Projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2“ atidarymas ir susitikimas su rašytoja Renata Šerelyte

Renata Šerelytė
Renata Šerelytė (Lauros Vansevičienės nuotr.)
Data:2020-09-10
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugsėjo 10 d. 17.15 val. Konferencijų salėje vyks tęstinio Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2“ atidarymas – susitikimas su viena ryškiausių šiuolaikinių Lietuvos prozininkių, dramaturge, poete ir literatūros kritike Renata Šerelyte. Bus pristatomos autorės istorine tematika parašytos knygos „Raganos širdis“, „Izabelė“, „Pro rūdijančią naktį“. Laukia verta dėmesio diskusija, kurios metu autorę kalbins bibliotekos renginių organizatorė, poetė Elvyra Pažemeckaitė.

Projektu „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2“ tęsiama 2019 metais pradėta misija – išryškinti Lietuvą garsinančių Panevėžio regiono menininkų kūrybą, kurti skirtingų meno šakų sintezę ir skatinti kultūros atstovų bendradarbiavimą. Projekte numatomi trys pagrindiniai renginių ciklai: literatūros, dailės ir muzikos. Organizatoriai tikisi, kad projektas sujungs šias skirtingas meno šakas į bendrą visumą, o meno kūrėjus ir bendruomenės narius paskatins vertingoms diskusijoms ir atnaujins supratimą apie Lietuvos kūrėjų reikšmę pasaulyje.

Literatūros renginių ciklas bus pradedamas su kraštiete iš Kupiškio, rašytoja, tapusia viena ryškiausių literatūros pasaulio asmenybių – Renata Šerelyte. Rašytojos meninis spektras itin platus –  kuria istorijas tiek vaikams, tiek paaugliams bei suaugusiesiems. Už tai R. Šerelytė pripažinta bei įvertinta Lietuvoje ir užsienyje. Rašytojos kūriniai net keliolika kartų nominuoti Lietuvos Metų knygos rinkimuose vaikų, paauglių ir suaugusiųjų prozos kategorijose. Rašytojos bibliografijoje – aibė kitų apdovanojimų ir įvertinimų: R. Šerelytė apdovanota Antano Vaičiulaičio literatūrine premija, Žemaitės premija, Jurgos Ivanauskaitės premija, pagal autorės romaną „Vardas tamsoje“ pastatytas to paties pavadinimo filmas, jos kūryba seniai peržengė gimtosios Lietuvos sienas ir yra skaitoma anglų, prancūzų, švedų, rusų, gruzinų, lenkų ir kitomis kalbomis. Šiuo metu rašytoja gyvena ir kuria Vilniuje.

Renginio metu bus pristatomos R. Šerelytės knygos

„Raganos širdis“

Ką sako autorė?

„Barbora Radvilaitė mūsų istorinėje ir literatūrinėje  tradicijoje – bent jau kol kas – priklauso vyriškajai paradigmai. Pasitelkiant vyrišką logiką ir fiziologiją, ne kartą buvo bandyta įspėti ir paaiškinti šios moters paslaptį. Žinodama, kad tokie bandymai ne visada sėkmingi, šiame romane nesistengiau nieko „išaiškinti“ – juk paslaptys mieliau paklūsta intuicijai nei logikai.“

Renata Šerelytė  
„Izabelė“

Ką sako autorė?

„Norėjosi išryškinti gaivališką, archajišką raganiškumo liniją kaip specifinį, tamsų moters sielos balsą, poetišką ir pragaištingą. Kaip gelmę, kurioje nušvitęs spindulys juodą inertišką vandenį paverčia  auksiniu.
Ir nežinau, kuri iš jų raganiškesnė – Magdalena ar Izabelė.
Galiu pasakyti tik tiek – raganiškumas nėra tik vienoks ar kitoks įvaizdis. Tai gelmė, likimas, magiška žodžio galia…“

Renata Šerelytė
„Pro rūdijančią naktį“

Ką sako autorė?

„Lietuvos kovų už laisvę laikotarpis ir partizanai įdomūs tuo, kad nepaisant tragiškų istorinių aplinkybių, atsirasdavo daug narsių žmonių, kurių asmenybės labai įkvėpdavo. Tie žmonės mane labai žavi.“

Renata Šerelytė (laidai „Delfi Rytas“)

Daugiau apie autorę skaitykite čia.

Maloniai kviečiame į renginį!


Projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas
Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.