Smėlynės biblioteka pasipuošė ažūriniais karpiniais

ažūriniai karpiniai

Istorijos šaltinių teigimu, popieriaus karpinių menas gimė Rytų šalyse, vėliau paplito po visą pasaulį. Lietuvoje popieriaus karpiniais pradėta užsiiminėti XVI a. Itin populiarūs namų interjero puošybai karpiniai buvo XIX a. pab. – XX a. pr.

Smėlynės biblioteka džiaugiasi galėdama panevėžiečiams pristatyti karpymo meistrės ir tradicinių amatų puoselėtojos, pelniusios svarbiausius tautodailininkams skirtus titulus ir premijas – Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės darbų parodą.

Menininkės kūryba vertinama ne tik gimtinėje, bet ir visoje šalyje ir net užsienyje. Ji jau surengė daugiau kaip 100 personalinių parodų, dalyvavo per 200 rajoninių, regioninių, respublikinių ir tarptautinių parodų įvairiose šalyse. Jos karpiniai ir grafika iliustruoja knygas, spausdinami pasaulio karpinių kataloguose, o kūriniai perkami ne tik Lietuvos, bet ir užsienio muziejų ir kolekcininkų.

„Prieš 35 metus pradėjau kurti karpinius ir dalyvauti parodose. Sunku suskaičiuoti, kiek karpinių – miniatiūrinių atvirukų ir didžiulių siužetinių  paveikslų, teminių ciklų, iliustracijų knygoms ir periodiniams leidiniams – sukurta“, – pasakoja uteniškė.

Bibliotekos erdvėse eksponuojami 16-ka ponios Odetos įvairios tematikos karpinių paveikslų – peizažai, natiurmortai, ornamentinės geometrinės kompozicijos. Kiekvienas sukurtas lietuvių liaudies dainų, pasakų ar tradicijų temomis, išraiškingai kalba simbolių ir metaforų kalba, atspindinčia tradicinį archajišką liaudies meną. Karpiniuose subtiliai ploniausių linijų nėriniais perteikiami stilizuoti žmonių, augalų, gyvūnų, daiktų, gyvybės medžio motyvai, įvairios figūros ir tautinės ornamentikos ženklai.

Žiūrint į neįtikėtino kruopštumo ir aukšto techninio meistriškumo darbus, sunku patikėti, kad žmogaus rankos iš balto popieriaus lapo gali sukurti tokius stebuklus. Kiekvienas darbas – menininko rankų aukštasis pilotažas.

Tautodailininkė ne tik karpo iš popieriaus, bet ir skutinėja margučius, kuria lino ir medžio raižinius, piešia tušu, rašo prozą ir poeziją. Be kūrybinės veiklos O. Tumėnaitė-Bražėnienė moko savo amato įvairiuose seminaruose, rengia mokomąsias karpinių ir margučių skutinėjimo meną populiarinančias knygas, iliustruoja leidinius.

Tautodailės metams skirta paroda Smėlynės bibliotekos (Smėlynės g. 49) lankytojus džiugins iki rugsėjo pabaigos. O jei nesuspėsite pasigrožėti – nenusiminkite, spalio mėnesį paroda bus eksponuojama Viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34).

Parengė Indrė Rapkevičienė
Nuotraukos Miglės Nasevčienės
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos informacija