Linkmeniškiai liejo žvakes

Bažnytinių žvakių liejimas

Rugsėjo 4 dieną Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre vyko edukacija Ignalinos rajono Linkmenų kaimo bendruomenei „Bažnytinių žvakių liejimas“. Tai Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projekto „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“ edukacijų ciklo „Senųjų Aukštaitijos amatų paslaptys“ užsiėmimas.

Į edukaciją susirinko Linkmenų bendruomenės nariai, norintys sužinoti, kaip senuoju papročiu buvo liejamos vaško žvakės ir patys nusilieti. Vedančioji metodininkė Danutė Rastenienė pristatė trumpą filmuką „Žvakės atsiradimo paslaptis“. Po to ji papasakojo apie žvakių liejimo būdus ir parodė, kaip reikia semti iš dubens ir tolygiai pilti ant lininio siūlo (žvakės dagtis turi būti iš lininio siūlo) šiltą vašką palaipsniui sukant lanką. Visi susirinkę išbandė šį žvakių liejimą senuoju pylimo ant lanko būdu. Sukietėjus pirmam sluoksniui, edukacijos dalyviai vėl pylė ir stingdė vašką, kartojo, kol susidarė norimo storio žvakė. Nuimtas žvakes, kad jos būtų tiesios, ridinėjo ant lygaus paviršiaus lygia lentele. Edukacijos pabaigoje buvo žiūrimas filmas „Vaško žvakės gaminimas namų sąlygomis“, kuriame buvo patarimų, kaip žvakes pasigaminti namų sąlygomis.

Ignalinos rajono Linkmenų kaimo bendruomenės nariai džiaugėsi, kad pavyko pagaminti gražias žvakes, kurios bus skirtos bažnyčiai. Linkmeniškiai dėkojo metodininkei Danutei Rastenienei už įdomią edukaciją, už supažindinimą su Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centru.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija