SEKAS 2020: Tarmiški Dovydo Butkaus pasakojimai

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-12-03
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Tarptautinis pasakojimo festivalis SEKAS 2020 gruodžio 1–5 dienomis kviečia pažinti „Artimus ir tolimus kiekvieno žmogaus gyvenimo herojus“!
Dovydas Butkus (Panevėžio r.), Aukštaitijos regiono pasakotojų konkurso „Buva karto“ nugalėtojas, nustebins ir pradžiugins tarmiškais pasakojimais „Api Juodžia ežerą“, „Kaip atsirada Vadoklių kaima vards“, „Kaip ėjo mergos ieškot“.

Dovydas Butkus, gyvenantis Panevėžio rajono Vadoklių miestelyje, kultūros centro duris pravėrė dar būdamas pirmokas. Pradžioje dalyvavo vaikų folkloro kolektyve „Piemenukai“, kuriame nuo kitų mažųjų meno mėgėjų išsiskyrė drąsa, tarmiška iškalba. Kalba yra tautos sielos veidrodis,  tarmės atskleidžia visą jo grožį, o Dovydas mokykloje mokėsi tik bendrinės kalbos. Juk tarmiškumas laikomas prastuoliškumo ženklu. Tarmiškai mūsų krašte dažniausiai šneka vyresnio amžiaus žmonės.

Būtent tarmiškos kalbos dėka dar būdamas pradinuku pasakorius pradėjo dalyvauti Lietuvos vaikų ir moksleivių liaudies kūrybos atlikėjų konkursuose „Tramtatulis“, kuriuose vis tapdavo laureatu ar diplomantu.

Kadangi Dovydas jau užaugo ir pagal esamus „Tramtatulio“ nuostatus nebegali dalyvauti šiame konkurse, toliau tęsia veiklą ne tik Vadoklių, bet ir kitų Panevėžio rajono bei regiono kultūros centrų organizuojamuose renginiuose, įvairiuose konkursuose, festivaliuose, Dainų šventėse, pasakojimai įrašyti į CD diskus, paviešinti internetiniame tinklalapyje „Youtube“. Pasakorius yra išbandęs ir renginių vedėjo vaidmenį. 2020 m. Linkuvos kultūros centro organizuojamajame konkurse ,,Buva karto“ pasakorius buvo paskelbtas ,,Pasakorių pasakoriumi“.

Nuo 2010 metų iki šiolei tarmiško pasakojimo įgūdžius tobulina kartu su vadove – Vadoklių kultūros centro direktore Eugenija Zakarkiene.

  1. Sakmė „Api Juodžia ežerą“. Pateikėja Vadoklių seniūnijos Plačkelio kaimo gyventoja Monika Karalienė.
  2. Lietuvių liaudies sakmė „Kaip atsirada Vadoklių kaima vards“.
  3. Sakmė „Kaip ėjo mergos ješkot“. Pateikėjas Vadoklių miestelio gyventojas Vidmantas Skurdenis.

Ar esate girdėję daug liaudies istorijų ir mitų? Ar pažįstate tautosakos mitines būtybes? Kviečiame susipažinti…

Tarptautinį pasakojimo festivalį SEKAS 2020 finansuoja Lietuvos kultūros taryba, mokymus specialistams finansuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje ir meno programa Nordic Culture Point 

Šiaurės šaliųLietuvos Respublikos Kultūros taryba

Vienas komentaras „SEKAS 2020: Tarmiški Dovydo Butkaus pasakojimai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *