Kitokie atradimai: virtualūs pabėgimo kambariai padės geriau pažinti krašto etnokultūrą

Ieškodami kodų užsidariusioms durims atrakinti, kviečiame susipažinti su aukštaičių krašto amatais, maistu, liaudies muzika, kalba, tradicijomis ir vietovėmis.

Jau prieš keletą metų Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka įveiklino mobilią Actionbound programą ir panaudojo ją etnokultūrinėms žinioms populiarinti. Buvo kuriami interaktyvūs krašto pažinimo maršrutai, ištisus metus netradicinės kelionės vyko grupėmis bibliotekos patalpoje arba lauke. Kiekvieną vasarą buvo skelbiamas konkursas „Vasaros keliautojas”, kuriame dalyvavo nemažai entuziastų. Aktyviai judėdami ir atlikdami kūrybines užduotis šių veiklų dalyviai susipažino su krašto etninei kultūrai svarbiais objektais: etnografinėmis vietovėmis, tautodaile, amatais, liaudies muzika, tradicijomis. Tuo pačiu mokėsi dirbti komandoje, kūrybiškai spręsti problemas, įveikti iššūkius. 2019 metais ši programa buvo patvirtinta kaip kultūros paso programa moksleiviams. Deja, šių metų pradžioje Covid-19 pandemija veiklas laikinai sustabdė, kultūros paso dalyvių registracija atšaukta. Žinant, kad situacija gali kartotis ir trukti gana ilgai, nutarta sukurti paslaugos alternatyvą virtualioje erdvėje. Šiam tikslui panaudojome skaitmeninių pabėgimo kambarių idėją. Tai mokymasis ir pažinimas per įtraukiančius nuotykius, kuomet kiekvienai pažintinei temai kuriamos istorijas, o juose keliamus iššūkius dalyviai įveikia besivadovaudami užuominomis ir kodais įvairiems galvosūkiams spręsti.

Pabėgimo kambariai Lietuvoje ir pasaulyje populiarūs jau keletą metų, bet skaitmeninės jų versijos imtos kurti tik pandemijos metu, kuomet fiziniai kontaktai yra draudžiami ar ribojami. Šis pažinimo metodas laikomas itin veiksmingu ir efektyviu, nes paremtas natūraliu žmogaus prigimtiniu noru tyrinėti, atskleisti paslaptis, daryti atradimus.

Naujai bibliotekos idėjai įgyvendinti paramą skyrė Lietuvos kultūros taryba finansuodama projektą ,,Etnokultūra kitaip: malonūs atradimai savame krašte”. Įgyvendinus projektą sukurti šeši virtualūs pabėgimo kambariai, kurių nuorodas bei žaidimų instrukciją rasite svetainėje https://kitokieatradimai.lt/. Dalyvavimui nereikia ypatingų priemonių, pakanka smalsumo ir kantrybės. Kviečiame iš Google Play ar App Store parsisiųsti ir įsidiegti nemokamą programėlę Actionbound ir išbandyti.

Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas