Nauja profesinė partnerystė su Lenkijos biblioteka

Chrzanow biblioteka

Europos viešųjų bibliotekų bendradarbiavimo programoje (NAPLE Sister Libraries program) Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka užmezgė ryšius su Lenkijos Chšanuvo miesto viešąja biblioteka.

Chšanuvas – nedidelis miestas, įsikūręs pusiaukelėje tarp didesnių Lenkijos miestų Krokuvos ir Katovicų. Chšanuvo miesto viešoji biblioteka taip pat atlieka ir rajoninės bibliotekos funkciją. Viena svarbiausių šios bibliotekos veiklos krypčių – informacijos, dokumentų apie Chšanuvo rajoną kaupimas. Bibliotekoje saugomi Chšanuvo rajono skaitmeniniai archyvai, teminių straipsnių rinkiniai publikuojami šiam tikslui sukurtoje svetainėje. Šis projektas pradėtas 2021 m., jame biblioteka bendradarbiauja su kitomis bibliotekomis, istorikais, įvairiomis asociacijomis. Biblioteka turi dirbtuves, kur skaitmenina dokumentus, senas nuotraukas, parapijos knygas ir jau turi sukūrusi savo specialias kolekcijas, kurias galima rasti skaitmeninėse Silezijos ir Mažosios Lenkijos bibliotekose.

Bibliotekos Skaitymo skatinimo skyrius organizuoja literatūrinius, edukacinius, kultūrinius renginius: susitikimus su autoriais, konkursus, skaitymus, miesto renginius įvairiomis temomis. Skyriuje jau 15 metų veikia Knygų klubas.

Svarbus bibliotekos padalinys – Vaikų skyrius, kur vyksta tiek individualūs užsiėmimai, tiek veiklos darželių, mokyklų grupėms. Chšanuvo bibliotekos specialistai veda biblioterapijos ir programavimo užsiėmimus.

Tikimasi įdomaus bendradarbiavimo su kaimyninės Lenkijos biblioteka, kuri, kaip ir Bitės biblioteka, ypatingą dėmesį skiria krašto istorijai ir kultūrai bei, kaip ir visos šiuolaikinės bibliotekos, ieško kūrybiškų skaitymo skatinimo būdų.