Konferencija-diskusija NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMUI – 30: PASIEKIMAI. PROBLEMOS. PRARADIMAI

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-08-23
Laikas:12:00
Vieta:Kelios vietos (žr. renginio aprašyme)

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kartu su Kraštotyros muziejumi kasmet rengia edukacinę konferenciją naujosios istorijos tema, kuri skirta Baltijos kelio ir Juodojo kaspino dienai paminėti. Rugpjūčio 21 d. kviečiame į konferenciją-diskusiją NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMUI – 30: PASIEKIMAI. PROBLEMOS. PRARADIMAI.

Prieš 30 metų, 1990 m. kovo 11 d., Lietuvos Aukščiausioji taryba paskelbė Aktą, atkuriantį Lietuvos Respublikos nepriklausomybę. Tad šios konferencijos-diskusijos pranešimų temos susijusios su Nepriklausomybės sąlygota visuomeninio gyvenimo demokratizacijos raida.

Kadangi tryliktoji konferencija yra skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30 metų sukakčiai, projekto formatas yra didesnis ir spalvingesnis. Tarsi įžanga į šią konferenciją – respublikinė kardelių paroda „Baltijos kelio gėlė“, kurioje savo išaugintus žiedus eksponuos gėlių augintojai ir selekcininkai iš visos Lietuvos.  Paroda, prasidėsianti rugpjūčio 20 d., bibliotekos Atrijaus terasoje vyks 3 dienas.

Rugpjūčio 21 d. vyksiančiai konferencijai-diskusijai NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMUI – 30: PASIEKIMAI, PROBLEMOS, PRARADIMAI pasirinkta inovatyvi forma. Pirmoji konferencijos dalis vyks 9–11.45 val. paskutiniojo tarpukario Lietuvos užsienio reikalų ministro Juozo Urbšio tėviškės sodyboje (Zaosės vnkm., Čiūrų k., Panevėžio r.), kur atvykusieji į konferenciją turės galimybę susipažinti su čia veikiančia nuolatine ekspozicija apie Lietuvos diplomato, vertėjo gyvenimą ir veiklą. Visiems norintiems dalyvauti konferencijoje bus sudaryta galimybė atvykti į J. Urbšio tėviškę autobusu (registracija – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos registratūroje, kelionės autobusu užstatas – 4 eurai).

Renginio metu išgirsite dainų autoriaus ir atlikėjo Povilo Girdenio dainų programą, dr. Astos Petraitytės-Briedienės pranešimą „Lietuvos diplomatija 1990-2010 m.: tikslai, pasiekimai, asmenybės“, apžiūrėsite ekspozicijas, bendrausite po Ministro ąžuolu. Renginį ves Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius, „Auksinio scenos kryžiaus“ kavalierius, „Sidabrinės gervės“ apdovanojimo laureatas atlikėjas Albinas Kėleris.

Antroji dalis – 13–16 val. bibliotekos konferencijų salėje. Pranešimus skaitys prof. dr. Egidijus Jarašiūnas, dr. Vytautas Dumbliauskas,dr. Nerija Putinaitė, habil.  dr. prof. Vilija Targamadzė, VU rektoriaus patarėjas Paulius Gritėnas.

„Dalyvaujantiems renginyje bus sudarytos galimybės pabendrauti, padiskutuoti su lektoriais – ir tradicinės Gilių kavos po Ministro ąžuolu metu, ir Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. Projektas yra svarbus, jo veiklos daro aktyvinantį poveikį, išprovokuodamos dalyvių ir dalyvaujančiųjų diskusijas, teikia naudą visuomenei. Tai įrodo jo ilgalaikiškumas. Džiugu, kad čia susirenka jaunimas ir vyresnioji naujausiąja Lietuvos istorija besidominti visuomenės dalis ne tik iš Panevėžio regiono, bet ir iš tolimiausių Lietuvos vietų“, – teigia vienas projekto vadovų, Panevėžio apskrities  G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kultūrinių renginių organizatorius Arnas Simėnas.

RENGINIŲ, SKIRTŲ BALTIJOS KELIUI IR JUODOJO KASPINO DIENAI ATMINTI, PROGRAMA

RENGINIŲ, SKIRTŲ BALTIJOS KELIUI IR JUODOJO KASPINO DIENAI ATMINTI, PROGRAMA

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.