Skaitantiems rusų kalba: knygos įvairiam skoniui

Vaizdas be pavadinimo

Kultūros ministerijai visoms Lietuvos viešosioms bibliotekoms skyrus papildomą finansavimą knygoms ir dokumentams įsigyti, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka už gautas lėšas atnaujino fondus apytikriai 2280 fizinių vienetų leidinių. Tarp jų – 170 pavadinimų populiarūs įvairių mokslo šakų ir grožinės literatūros  leidiniai rusų kalba.

Bibliotekos fondus papildė Marijos Metlickajos, Aleksandros Marininos, Dinos Rubinos, Tatjanos Stepanovos, Viktorijos Tokarevos, Tatjanos Ustinovos, Liudmilos Ulickajos, Boriso Akunino ir kitų šiuolaikinių rusų prozininkų kūryba. Šių populiarių ir mažiau žinomų modernių rusų autorių grožinės literatūros kūrinių bei dar neverstos prozos į lietuvių kalbą galite rasti bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriuje.

Jau kuris laikas pastebima, kad pasaulyje populiarėja negrožinė literatūra. Šio žanro mėgėjai tikrai turės iš ko pasirinkti bibliotekoje. Skaitytojus kviečiame panirti į psichologijos, istorinių studijų, politikos aktualijų, tikrų istorinių liudijimų gelmes ir ieškoti atsakymų į svarbiausius šiuolaikinio pasaulio klausimus.

Pristatome keletą atrinktų negrožinių knygų.

Didžiausios Rusijoje mokslinės literatūros rinkos lyderis – leidykla ПИТЕР specializuojasi kokybiškų knygų leidyboje. Leidyklos knygos užima pirmąsias vietas Rusijos knygų, pelniusių daugybę prizų ir apdovanojimų, reitinge.

Viena autoritetingiausių ir garsiausių knygų apie streso psichologiją ir fiziologiją:

Роберт Сапольски. Психология стресса ( Санкт-Петербург, 2020).

Jos autorius – visame pasaulyje žinomas iškilus amerikiečių neuroendokrinologas, tyrinėtojas Robertas Morrisas Sapolsky, kurio studijų sritys: etologija, biologija, neurochirurgija, neuromokslai, antropologija, primatologija ir neurologija. R. Sapolsky yra Stanfordo universiteto daugelio katedrų profesorius. Be to, jis yra Kenijos nacionalinio muziejaus mokslinis bendradarbis.

Autorius įsitikinęs, kad žmogaus sugebėjimas ruoštis ateičiai ir jaudintis dėl jos yra ir palaima, ir prakeiksmas. Palaima yra prevencinis ir parengiamasis elgesys, o prakeiksmas tame, kad mūsų polinkis nerimauti dėl ateities sukelia nuolatinį stresą.

Pripažindami kūno ir proto ryšį, sutinkame, kad emocijos ir asmenybė gali turėti didžiulę įtaką kiekvienos kūno ląstelės funkcionavimui ir sveikatai. Dėl streso kai kurie iš mūsų tampa labiau pažeidžiami ligų, kiti su stresoriais susidoroja geriau. Tai galima suprasti tik atsižvelgiant į paciento asmenybę ir gyvenimo aplinkybes.

Knygoje aiškinama „streso“ sąvokos prasmė ir kaip stresinėje situacijoje elgiasi skirtingi hormonai bei smegenų sritys. Atskiruose skyriuose aptariamas streso poveikis kraujotakos sistemai, energijos kaupimui, augimo funkcijai, reprodukcinei funkcijai, imuninei sistemai, kaip patiriamas streso kiekis įtakoja senėjimo procesus. Nagrinėjamas ryšys tarp streso ir labiausiai paplitusios ir galbūt pavojingiausios šių dienų psichikos ligos – didžiosios depresijos.

Šią nuostabią knygą rekomenduotume perskaityti psichologams, kadangi mums nuolat trūksta biologinių, fiziologinių žinių apie tam tikrus psichikos sutrikimus ar kitus svarbius žmogaus kūno reiškinius, tarp jų ir stresą, kurie yra svarbūs žmogaus psichologinei gerovei. Taip pat knyga būtų naudinga įvairių sričių gydytojams bei visiems žmonėms, kurie IŠ ESMĖS nori suprasti, kas yra stresas, kaip jis mus veikia ir ką galime dėl to padaryti.

Pristatome novatoriškos Rusijos leidyklos ООО ДОМ ПЕЧАТИ ИЗДАТЕЛЬСТВА КНИГОТОРГОВЛИ КАПИТАЛ,  kuriančios aukštos kokybės leidybinį produktą, populiarų bestselerį:

Андрей Владимирович Курпатов. Красная таблетка : посмотри правде в глаза! (Санкт-Петербург, 2019).

Knygos autorius Andrejus Kurpatovas yra vienas žymiausių Rusijos mokslininkų, specializuojasi taikomuosiuose smegenų ir mąstymo procesų tyrimo aspektuose. Taip pat neuromokslų ir žmogaus elgesio laboratorijos mokslinis direktorius, Aukštosios metodikos mokyklos prezidentas, intelektualinio klasterio „Proto žaidimai“ Sankt Peterburge įkūrėjas.

Jis yra parašęs per 100 mokslinių straipsnių ir monografijų psichoterapijos, ribinės psichiatrijos, psichodiagnostikos, psichofiziologijos, psichosomatikos srityse. Sukūręs psichoterapinę kryptį „sisteminė elgesio psichoterapija“, nuosekliai tyrinėja agresyvios informacinės aplinkos įtaką žmogaus mąstymui ir psichikai.

Mokslininko tiriamieji bei populiarūs leidiniai buvo išleisti daugiau nei 5 milijonų egzempliorių tiražu ir išversti į 8 kalbas.

„Raudonoji tabletė“ – didelės apimties 10 metų mokslo tyrimo rezultatas. Knygos studijavimas panašus į įdomią intelektualinę kelionę po svarbiausius mokslinius atradimus neurofiziologijos srityje, kurie padės suprasti smegenų darbą ir efektyviai pritaikyti svarbioms problemoms spręsti,  išgyvenant sudėtingą vidinių pokyčių procesą.

Ši knyga neskirta tiems, kuriems gyvenime viskas gerai, jei tenkina viskas, kas jame yra ir „nėra jokių problemų“. Daug kas skambės neįprastai ir net šiurkščiai. Jei nenorite jaudulio, neskaitykite šios knygos.

Anksčiau minėtos leidyklos ООО ДОМ ПЕЧАТИ ИЗДАТЕЛЬСТВА КНИГОТОРГОВЛИ КАПИТАЛ  naujas sensacingas bestseleris:

Андрей Владимирович Курпатов. Мышление. Системное исследование (Санкт-Петербург, 2019).

Ši knyga pasakoja apie žmogaus mąstymą, kaip vieną aktualiausių šiuolaikinio mokslo temų. Plataus spektro sisteminių tyrimų darbe moksliškai grindžiami mąstymo, kaip pažintinės veiklos proceso, tyrimai, o jų rezultatai įgyja naują, dar neregėtą prasmę ir gylį. Ką iš tikrųjų žinome apie mąstymą, jo prigimtį ir mechanizmus? Kas nutinka tarp smegenų neuronų, kai kyla minčių? Kokie procesai veikia žmogų, kai jis galvoja? Kaip teigiamai paveikti mąstymo greitį ir kokybę? Kas yra žmogaus suvokiama tikrovė? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus atskleidžiami šioje knygoje.

Knyga sudaryta iš keturių sisteminio mąstymo metodikos tyrimo dalių – „Mąstymo metodika. Juodraštis“, „Kas yra mąstymas? Eskizai“, „Mąstymo erdvė. Svarstymai“ ir „Kas yra tikrovė? Sąvoka“.

Vienos iš Europos knygų rinkos lyderių Rusijos universalios leidyklos ЭКСМО išleista publicistikos knyga:

Николай Викторович Стариков. Геополитика : как это делается (Москва, 2019).

Autorius Nikolajus Starikovas yra publicistas, visuomenės ir politikos veikėjas, tinklaraštininkas, knygų apie šiuolaikinę istoriją ir ekonomiką autorius.

Nepaprastai informatyvioje knygoje, grįsdamas plačiajai visuomenei daugiau mažiau žinomų istorinių įvykių pavyzdžiais, autorius parodo, kaip geopolitikos principai įgyvendinami praktiškai, kai pagrindinė ir vienintelė pasaulio politikos esmė yra kova dėl išteklių ir jų kontrolė, visa kita yra tik šio begalinio ir nesutaikomo karo metodai ir formos.

Perskaityti verta norintiems iki galo suprasti valstybių politinės konfrontacijos priežastis.

Rusų mafija

Tos pačios leidyklos ЭКСМО išleista enciklopedinė knyga apie mafiją:

Валерий Михайлович Карышев. Русская мафия, 1991–2019 : все бандитские группировки современной России (Москва, 2019).

Valerijus Karyševas – praktikuojantis advokatas, Maskvos miesto advokatūros narys. Jis dalyvavo kaip gynėjas daugelyje garsių baudžiamųjų bylų. Išgarsėjo netikėto populiarumo savo šalyje sulaukusiais detektyvais, kuriuos įkvėpė asmeninė patirtis bei intriguojantys privatūs pokalbiai su kriminalinio pasaulio autoritetais.

Į atnaujintą ir papildytą leidimą įtraukti pastarųjų metų svarbiausi kriminalinio gyvenimo įvykiai, garsiausios bylos ir mažai žinomi faktai, nepatekę į Rusijos žiniasklaidą.

Knyga apima daugiau nei ketvirtį amžiaus šiuolaikinės Rusijos mafijos istorijos, joje pateikiami pribloškiantys rezonansinių baudžiamųjų bylų faktai, ryškiausių gangsterių pasaulio personažų biografijos ir autoriaus, turinčio itin didelę bendravimo su pačiais pavojingiausiais, įtakingiausiais ir skandalingiausiais nusikaltėliais patirtį, asmeniniai pastebėjimai bei išvados.

Visa šioje knygoje pateikiama medžiaga yra patikima, grindžiama asmeniniais pokalbiais ir dramatiškų įvykių liudininkų pasakojimais.

Vienos didžiausių leidyklų AСТ, užimančios lyderio pozicijas Rusijos knygų rinkoje, leidžiančios intelektualiąją ir pramoginę literatūrą, rusų ir užsienio klasiką, taikomųjų mokslų knygas, išleistas istorinis tyrimas apie Holokausto ištakas.

Тим Грейди. Роковое наследие : правда об истинных причинах Холокоста (Москва, 2019).

Anglų istoriko Timo Grady knyga – Vokietijos žydų istorijos apžvalga Vokietijos ir Austrijos istorijos kontekste nuo XIX a. iki Antrojo pasaulinio karo. Tai unikalus ir išsamus tyrimas apie tikrąsias priežastis, atvedusias Vokietiją prie Holokausto. Leidinyje apžvelgiamas žydų vaidmuo bei indėlis į imperinės Vokietijos Pirmojo pasaulinio karo politiką; jų dalyvavimas viešajame, valstybiniame-politiniame, ekonominiame, intelektiniame ir kariniame Vokietijos gyvenime. Autorius skrupulingai apibūdina žydų patirties įvairovę, dilemas, su kuriomis jie susidūrė, pabrėžia, koks pražūtingas lūžio taškas Vokietijos žydams buvo Pirmasis pasaulinis karas, iškėlęs Hitlerį į valdžią ir pasodinęs Holokausto sėklas.

Istorikas nuosekliai tyrinėja įvairius karinės-ekonominės Vokietijos veiklos aspektus, remdamasis 100 000 Vokietijos kariuomenėje tarnavusių žydų karių likimais, įvairia įtakingų žydų bendruomenių veikla iki Antrojo pasaulinio karo.

Knygoje naudojama daugybė to meto veikėjų dienoraščių, laiškai iš fronto ir kita vertinga istorinė medžiaga.

Aukščiau pristatytos leidyklos AСТ istorinis tyrimas įžvalgioje ir laiką pralenkiančioje monografijoje:

Вальтер Шайдель. Великий уравнитель : насилие и история неравенства от каменного века до XXI столетия (Москва, 2019).

Knygos autorius Walteris Scheidelis yra ekonomikos istorijos ir istorinės demografijos specialistas, Stanfordo profesorius, Osvaldo Spenglerio premijos laureatas, istorinės koncepcijos, nustatančios smurto ir nelygybės ryšį, autorius.

Išanalizavęs didžiulį kiekį mokslinės literatūros, W. Scheidelis atliko tyrimus, apimančius laikotarpį nuo akmens amžiaus iki šių dienų, ir nustatė, kad nelygybė šalyse beveik visada yra arba didelė, arba didėjanti: taip yra dėl to, kad politinė ir ekonominė valdžia papildo viena kitą iš kartos į kartą. Nelygybė niekada nemiršta taikiai – mažėja, kai įvyksta smurtiniai nusikaltimai ir nelaimės, ir didėja, kai vėl atsiranda taika ir stabilumas. Stabilus, taikus laikas palaiko ekonominę nelygybę, o smurtiniai sukrėtimai sumažina atotrūkį tarp turtingų ir vargšų.

Pateikiame keletą esminių kruopščiai parengtų knygos autoriaus įžvalgų:

Autorius įvardija keturias pagrindines nelygybės sumažinimo priežastis, lygindamas jas su keturiais Apokalipsės raiteliais – chaoso ir visuotinės katastrofos simboliu. Šie keturi raiteliai yra karas, revoliucija, valstybės suirutės ir didelio masto epidemijos. Visi šie veiksniai, išskyrus paskutinį, yra susiję su beribiu smurtu, sukeliančiu begalę kančių ir pasmerkiančių milijonus aukų. Būtent smurtą W. Scheidelis vadina „didžiuoju sulygintoju“.

Skaitytojas, atidžiai išstudijavęs W. Scheidelio monografiją, tikėtina, apmąstys, kad teisinga išvada yra ta, kad sumažinti skirtumus yra daug sunkiau, nei mano daugelis žmonių. Tai nereiškia, kad turėtume pasiduoti, tačiau turėtume daug aktyviau veikti ir įveikti kylančius iššūkius.

Knygas galite rezervuoti ar užsakyti bibliotekos el. kataloge arba surasti apsilankę Abonemento skyriuje.

Kviečiame domėtis!

Parengta pagal:
https://www.labirint.ru
https://www.litres.ru
https://www.livelib.ru
https://www.ozon.ru

Informaciją parengė Birutė Urbanavičienė
Vartotojų aptarnavimo skyriaus
vyr. bibliotekininkė-metodininkė