Atviros architektūros savaitgalis bibliotekoje – Pastatai kalba. Panevėžys

Pastatai kalba, bibliotekos Centriniai rūmai
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Centriniai rūmai, nuotr. N. Tukaj, 2020 m.
Data:2020-09-13
Laikas:10:00
Vieta:Įvairios bibliotekos erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugsėjo 12–13 d. 10–18 val. vyks atviros architektūros savaitgalis Panevėžyje. Biblioteka kviečia į ekskursijas, kurių metu bus supažindinama su unikalia pastato architektūra ir istorija. Organizatoriai siūlo aplankyti ir kitus pastatus, kurie atvers duris lankytojams, visą informaciją rasite „Pastatai kalba” svetainėje.

ORGANIZATORIAI APIE PROJEKTĄ

Architektūros fondo projektas „Pastatai kalba” – atviros architektūros savaitgaliai mažesniuose Lietuvos miestuose. Tai projektas, suteiksiantis galimybę kiekvienam pažinti architektūrą, patirti ir suvokti mus supančios materialios aplinkos kokybės vertę. Atviros architektūros savaitgalių metu duris atvers pastatai, kurie įprastai yra visiškai arba iš dalies neprieinami visuomenei.

APIE PASTATĄ

Bibliotekos darbuotojos, pastato mentorės Rūta Juzėnienė ir Ilona Mažylytė

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos (Biblioteka) ansamblį sudaro sujungti Respublikos g. 14 ir 16 namai bei priestatai. Senąjį ir naująjį korpusus jungia stiklinis stogas. Bibliotekos pastato plotas 5 tūkst. kv. m. Dominuoja klasicistinis XX amžiaus pradžios pastatas Respublikos g. 14, pasižymintis taisyklingomis monumentaliomis formomis ir puošniu dekoru. Jis baigtas statyti apie 1920 m. kaip visuomeninės paskirties objektas, projektuotas Panevėžio savitarpio kredito draugijai. Buvo 2 aukštų, mūrinis, trispalvio dažymo. Planas trapecijos formos su išsikišusiu rizalitu ir pusapvale laiptine iš kiemo pusės. Fasadai puošti suporintomis kolonomis, dekoratyviniais elementais, vazomis. XX a. pradžioje pastatas buvo rekonstruotas ir įgavo dabartinę išvaizdą. Tai buvo pirmasis pastatas Panevėžyje, turėjęs kai kuriuos komunalinius patogumus. Šalia, iš A. Kisino gatvės pusės, šliejasi naujas keturaukštis korpusas, atliekantis fono vaidmenį.

Respublikos g. 16 (kampinis) pastatas – vietinės reikšmės istorijos paminklas, įrašytas į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą. Jis pastatytas XIX amžiuje. Pirmame pastato aukšte veikė pirmoji Panevėžyje ir apskritai šiame Lietuvos regione Naftalio Feigenzono spaustuvė ir knygynas. Spaustuvėje buvo spausdinami kvitai, valdžios raštai, vizitinės kortelės, etiketės miesto įmonėms, įvairūs leidiniai. Nuo 1924 m. joje buvo spausdinamas pirmasis reguliarus laikraštis „Panevėžio balsas“. Rekonstruojant buvo reikalaujama išsaugoti fasadų dekorą, įėjimo durų stogelį, metalinį balkoną, stiklines tambūro duris, senuosius II-ojo aukšto langus ir jų sandrikus, filingines duris.

LANKYMO LAIKAS

2020 m. rugsėjo 12 d. 10:00–18:00
2020 m. rugsėjo 13 d. 10:00–18:00

Šešt. ir sekm. 14:00 val. ekskursija su vertimu į gestų kalbą.

Ekskursijos vyksta kas 30 min., ekskursijos trukmė – 45 min. Paskutinė ekskursija šešt. 17:15 val. ir sekm. 17:15 val.

Išankstinė registracija nereikalinga. Patekimas į pastatus gyvos eilės principu.


Informacija iš puslapio pastataikalba.lt

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *