Dailyraštis gimtajai kalbai pagerbti

dailyraštis

Vasario 16 – kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje vyksta Lietuvių kalbos dienos. Organizuojami renginiai, kurių tikslas – atkreipti dėmesį į lietuvių kalbos vertingumą ir skleisti mūsų kalbos grožį.

Ta proga Traupio biblioteka pakvietė visus į rankas paimti popieriaus lapą, rašiklį ir meilę gimtai kalbai išreikšti savaip užrašant lietuvišką tekstą.

Juk šiuo laikmečiu, kai baltus lapus ir sąsiuvinius keičia kompiuterio ekranai, ranka rašytas raštas – tarsi menas. Konkursiniam darbui buvo parinkta jauniausios knygų autorės, traupietės I. Musteikytės ištrauka iš pasakos apie Traupio botanikos sodą.

Pasiūlius parašyti dailyraštį, iš dalies žmonių susilaukėme kuklių atsakymų – „mano raštas negražus“. Tačiau toks teiginys yra visiška netiesa – kiekvieno žmogaus rašysena yra įdomi, savaip unikali tarsi piršto antspaudas. Grafologai teigia, kad iš rašto galima nuspręsti apie žmogaus intelektą, charakterį, silpnybes ir gabumus. Rašysena gali parodyti mūsų vidų, polinkius, nuotaikas. O labai įdėmiai pastudijavus vieno ar kito asmens raštą, sakoma, įmanoma nuspėti ir žmogaus lemtį.

Bibliotekos organizuotame virtualiame dailyraščio konkurse panoro dalyvauti ne tik traupiečiai, bet ir svečiai. Į konkursą buvo atsiųsta net 19 gražių, originalių darbų iš įvairių Lietuvos kampelių. Jie visi buvo patalpinti Traupio bibliotekos feisbuko puslapyje, kur savaitę vyko gražiausių darbų rinkimai, į kurį puslapio lankytojai aktyviai įsitraukė spausdami patiktukus, komentuodami ir dalydamiesi labiausiai patikusiais darbais.

Dailyraščio konkurso nugalėtojai simboliškai paskelbti vasario 21-ąją – Tarptautinę gimtosios kalbos dieną. Daugiausią lankytojų simpatijų susilaukė ir konkursą laimėjo kaunietės Rimos Misienės dailyraštis. „Teisingiausiai jungiamos raidės, nėra tokių pagražinimų, kilpelių ir vingelių, kuriuos rašom draugams, sveikinimo atvirukuose. Smulkių dailaus rašto nukrypimų yra, bet aš siūlyčiau Rimos M. darbelį į laureatus“ – rašė viena iš komentatorių.

Nugalėtoja vaikų grupėje tapo jauniausia konkurso dalyvė aštuonmetė Austėja Dapkutė iš Budrių. Daugumą vertintojų sužavėjo daili antrokėlės rašysena.

Dar penkis prizininkus išrinko bibliotekos komisija. Ją labiausiai sužavėjusių rašysenų savininkai – Diana Šermukšnienė (N. Elmininkai), Ligita Matulienė (Anykščiai), Kristina Šiaučiulytė – Matijošė (Kavarskas), Alvyra Rotautienė (Traupis) ir Karolina Kabošytė (Traupis).

Biblioteka gražiausių dailyraščių autorių nepaliks be dovanų. Įsteigti apdovanojmai – rašyto teksto autorės pasakų knygelės ir Traupio bibliotekos vardiniai rašikliai.

Džiaugiamės visais aktyviai įsitraukusiais į konkursą – tiek parodžiusiems dailaus rašymo įgūdžius, tiek balsavusiems už darbų autorius. Dalyvavusieji parodė pagarbą lietuviškam raštui. Juk dailiai ranka užrašytas tekstas – viena gražiausių pagarbos gimtajai kalbai formų.

Traupio bibliotekos informacija