui, partizanui Mamertui Indriliūnui (1920–1945) atminti, bet šįkart pritaikytas nūdienos jauniems žmonėms. Šiuo projektu siekiama paskatinti akademinį jaunimą (16-30 metų amžiaus) labiau domėtis literatūra, pažadinti jų kūrybines galias ir įkvėpti pirmiesiems kūrybos bandymams, suteikti galimybę dalintis kūrybine patirtimi su bendraamžiais.

Balandžio 14 d. vyko pirmoji projekto veikla – virtualios kūrybinės dirbtuvės su poetu, eseistu Donatu Petrošiumi ir Biržų „Saulės“ bei Pasvalio Petro Vileišio gimnazijų mokiniais, jų buvo net 107. Dalyvius pasveikino bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė, palinkėjo kūrybinių impulsų kuriant ir atrasti tai, kas dar neatrasta.

Projekto vadovė Liuda Prunskienė dalyviams trumpai papasakojo apie šio projekto atsiradimą, jo tikslus bei tolimesnes veiklas. Dalyvius pradžiugino, kad gegužės mėnesį prie šio projekto  prisijungs ir jaunieji vertėjai.

Donatas Petrošius su moksleiviais kalbėjosi apie savo kūrybos kelią, studijų metus, pasakojo, kaip pradėjo kurti bei dalijosi vertingais patarimais. Pasak jo, kad atsivertų kūrybiškumas, reikia turėti drąsos, atidų pasaulio matymą, jausti savo tarmę, skirti daug dėmesio skaitymui, poezijos lukštenimui, gebėti dėstyti mintis, pažinti savo vidų, savo jausmus. Taip pat ragino dalyvius būti savimi, nekopijuoti, o ieškoti savęs, nebijoti būti kitokiais.

Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos mokytoja Regina Grubinskienė moksleiviams sugalvojo užduotį: per 10 minučių parašyti kelių sakinių esė, kurios tema „Rytas“. Savo kūryba mokiniai noriai dalijosi ir skaitė renginio dalyviams. Po renginio dalyviai savo darbus jau siuntė mums, bibliotekai, kad paviešintume juos projekto tinklaraštyje, kuris buvo sukurtas specialiai šiam projektui, bet tikime, kad tai bus puiki erdvė jauniems žmonėms viešinti savo pirmuosius literatūrinius kūrinius ir ateityje.

Nūdienos iššūkių ir galimybių akivaizdoje, kviečiame šių dienų gimnazistus, jaunuosius vertėjus dalyvauti projekte, patirti kūrybinį džiaugsmą ir galimybę dalintis savo literatūriniais pasiekimais!  Projekto veiklas galite stebėti mūsų tinklaraštyje, Facebook ir Instagram paskyrose – Neparašyti tekstai. Savo kūrybinius darbus siųskite el. p. neparasytitekstai@gmail.com.

Projektas „Neparašyti tekstai“ dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Biržų rajono savivaldybės.

Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas