SEKAS 2020: Istorijų pasakojimo užsiėmimas vaikams „Slibinariumas“

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-12-05
Laikas:12:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Tarptautinis pasakojimo festivalis SEKAS 2020 gruodžio 1–5 dienomis kviečia pažinti „Artimus ir tolimus kiekvieno žmogaus gyvenimo herojus“!
Pasakotoja Daiva Ivanauskaitė pakvies į smagias, išmonę ugdančias pasakų būtybių dirbtuves ir paseks pasaką apie šalčio slibiną. Šios dirbtuvės skirtos 6–11 metų vaikams ir jų tėveliams.

Ką žinote apie slibinus? Kad jie išsirita iš kiaušinių, turi sparnus ir yra pavojingi? Visa tai yra tiesa. Bet ar žinote, kad slibinai turi savo kalbą, mėgsta mįsles, ir gali spjaudytis ne tik ugnimi, bet ir šalčiu?

Daiva papasakos istoriją apie šalčio slibiną, kuris mėgo nardyti lediniame Arkties vandenyne, o maistą valgyti sušaldytą į ledo gabaliukus. Ir nieko ypatingo jo gyvenime nebūtų nutikę, jei vieną dieną danguje jis nebūtų išvydęs nepaprastų būtybių voros, skrendančios į pietus. Kai slibinas pateko į nematytą karalystę, kurios karalius buvo baisiai nesvetingas, nežinia, kaip ten viskas būtų pasibaigę, gal tos karalystės nebūtų likę, o gal slibino? Laimei, karalaitės Jorės meilė pasakoms pažadino slibino ledinėje širdyje miegojusį talentą.

Po pasakos apie šalčio slibino ir karalaitės Jorės nepaprastą susitikimą dirstelsime į paslaptingą slibinų ir kitų būtybių gyvenimą, atrasime būtybių egzistavimą įrodančių pėdsakų. Iš surinktų pėdsakų nustatysime būtybės išvaizdą, gyvenimo ir veikimo erdvę, magiškas galias, mitybos įpročius, gal net pavyks sužinoti jų vardus ir trumpas gyvenimo istorijas.

Užsiregistravusius į dirbtuves pakviesime iš anksto sukurti savo būtybių pėdsakų dėžutes. Jums atsiųsime informaciją, kaip pasiruošti slibinų ar kitų būtybių pėdsakų paieškai ir kokių priemonių reikės. Dirbtuvių metu apžiūrėsime pėdsakų dėžutes, ir vaikai papasakos būtybių istorijas. Bet nenusiminkite, jeigu nespėsite pasigaminti pėdsakų dėžučių, galėsite jas kurti „Slibinariumo“ metu ar jam pasibaigus.

Daiva Ivanauskaitė

Daiva Ivanauskaitė. Nuotr. Kristina Meilutė

Pasakotoja Daiva Ivanauskaitė

Daiva Ivanauskaitė yra profesionali pasakotoja, baigusi Scottish Storytelling Centre pasakotojų rengimo programą, įtraukta į Škotijos profesionalių pasakotojų registrą ir Scottish Book Trust autorių sąrašą.

Daivos repertuarą sudaro lietuviškos, škotiškos ir pasaulio tradicinės pasakos, o taip pat jos pačios sukurtos ir tikros biografinės istorijos, pasakų ir biografinių istorijų jungtys. Daiva pasakoja tarptautiniuose festivaliuose, tarp jų – pasakojimo festivalyje SEKAS, Istorijų festivalyje „Išklausyk“ Vilniuje, Istorijų festivalyje Kaune, Škotijos tarptautiniame pasakojimo festivalyje Edinburge, prestižiniame Ispanijos pasakojimo festivalyje ir maratone Guadalacharoje. Ji dalyvauja edukacijos ir bendruomenių meno projektuose, veda istorijų pasakojimo dirbtuves kultūros ir švietimo organizacijose.

Daiva bendradarbiauja su Glazge esančiais The Village Storytelling Centre, Kelvingrove Art Gallery and Museum ir University of Glasgow, Edinburge – Scottish Storytelling Centre, Kaune – VšĮ Kaunas 2022, Vilniuje – Lietuvos nacionaliniu kultūros centru, Socialinių mokslų kolegija, o taip pat Lietuvos ir Škotijos bibliotekomis bei mokyklomis. Daivos pasakojama pasaka „Mergina pirtyje“ buvo įtraukta į Škotijos gotiškų pasakojimų antologiją, jos tekstinį ir audio variantus, o istorija „Vilko mergaitė“ publikuota LRT ir Kaunas 2022 Istorijų festivalio svetainėse.


Skamba smagiai? Tai dar ne viskas! Festivalio metu vyksta daug įdomių renginių…

Tarptautinį pasakojimo festivalį SEKAS 2020 finansuoja Lietuvos kultūros taryba, mokymus specialistams finansuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje ir meno programa Nordic Culture Point 

Šiaurės šaliųLietuvos Respublikos Kultūros taryba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *