Bibliotekos fondus papildė itin vertingi odontologijos mokslų leidiniai užsienio kalba

Vaizdas be pavadinimo

Spartus naujų gydymo metodų ir technologijų atsiradimas keičia ne tik sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, bet ir atveria visai naujas paslaugų galimybes, kurių teigiamo poveikio žmogaus ir visos visuomenės sveikatai galima tikėtis tada, kai kaitos procesai vyksta nuosekliai: per sveikatos priežiūros įstaigų specialistų rengimą, nuolatinį profesinį tobulinimąsi.

Pristatomų mokymo priemonių tikslas – suteikti žinių apie pacientų, sergančių periodonto ligomis, burnos sveikatos įvertinimą, padėti pasiruošti dirbti odontologinės priežiūros ir asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Solidūs mokslo darbai pravers gydytojams odontologams, odontologų padėjėjams, burnos higienistams, odontologijos specialybės studentams ir gydytojams rezidentams, taip pat dantų technikams.

Leidiniai atitinka konkrečius besimokančiųjų poreikius, taip užtikrina nuoseklų ir rezultatyvų gydytojų odontologų profesinį tobulinimąsi. Tikimės, kad šie nauji vadovėliai padės atnaujinti ir pagilinti žinias tiek studentams, tiek praktikuojantiems gydytojams odontologams.

Pristatome keletą naujų leidinių. Karantino laikotarpiu jie išduodami į namus.

Periimplantinių ligų rizikos veiksniai

Yorimasa Ogata. Risk factors for Peri–implant Diseases (Cham, 2020).

Šioje knygoje žymiausi ekspertai iš viso pasaulio pateikia naujausias žinias apie periimplantinių ligų rizikos veiksnius, nagrinėja jų paplitimą, atsiradimo priežastis ir gydymo strategiją. Pranešimuose teigiama, kad su šiomis ligomis susiję įvairūs rizikos veiksniai, įskaitant blogą burnos higieną, periodontitą, diabetą, rūkymą, keratinizuotos gleivinės nebuvimą ir implanto paviršiaus topografiją. Knyga skirta studentams praktikams ir kitiems šios srities specialistams.

Praktinė pažengusioji periodontinė chirurgija

Serge Dibart. Practical advanced periodontal surgery (Hoboken, NJ, 2020).

Šios knygos antrasis leidimas yra nuoseklus, praktiškas ir išsamus klinikinės praktikos vadovas periodontologijoje, pateikiantis pažangiausius chirurgijos ir tarpdisciplininio gydymo metodus. Šis papildytas leidimas pateikia žinias apie sedaciją[1], skaitmeninių technologijų taikymą klinikinėje atstatomojoje odontologijoje ir modernią implantacijos terapiją estetinėje zonoje. Taip pat apžvelgiamos pažangiausios periodontito chirurgijos metodikos ir jų integracija su skaitmeniniu gydymo planavimu ir darbo eiga bei aptariami kiekvienos procedūros privalumai ir trūkumai, apribojimai ir galimos komplikacijos. Pateikiamos nuotraukos, iliustruojančios pagrindinius chirurginius veiksmus. Ši knyga parašyta periodontologams, periodontologų rezidentams ir bendrosios praktikos ar atstatomosios odontologijos atstovams.

Šiuolaikinė dantų pagalba

Doni L. Bird, Debbie S. Robinson. Modern dental assisting (St. Louis, 2021).

Viskas, ko reikia ruošiantis tapti odontologo padėjėju! Jau daugiau nei 40 metų studentai ir praktikai pasitiki šia knyga. Joje pateikiamas modernus ir patikimas turinys, lengvai suprantamas rašymo stilius ir aukščiausios kokybės vaizdinė medžiaga. Naujasis 13-asis leidimas turi atnaujintą turinį, įskaitant naujausius technologinius pasiekimus, klinikines nuotraukas ir naują informaciją apie rasių kultūrinę įvairovę ir kaip ji susijusi su pacientų priežiūra. Taip pat pateikiamos patobulintos naujausių produktų, įrangos ir instrumentų nuotraukos.

Unikalioje odontologijos „The Interactive Dental Office“ programoje pateikiami išsamūs atvejų tyrimai, integruoti su periodonto diagramų sudarymu, rentgenografiniu tvirtinimu ir kita.

Kita „Dentrix“ praktikos valdymo programinė įranga siūlo praktiką, dirbant su paciento duomenimis, panašiai, kaip tai darysite „Office“ aplinkoje.

Klinikinė periodontologija dantų higienistui

Michael Newman,  Lory Laughter, Gwendolyn Essex, Satheesh Elangovan. Newman and Carranza’s clinical periodontology for the dental hygienist (St. Louis, 2021).

Naujausias ir išsamiausias leidinys kada nors sukurtas dantų higienistui – orientuotas į periodontologiją bei implantų odontologiją. Vadovėlis pateikia naujausią, išsamią ir būtiniausią informaciją. Platus turinio spektras apima viską, pradedant periodonto biologija, jo struktūra ir funkcijomis, naują periodonto ligų klasifikaciją, ryšį tarp periodonto ligos ir sisteminės sveikatos bei dar daugiau. Klinikiniame skyriuje pateiktas išsamus vadovas, pradedant procedūrų instrumentais ir baigiant paciento apžiūra vietoje. Spalvotos nuotraukos, iliustracijos ir radiografijos rodo, kaip tiksliai atlikti periodonto procedūras. Klausimai apie praktiką ir įgūdžių įvertinimo kontroliniai sąrašai padeda pasirengti egzaminui. Šis išsamus periodonto patologijos atlasas pateiktas dantų higienistui.

Žmogaus anatomijos atlasas

Frank H. Netter. Atlas of Human Anatomy (St. Louis, 2021).

Unikalus 7–ojo leidimo iliustruotas anatomijos atlasas gydytojams. Jame pateikiami išskirtinai aiškūs žmogaus kūno vaizdai. Talentingi gydytojai menininkai Frankas Netteris ir Carlosas A. G. Machado pateikia viso kūno paviršiaus anatomijos, kraujagyslių, nervų ir limfinės sistemos vaizdus. Vartojama lotynų kalbos terminų visuma, pagrįsta Tarptautiniu anatomijos standartu, „Terminologia Anatomica“.

Įtraukta daugiau nei 50 radiologinių vaizdų, išgautų naudojant naujesnes vaizdo gavimo priemones, padedančių skaitytojams suvokti pagrindinius bendrosios anatomijos elementus.

KVIEČIAME DOMĖTIS

Parengė Dovilė Kuliešienė,
Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė


[1] Sedacija – tai medikamentų sukeltas sąmonės slopinimas ir raminimas, norint suteikti pacientui komfortą ir ramybę. Sedacijos lygis – nuo lengvos iki gilios – parenkamas pagal paciento būklę bei numatomos procedūros apimtį. Sedacijos metu pacientas yra nemiegantis, bet atsipalaidavęs, nejaučia baimės, arba miegas yra toks, iš kurio pacientas lengvai pažadinamas.