Kovo 11-oji. Kaip jūs nupieštumėte laisvę?

Laisvės knyga

Prieš daugiau nei trisdešimt metų ankstyva pavasario pradžia kartu su vis skaistesne saule atnešė norą pabudinti tėvynės laisvę. Po ilgų okupacijos metų 1990 m. kovo 11 d. Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą. Tą dieną atgimė ryžtas būti laisviems ir ginti savo laisvę, kad ja galėtų džiaugtis ir ateities kartos. „O kaip atrodo ir jaučiasi laisvė?“ – klausiame šiandien. „Kokį piešinį ir jausmą įsegtumėt į laisvės knygą jūs?“

„Laisvų vaikų knyga apie laisvę“

Švęsdami šią gražią dieną norime pristatyti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus iniciatyvą – „Laisvų vaikų knygą apie laisvę“. Tai knyga, skirta pasidžiaugti atkurta ir apginta Lietuvos nepriklausomybe bei įprasminti ją per kūrybą. Į šią knygą-segtuvą segami vaikų – laisvoje šalyje gimusios kartos – piešiniai apie laisvę. Pasitelkę vaizduotę ir menines priemones vaikai bando atsakyti į klausimą, kas jiems yra laisvė. 

Siekdami į akciją įtraukti kuo daugiau vaikų, jos sumanytojai nusprendė „Laisvės knygą“ siųsti ir į kitas Panevėžio ir Utenos apskričių švietimo įstaigas, kad pastarųjų lankytojai galėtų prisidėti prie iniciatyvos savo kūriniais. Pradėjusi kelionę 2020 m. knyga aplankė Panevėžio Elenos Mezginaitės viešąją biblioteką bei jos padalinius, Panevėžio Rožyno, Saulėtekio ir Vilties progimnazijas, Vytauto Žemkalnio gimnaziją ir Gamtos mokyklą. Iš Panevėžio knygos kelias nuvingiavo į Rokiškį, Juozo Keliuočio viešąją biblioteką. Prasidėjus karantino ribojimams, fizinis knygos kelias ir pildymas buvo pristabdytas, bet bus pratęstas vos tik karantinas baigsis.

Šiuo metu vaikai iš Panevėžio ir Utenos apskričių kviečiami nesustoti ir toliau aktyviai kurti – piešti bei keliais žodžiais parašyti, ką jiems reiškia laisvė. Savo darbus jaunieji menininkai gali nufotografuoti ir atsiųsti el. paštu sarune.leikiene@pavb.lt. Akcijos iniciatoriai gautus piešinius atspausdins ir įsegs į knygą, kurioje jau puikuojasi daugiau nei šimtas laisve dvelkiančių piešinių.

Kviečiame pasidairyti po vaikų atsiųstų piešinių galeriją, įkvėpti laisvės ir pripildyti šiuo jausmu savo širdis. O gal kils noras imti į rankas popieriaus lapą ir spalvas bei patiems nupiešti laisvę.

Spalvingos ir kūrybingos Kovo 11-osios!