Gautas finansavimas projektui „Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos teiktam projektui „Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“ skirtas 197 980,20 eurų finansavimas, iš kurių 168 283,17 Eur Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų lėšos ir 29 697,03 Eur bendrojo finansavimo lėšos. Artimiausiu  metu laukiama Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) parengtos sutarties ir ruošiamasi partnerystės (jungtinės veiklos) sutartimis patvirtinti PAVB ir partnerių bendradarbiavimą.


Apie projektą

Šiuo projektu Panevėžio, Kauno ir Klaipėdos apskričių viešosios bibliotekos pasitelkusios Norvegijos partnerių socialinio darbo su vaikais patirtį, sieks sukurti inovatyvų skaitymo skatinimo produktą – virtualų žaidimą 5-8 klasių (10-15 metų) moksleiviams. Virtualus žaidimas savo turiniu bus susietas su trimis knygų kolekcijomis, keliaujančiomis Panevėžio, Kauno ir Klaipėdos regionų viešųjų bibliotekų tinkle. Skaitymo iššūkio žaidimas ir knygų kolekcijos tikslinei grupei bus prieinami nemokamoje mobilioje programėlėje, o su žaidimo užduotimis susieta literatūra – specialiose teminėse lentynose bibliotekose ir specialiuose knygų išdavimo „paštomatuose“ miestų erdvėse (siekiant maksimalaus prieinamumo, bekontakčio knygų išdavimo). Žaisdami šį žaidimą vaikai ir paaugliai mokysis atsakingai elgtis tam tikrose socialinėse situacijose ir ieškos atsakymų ir patarimų tikslinėje literatūroje. Knygų kolekcijos bus sudarytos iš vertingų, ekspertų atrinktų knygų, padedančių per literatūrą formuoti jauno žmogaus vertybes ir nuostatas, socialinę ir kultūrinę pasaulėjautą, nagrinėti tarpusavio būties, atskirties, patyčių, diskriminacijos ir kt. klausimus. Virtualaus žaidimo ir knygų kolekcijos turinys bus aktualizuojamas per specialiai projektui ekspertų edukatorių sukurtas edukacines veiklas. 5-8 klasių moksleiviai turės galimybę regiono ir vietos lygio bibliotekose sistemingai dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, kuriuose knygų skaitymas bus pateikiamas kaip įdomus užsiėmimas, skatinantis vaizduotę ir kūrybiškumą, padedantis rasti ir įvertinti savo ir kitų žmonių poelgius, suprasti jausmus ir kt.

Projekte numatyta, kad Savivaldybių viešosios bibliotekos administruos skaitymo iššūkio virtualų žaidimą išmaniaisiais įrenginiais. Tikslinės grupės motyvaciją dalyvavimui iššūkyje numatyta skatinti specialiais prizais, rekomenduojančiais pažinti savo kraštą ir kultūrą su draugais, klasės draugais, šeimos nariais ar mokytojais. Skaitymo iššūkio žaidimo, Keliaujančių knygų kolekcijų ir edukacinių užsiėmimų pristatymo startas tikslinei grupei ir žiniasklaidai numatytas surengti vienu metu Panevėžio, Kauno ir Klaipėdos regionų viešųjų bibliotekų tinklą sudarančiose bibliotekose. Numatyta, kad projekte dalyvaujančios bibliotekos pagal islandės menininkės koncepciją įrengtose erdvėse supažindins savas bendruomenes su šiuo projektu ir iššūkio žaidimu, kartu su leidyklomis pristatys keliaujančių kolekcijų knygas ir edukacinių užsiėmimų programas.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija