Lietuvių kalbos dienos – atraskite, pažinkite, pajauskite

ji gyva_lietuvių kalbos dienos

Lietuvių kalbos dienos šalyje rengiamos nuo 2016 m. Daugybė vasario 16 d. – kovo 11 d. Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių prisideda prie lietuvių kalbos sklaidos, telkia užsienio lietuvių bendruomenes, stiprina lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją ir didina lietuvių kalbos prestižą. Prie akcijos renginių prisideda ir biblioteka, primindama, kad mūsų kalba yra autentiška ir gyva. 

Daugeliui ne paslaptis, kad lietuvių kalba yra viena seniausių ir archajiškiausių kalbų pasaulyje. Maža, sudėtinga ir tuo pat metu galinga mūsų kalba atlaikė ne vieną priespaudą ir kėsinimąsi sunaikinti. Verčiantis istorijos puslapiams ji keliavo išvien mūsų širdyse ir lūpose – dainavo laisvę, stiprino tapatybę. Net ir sparčiai kintant pasauliui žilagalvė mūsų kalba neatsilieka, žengia koja kojon. Ji jauki ir pažįstama kaip močiutės skara, bet kartu šviežia ir lanksti kaip pavasario žolė. Lietuvių kalba leidžia mums kurti artimus, meilės kupinus santykius, padeda siekti pažangos, praturtina mūsų ir platųjį pasaulį.

Bet ar mes dar pastebime unikalų savo kalbos grožį? Ar ji netampa tik dar vienu banaliu įrankiu skubotame pasaulyje? Ar mokame ja žaisti, mėgautis? Atraskite. Pažinkite. Pajauskite. JI GYVA!

Šia proga biblioteka organizuoja įvairių lietuvių kalbai skirtų akcijų ir renginių tarpšventiniu laikotarpiu bei vėliau.

Programa

Vasario 16 d. – kovo 11 d. bibliotekos „Facebook“ paskyroje bus rengiamos akcijos „Kalbėkime lietuviškai“ veiklos,  kurios kvies skaitytojus įsitraukti į nuotaikingas užduotis ir praturtinti lietuvių kalbos žinias.

Vasario 16 d. – kovo 11 d  bibliotekos Atvira jaunimo erdvė kvies į akcijos veiklas savo „Instagram“ ir Facebook“ paskyrose. Šių socialinių tinklų istorijose jūsų lauks interaktyvūs testai, leidžiantys susipažinti su mūsų kalbos kaita ir išskirtinumu. Ar žinote archajinių žodžių reikšmes? Ar gebate pakeisti žargoną į taisyklingą lietuvišką žodį? Žaiskite ir sužinosite! 

Vasario 17 d. 11 val.  virtualus pokalbis „Maža tauta su dideliu žodynu“, skirtas Vytauto Mačernio 100-osioms gimimo metinėms. Dalyvauja komunikacijos centro „Kalba. Knyga. Kūryba“  vadovė Lionė Lapinskienė ir bibliotekos renginių organizatorė Elvyra Pažemeckaitė. Nespėjusieji pamatyti transliacijos, renginio įrašą gali pasižiūrėti bibliotekos „YouTube“ kanale.

Balandžio 27 d. 11 val. mokslinė konferencija „(Ne)atrasti Panevėžio regiono kalbos turtai: Petrui Būtėnui – 125-eri“. Rengėjai Komunikacijos centras „Kalba. Knyga. Kūryba“, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka; partneris Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Konferencijoje pranešimą skaitys ir mūsų bibliotekos darbuotoja, Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vedėja Greta Kėvelaitienė. 


Taip pat kviečiame susipažinti su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos sudaryta programa, apimančia skirtingų institucijų organizuojamas Lietuvių kalbos dienų akcijas. 

Dalyvaukite akcijos renginiuose ir iš naujo pamilkite lietuvių kalbą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *